Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευθύνες ΕΟΔΥ για τους 16.300 νεκρούς

Γεώργιος Τρανταλίδης-Όταν δημοσίευσα άρθρο μου στις 4/12/20 για τις ευθύνες του ΕΟΔΥ, οι θάνατοι ήσαν 2.500. Τότε Αρκουμανέας κα Κικίλιας εκκώφευαν και ούτε καν σχολίασαν τις επισημάνσεις μου. Τώρα είναι αργά γιατί η Ελλάδα πεθαίνει αφού ο τρομακτικός αριθμός των 16.300 νεκρών ένεκα της πανδημίας είναι σαν να πέφτει κάθε μέρα ένα λεωφορείο στο γκρεμό με 60 επιβάτες. Δυστυχώς ακόμη και εν καιρώ φονικής πανδημίας υπάρχουν συγκρούσεις και δυσαρμονία μεταξύ της ομάδας των λοιμωξιολόγων και των υπευθύνων του ΕΟΔΥ. Φαίνεται ότι τα κατάλοιπα του εμφυλίου πολέμου δεν μας αφήνουν να μονοιάσουμε ακόμα και όταν ο θάνατος μας απειλεί. Εφ΄ όσον δηλ. είναι γνωστό τοις πάσι το απείθαρχον του Έλληνα έπρεπε οι αρμόδιοι υπουργοί να είχαν επιβάλλει εγκαίρως τα κατωτέρω μέτρα εδώ και 15 μήνες για να αποτρέψουν τις εκατόμβες των νεκρών. Ο ρωμαίος σατιρικός Μαρτιάλης έλεγε συνετά: «Η μεγαλύτερη αρετή του ηγεμόνα είναι να γνωρίζει τους υπηκόους του» «Principis est virtus maxima nosse suos». Οι πελώριες ευθύνες του ΕΟΔΥ και Υπ. Υγείας απαριθμούνται ως εξής:

  1. Ο ΕΟΔΥ ήταν και είναι ανίκανος ακόμα και να μιμηθεί τη Ν. Κορέα όπου εδώ και 15 μήνες το πρόστιμο για μη χρήση μάσκας είχε ορισθεί στα 2.500 ευρώ.
  2. Δεκάδες χιλιάδες επιβάτες συνωστίζονται 2 χρόνια εν μέσω πανδημίας στο μετρό και στον ΗΣΑΠ. Ο συνωστισμός είναι ό,τι χειρότερο για την πανδημία. Ο Υπ. Μεταφορών Καραμανλής αν και το γνωρίζει όπως και οι οδηγοί των 14 συρμών του μετρό στη γραμμή 1, παρά ταύτα δεν βελτιώνουν τις χρονοαποστάσεις. Οι τελευταίοι όφειλαν να μιμηθούν τους συναδέλφους τους στο Λονδίνο όπου η συχνότητα είναι κάθε λεπτό. Δυστυχώς η χρονοαπόσταση στη γραμμή 1 και στον ΗΣΑΠ είναι σήμερα κάθε 7 λεπτά. Πολλοί πιστεύουν πώς εάν οι γραμμές του μετρό 1, 2 και 3 και στον ΗΣΑΠ είχαν συχνότητα λεπτού θα είχαν μειωθεί κατά χιλιάδες τα κρούσματα του κορωνοϊού.
  3. Ο εγκληματικός συνωστισμός στα λεωφορεία με 70 άτομα, οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους. Από την 1η εβδομάδα της πανδημίας τα λεωφορεία θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 300.
  4. Είναι γνωστό πως η αλβανική μαφία εκδίδει πλαστά πιστοποιητικά με τα οποία εισέρχονται στη χώρα εργάτες γης που μεταδίδουν τον κορωνοϊό σκορπώντας τον θάνατο. Η λύση είναι: ποινικές διώξεις στους πλαστογράφους που είναι υπαίτιοι για θανάτους.
  5. Η βούληση λείπει από την κυβέρνηση και διακρίνεται από απόλυτη αδυναμία να αναλάβει τολμηρές αποφάσεις λόγω… Προφανώς δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους θρησκευόμενους ψηφοφόρους της. Η παράλυτη Ιεραρχία δεν πήρε το φραγγέλιο εδώ και ενάμισι χρόνο, καταδικάζοντας τους αντιεμβολιαστές ιερείς και δεν πρότεινε να αναστείλει της μισθοδοσίας τους. Έτσι, πήραν εκατοντάδες πιστούς στο λαιμό τους. «Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι»
  6. Ανίκανη η κυβέρνηση και στο να μιμηθεί τον Ντράγκι που πριν από 10 μήνες όρισε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε όλους τους δημ. υπαλλήλους, άλλως στέρηση μισθού. Φοβήθηκε να περικόψει κατά 50% τους μισθούς των δ.υ. όταν επί μήνες δεν προσήρχοντο στην εργασία τους. Ακόμα και η διαχείριση της πανδημίας έγινε αντικείμενο ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης με σύνθημα: πάνω από την υγεία το… κόμμα.

Το μέγα ερώτημα είναι, τι προτιμά η κυβέρνηση και οι πολίτες: την πειθαρχία ή τις κηδείες (Αγ. Πέτρο); Ας θυμηθεί ο πρωθυπουργός την παλιά και αυτονόητη συμβουλή του Ισοκράτη: «Όταν πάρεις την εξουσία, μη χρησιμοποιήσεις κανένα κακό στις διοικητικές θέσεις (εν προκειμένω: Υπουργό) επειδή για τα δικά του σφάλματα εσένα θα κατηγορήσουν» (Εις αρχήν κατασταθείς, μηδενί χρω πονηρώ προς τας διοικήσεις’ ων γαρ εκείνος αναμάρτη, σοι τας αιτίας αναθήσουσιν) (Προς Δομήνικον). Το μέγα δίδαγμα από την πανδημία: «Ου μετανοείν αλλά προνοείν χρη τον άνδρα τον σοφόν». Μόνο με τη σιδηρά πειθαρχία σώζονται ανθρώπινες ζωές.

Ο νοών νοείτω.

Γεώργιος Τρανταλίδης- Δικηγόρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *