Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δήμος Πειραιά..«Elogiando la Libertad» – «Υμνώντας την Ελευθερία» Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη

ΕΓΚΑΙΝΙΑ2Πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Elogiando la Libertad» – «Υμνώντας την Ελευθερία» -«Παναμάς -Ελλάδα 1821-2021: 200 χρόνια κοινής ανεξαρτησίας».

Η έκθεση διοργανώθηκε από την Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο του Παναμά στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά, επισφραγίζοντας την πρόσφατη αδελφοποίηση της πόλης του Παναμά με την πόλη του Πειραιά.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Πρέσβεως και Γενικής Προξένου του Παναμά στην Ελλάδα, Α.Ε. κυρίας Julie Lymberopulos, καθώς  τόσο ο ΠαναμάΕΓΚΑΙΝΙΑ1ς όσο και η Ελλάδα γιορτάζουν εφέτος τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας τους.

Η εικαστική έκθεση αποτελείται από έργα της Παναμέζας ζωγράφου, Olga Sinclair, καθώς και εννέα καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών (με αλφαβητική σειρά): Ηώ Αγγελή, Γιώργος Αυγέρος, Apostol, Χρύσα Βέργη, Άννα Γερολυμάτου, Ειρήνη Κανά, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Βαγγέλης Ρήνας, Μανώλης Χάρος, οι οποίοι φιλοτέχνησαν έργα τους προς τιμήν του Παναμά μέσα από τη δική τους ματιά και σύλληψη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά ψυχαγώγησε τους  παρευρισκόμενους.

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Συνήθως, όταν μιλάμε για την Ελληνική Επανάσταση και λέμε ότι είναι ένα μοναδικό γεγονός, αναφερόμαστε στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μας διαφεύγει το γεγονός ότι την ίδια περίπου χρονική περίοδο μια σειρά κρατών στην Λατινική και Νότια Αμερική απέκτησαν την ανεξαρτησία τους. Ένα από αυτά τα κράτη είναι και ο Παναμάς».

H Πρέσβης και Γενική Πρόξενος Παναμά στην Ελλάδα κα Julie Lymberopulos, ανέφερε στον χαιρετισμό της:

«Νιώθω βαθιά συγκινημένη για το γεγονός ότι φέτος, τόσο ο Παναμάς όσο και η Ελλάδα γιορτάζουν τα 200 χρόνια απελευθέρωσής τους από την Ισπανία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αντίστοιχα. Πρόκειται για μια ευτυχή συγκυρία που ξεπερνά τα επίπεδα της απλής τύχης και δημιουργεί ουσιαστικούς δεσμούς ανάμεσα στα κράτη μας. Αξιοποιώντας τον τίτλο του εθνικού ύμνου της Ελλάδας «Ύμνος εις την Ελευθερία» και συνδυάζοντας την ισπανική γλώσσα που παραπέμπει στον αγαπημένο μας Παναμά, προέκυψε αυτή η συμβολική σύνθεση με τίτλο: “Elogiando la Libertad” – «Υμνώντας την Ελευθερία».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, τόνισε:

«Σας καλωσορίζω  στο ιστορικό κτήριο της Δημοτικής  Πινακοθήκης, όπου στο πλαίσιο της αδελφοποίησης με την πόλη του Παναμά, εγκαινιάζουμε την εικαστική έκθεση «Elogiando la Libertad» – «Υμνώντας την Ελευθερία» -«Παναμάς -Ελλάδα 1821-2021: 200 χρόνια κοινής ανεξαρτησίας».

Πρόκειται για μια αξιόλογη πρωτοβουλία της Πρέσβεως του Παναμά στην Ελλάδα κυρίας  Λυμπεροπούλου, ενώ τα εκθέματα είναι εξαιρετικά».

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κ. Ειρήνη Νταϊφά, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«Επειδή η τέχνη, σε κάθε πιθανή της έκφανση,  αποτελεί καίριο τρόπο έκφρασης των ανθρωπίνων συναισθημάτων και ιδεών, η επισφράγιση της πρόσφατης αδελφοποίησης και ταυτόχρονα των 200 χρόνων ανεξαρτησίας Ελλάδας και Παναμά προβάλλεται με όλη της τη δυναμική μέσα από την εικαστική έκθεση».

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Καταθέτω την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνησή μου για το γεγονός ότι βρίσκομαι ανάμεσά σας, με την ευκαιρία της τόσο ξεχωριστής εκδήλωσης, τα εγκαίνια της οποίας συμπίπτουν με τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 ετών από τις 28 Νοεμβρίου του 1821, όταν ο Παναμάς κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Ισπανία».

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 3/12/2021. Ώρες λειτουργίας: 10:00-14:00 και 17:00-20:00. Είσοδος Δωρεάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *