ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ.Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ
Ο Άγιος εγεννήθην στην Νεοκαισάρειαν του Πόντου το 213μ.Χ., από εύπορην οικογένεια, σε μια περιοχή, που ανθούσε κάποτε η Ορθοδοξία, με Εκκλησίες και μοναστήρια. Ο βίος του Αγίου έχει γραφεί σε έμμετρον λόγον, από τον αείμνηστον Ιεροψάλτην Μάρκον Σκουλά. Ήταν μία αγιασμένη και ευλογημένη ψυχή, που αξιώθηκεν με το χάρισμα, που του είχεν δώσει ο Θεός, να αποδίδει σε έμμετρον λόγον τους βίους των Αγίων.
Θα αρχίσομε τον πρόλογόν μας, με ένα έμμετρον απόσπασμα, προς μεγαλυτέραν πνευματικήν ωφέλειαν.
«Ο Άγιος Γρηγόριος γεννήθηκε στην Νεοκαισαρεία,
ανήκει η περιφέρεια εις την Καππαδοκίαν.
Γονείς του ήσαν ευγενείς μέσα στην πολιτείαν,
μα δυστυχώς πιστεύανε στην ειδωλολατρίαν.
Εσπούδασεν τα γράμματα σε νέαν ηλικίαν,
να γίνει επιστήμονας είχεν επιθυμίαν.
Στην Βηρυττόν εσπούδασε, μαζί με αδελφόν του,
λεγόταν Αθηνόδωρος, τον είχεν βοηθόν του».
Και συνεχίζομεν με τον πεζόν λόγον.
Τα δύο αδέλφια στην πατρίδα τους είχαν σπουδάσει ρητορικήν, δίκαιον και λατινικά. Επειδή όμως αγαπούσαν την νομικήν επιστήμην, ήλθαν στην Βηρυττόν, η οποία την εποχήν εκείνη φημιζόταν για τις νομικές σπουδές. Εκεί ο Ωριγένης, ο μεγάλος ρήτορας της Εκκλησίας, ερμηνευτής των Γραφών, είχεν ανοίξει σχολήν και δίδασκε Θεολογίαν. Όταν τον άκουσαν, να ομιλεί για τον Θεόν, εντυπωσιάστηκαν και απεφάσισαν να στραφούν στον Χριστιανισμόν. Για πρώτη φορά, γεύτηκαν το μεγαλείο της πίστεως του Χριστού, ησπάσθησαν τον Χριστιανισμόν και έγιναν μαθητές του.
Τόσον πολύ επηρεάστηκε ο Γρηγόριος από τα κηρύγματα του Ωριγένη, που άλλαξεν το αρχικόν του όνομα, Θεόδωρος, σε Γρηγόριος, επειδή δεν εθεωρείτο χριστιανικόν.
Η φιλοσοφία, που είχαν σπουδάσει, δεν απεδείκνυεν την ύπαρξιν του Θεού, διότι μιλούσε για τα παρόντα κτίσματα, ενώ η Θεολογία ομιλούσε για τον Κτίστην. Ο Ωριγένης ομιλούσε για τα βάθη της θεολογίας, για ουράνια και υπερουράνια, τα οποία ο άνθρωπος θα απολαύσει μετά θάνατον, τους φάνηκεν λοιπόν, ότι η Θεολογία ήταν ανώτερη από κάθε άλλη επιστήμη.
Η αδυναμία του ανθρώπου να αποδείξει λογικά την ύπαρξιν του Θεού, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει Θεός. Σημαίνει ότι η διάνοιά του, δεν μπορεί να συλλάβει τον άπειρον Θεόν.
Τα δύο αδέλφια έμειναν στην Βηρυττόν, κοντά στον Ωριγένη, πέντε χρόνια. Πριν φύγουν, ο Γρηγόριος εξεφώνησεν λόγον «ευχαριστήριον» προς τον διδάσκαλόν του, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνην του, αλλά ήταν και ένας ύμνος για την σοφίαν του.
Ο Γρηγόριος επέστρεψεν στην πατρίδα του, σε ηλικίαν 28 ετών και ζούσε ασκητικήν ζωήν. Ο Μητροπολίτης Φαίδιμος, βλέποντας την βαθειά έλξιν και συμπάθειαν, που είχεν προς την χριστιανική θρησκείαν, σε σύντομο διάστημα τον χειροτόνησεν Επίσκοπον Νεοκαισαρείας.
Στον έμμετρον λόγον η χειροτονία, που μετατρέπεται περισσότερον σε πνευματική:
«Αφού είδε τον Γρηγόριον να ζει στην ερημία,
Τον έκανε Επίσκοπον, τότε εν απουσία.
Και γράμμα τότε του ΄στειλε για την χειροτονία
και να ποιμάνει τον λαόν του έκανε συμφωνία».
Συνεχίζομε με τον πεζόν λόγον.
Σαν Επίσκοπος, κήρυξε με ζήλο και δύναμιν το Ευαγγέλιον και θεωρείται ιεραπόστολος, διότι όταν έγινε Επίσκοπος υπήρχαν στο εκκλησίασμα 17 χριστιανοί, ενώ όταν απέθανε ήταν 17 οι ειδωλολάτρες και 270 οι Χριστιανοί.
Η Εκκλησία μας τον ονόμασε θαυματουργόν, διότι για την αγιότητα της ζωής του, ο Θεός του έδωσεν την Χάριν να θαυματουργεί.
Αγαπητοί μου Αναγνώστες, ας ευχηθούμε και την σημερινή εποχήν, να ευρεθούν άξιοι ποιμένες να φέρουν τον κόσμον κοντά στον Χριστόν και την Εκκλησίαν.
Σε έμμετρον. Λόγον και ο επίλογος:
«Πριν κοιμηθεί Άγιος προείδεν θάνατόν του,
μετά από τον κόπον του και μόχθον ιδικόν του.
Και πάλιν κάμνει υπομονήν, δια το ποίμνιόν του,
να ζήσουνε θεάρεστα, σαν βίον ιδικόν του.
Σε ξένον μνήμα να ταφεί, είπεν στον κλήρικόν του,
γιατί στην γην δεν είχενε, ποτέ πράγμα δικό του.
Ένα ποθούσε στην ζωήν, πτωχότατος να γίνει
και του το χάρισε ο Θεός με την ακτημοσύνη,
Το όνομα «θαυματουργός» έδωσαν του Αγίου,
που οι πατέρες θαύμαζαν τον βίον Γρηγορίου.
Δεκάτη εβδόμη Τον τιμά, του μήνα Νοεμβρίου,
η εκκλησία του Χριστού, την μνήμην του Αγίου.
Ω! άγιε Γρηγόριε, γρηγόρισεν το νου μας,
να κάνουμε το θέλημα, Κυρίου του Θεού μας».
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΊΑ ΤΟΥ
Μαρία Τσακανίκα
