ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΟΡΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ..Διοργανώνει: Ο Σύλλογος «Ζέφυρος» Οθειτών Καρπάθου, στον Πειραιά
Η Μαριγούλα έχει γράψει το βιβλίο, «Ο Χορός στον Πολισμό της Καρπάθου». Πολλές άλλες εργασίες της για τον χορό στην Κάρπαθο, στην Δωδεκάνησο και αλλού, έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων για τον χορό κι επίσης, εργασίες της για λαογραφικά θέματα της Καρπάθου, σε πρακτικά τοπικών και δωδεκανησιακών συνεδρίων. Υπήρξε, επί σειρά ετών, υπεύθυνη των διαλέξεων για τα μουσικοχορευτικά πράγματα στην Ελλάδα, του θεάτρου «Δόρα Στράτου», της Σχολής Χορού, Β΄ Κύκλος του ίδιου φορέα και του Τμήματος Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού.
Η πολύχρονη σχέση της με την έρευνα του χορού, με την συγγραφή εθνογραφικών γι αυτόν κειμένων, με τις μορφές του στην μια και στην άλλη περιοχή, η βιωματική, επίσης, γνώση της για την κοινωνική και πρακτική λειτουργία του στην Κάρπαθο, αλλά και για το πώς χορεύεται, κι επιπλέον, η πολυετής εμπειρία στην διδασκαλία του, σε σεμινάρια εντός και εκτός Ελλάδας, της παρέχουν πλούσια και βέβαιη γνώση για τις απαιτήσεις ενός ακόμα σεμιναρίου.
Σε πρώτο επίπεδο, έχει την ικανότητα να διακρίνει τι κάνει το σώμα της για να προκύψει η μια και η άλλη κίνηση των χορών του τόπου της. Κατά συνέπεια μπορεί να αναλύει και να μεταδίδει με ακρίβεια τις πυκνές μικροκινήσεις τους, ώστε ο χορός που θα έχει διδάξει να μην έρχεται σε αντίθεση με όσα εκείνη διδάσκει και ιδίως με όσα χορεύει αυτή και κάθε Καρπάθιος, με το δικό του σώμα.
Για την σχέση κίνησης-κοινωνίας την βοηθά, επίσης, η πολύπλευρη θεωρητική και πρακτική γνώση της για τον χορό. Η εμπλοκή της στην ζωή του χορού στα αστικά κέντρα, καθώς επίσης στα μουσικοχορευτικά δρώμενα του νησιού της, οι σχέσεις της με ανθρώπους από τον ένα και τον άλλο χώρο, οι προφορικές και οι πάμπολλες οπτικοακουστικές πληροφορίες για τους τρόπους που πραγματώνεται ο καρπάθικος χορός σε καρπαθιακές παροικίες ή για τους τρόπους της διδασκαλίας του, αλλά και της επί σκηνής εκτέλεσής του, της εξασφαλίζουν σημαντικό υλικό για αξιολόγηση και παρουσίαση της κατά περίπτωση διαφοροποίησής του. Διαφορετικές μορφές χορού παράγονται κι όταν οι κοινωνικο-χορευτικοί κανόνες βρίσκονται σε ισχύ κι όταν αυτοί χαλαρώνουν. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι διαφορετικό όταν μια και μόνο κίνηση τροποποιείται, από επιλογή παρέμβασης στην βασική φόρμα της χορευτικής του πρότασης και κληροδοτείται σε νεότερους, σε ντόπιους και μη.
Αυτό, σαν θέμα φέρνει στο προκείμενο τον διάλογο χορευτικής κίνησης και κοινωνίας. Η διαφοροποίηση μιας κίνησης διαταράσσει την καλλιτεχνική πλοκή ολόκληρης της σύνθεσης και συνάρθρωσης κινήσεων, που έχουν δουλευτεί από τόσους και τόσους και έχουν ολοκληρωθεί σαν μορφή, ώστε τίποτα να μην λείπει και τίποτε να μην περισσεύει, από την προβαλλόμενη εικόνα της. Αν αυτά τα σχήματα χορού έμειναν σαν πιο εύχρηστα και πιο αρμονικά, είναι γιατί δεν αντιτίθονταν σε ηθικο-κοινωνικούς κανόνες ή γιατί φτιάχτηκαν γι αυτούς και από αυτούς. Σημασία έχει ότι περικλείουν και την βαθύτερη και ριζωμένη στο σώμα τοπική αισθητική.
Η χορευτική κίνηση αποτελεί την αντανάκλαση στο σώμα, όσων διαμείβονται στην κοινωνία του. Το σώμα που χορεύει κουβαλά και εκπέμπει την αύρα και την νοοτροπία κοινωνικών πρέπει. Πώς, λοιπόν, ο χορός στην Κάρπαθο αναπαράγει σε μικρογραφία την κοινωνία του. Γιατί η δική του οργάνωση προβάλλει, αλλά γεφυρώνει ταυτόχρονα τις κοινωνικές και προσωπικές διαφορές, δίνοντας παραδείγματα καθημερινής δημοκρατίας, αλλά και αισθητικής τάξης, που ακόμα συζητείται και κρίνεται από τους ντόποιους.
Στην οργάνωση και λειτουργία του χορευτικού κύκλου στην Κάρπαθο, κι αλλού, κάθε χορευτής αναλαμβάνει ρόλους κι ευθύνες, ώστε το αποτέλεσμα να επιτρέπει στον καθένα και την κοινωνική εκπλήρωση και την απρόσκοπτη, από τους διπλανούς του, απόλαυση του χορού. Τι κάνει ο πρώτος, ο τελευταίος και κάθε άλλος, ώστε να αποφεύγονται δυσλειτουργίες και δυσαρμονίες στην χορευτική αλυσίδα και να εξασφαλίζεται η σώμα με σώμα συν-κίνηση και μέθεξη;
Η διδασκαλία θα πλαισιωθεί από καρπάθικο γλέντι, με παραδοσιακά όργανα, τραγούδια, μαντινάδες, φαγητό και ποτό.
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί γραπτό υλικό.
Προϋπόθεση συμμετοχής: να επιδειχθεί πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test 48ρης ισχύος.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 20/11/2021 Από ώρα: 11,30, Στην: Δωδεκανησιακή Εστία. Υψηλάντου 143-145. Πίσω από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Πασά λιμάνι.
Πληροφορίες: 6987085928 και 6944335343,
Σύλλογος Οθειτών Καρπάθου “Ο Ζέφυρος” — μαζί με Μαριγούλα Κριτσιώτη.