Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η συμβολή της Κρήτης στην επανάσταση του 1821» Αφιέρωμα στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

κρήτη 2Συμπαρίσταται στον εθνικό αγώνα με όλες τις δυνάμεις της, και θυσιάζει άνδρες, γυναίκες, παιδιά, περιουσίες, για να περισώσει το όραμα για ελευθερία και το ομόγλωσσο και ομόθρησκο γένος. Στήριγμα της, η πίστη στον Θεό και η καταφρόνηση στον θάνατο.

Ένα ιστορικό αφιέρωμα για την συμβολή της Κρήτης στους απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας μας εναντίον των Τούρκων, πλαισιωμένο με κρητικές μελωδίες και χορούς, παρουσίασε η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια», στο Πνευματικό Κέντρο τοκρήτη 1υ Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, το Σάββατο 20 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Τη εκδήλωση παρουσίασε η Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Αντωνία–Μαρία Ντουντουνάκη, που είχε και την επιμέλεια των κειμένων με πλούσια ιστορικά στοιχεία, ενώ πλαισίωσαν μουσικοχορευτικά, ο Θοδωρής Ποθουλάκης και τα χορευτικά της «Ομόνοιας».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Αδελφότητας, που αποτελεί το ιστορικότερο και αρχαιότερο κρητικό σωματείο, Θεόδωρος Τσόντος.

Η εκδήλωση, ενταγμένη στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, μεταδόθηκε  από το διαδίκτυο, μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Η νευραλγική θέση της Κρήτης, στο μέσον σχεδόν της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου, της προσδίδει μία τεράστια και ζωτική γεωστρατηγική αξία και σημασία. Αποτελεί το σταυροδρόμι συνάντησης τριών ηπείρων, Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, καθώς και το σημείο συνάντησης λαών και πολιτισμών, ανά τους αιώνες.

Ως ενδιάμεσος σταθμός των θαλάσσιων οδών της Μεσογείου, που οδηγούν προς τους ωκεανούς, αποτέλεσε μήλον της έριδος για τις ισχυρές δυνάμεις, που κατά καιρούς εμφανίστηκαν στο προσκήνιο της ιστορίας.

Όμως το αιώνιο αντιστασιακό πνεύμα των κρητικών, κατά οποιουδήποτε κατακτητή, μοιάζει να είναι έμφυτο και ταυτόσημο με τον τρόπο της ζωής τους. Αυτό το πνεύμα, αυτή η βιοθεωρία, η αντίληψη και η φιλοσοφία τους, παρουσιάζεται διαχρονικά σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Για τον κρητικό, η ελευθερία δεν υπήρξε κούφια λέξη. Οι αδιάκοποι αγώνες του, του αποκάλυψαν το ιερό, το συγκεκριμένο της νόημα.

Το 1821, είναι η ώρα του γενικού ξεσηκωμού του γένους. Στο νησί, η επαναστατική γύρη φτάνει χωρίς καθυστέρηση και γονιμοποιεί το ανυπότακτο πνεύμα των κρητικών.

Η Κρήτη κάνει αμέσως την δική της Αγία Λαύρα, την Παναγιά την Θυμιανή στα Σφακιά και με την ευλογία του Θεού, ξεκινά τον αγώνα της, στον οποίο μέλλεται να αποτίσει βαρύ φόρο αίματος.

Είναι όμως απομονωμένη και αβοήθητη και παλεύει με τα θηρία. Συμπαρίσταται στον εθνικό αγώνα με όλες τις δυνάμεις της, και θυσιάζει άνδρες, γυναίκες, παιδιά, περιουσίες, για να περισώσει το όραμα για ελευθερία και το ομόγλωσσο και ομόθρησκο γένος. Στήριγμα της, η πίστη στον Θεό και η καταφρόνηση στον θάνατο.

Το κρητικό αίμα που ρέει σαν ποταμός, για πάνω από 10 χρόνια, δεν θα ικανοποιήσει δυστυχώς τον διακαή πόθο του κρητικού λαού για ελευθερία. Αντίθετα, η Κρήτη το 1830, θα καταλήξει με την σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών δυνάμεων, έξω από το ελεύθερο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.

Οι κρητικοί πικραίνονται βαθύτατα, αλλά δεν σταματούν. Γνωρίζουν καλά πως χωρίς σταύρωση, δεν έρχεται ανάσταση.

Νέοι αγώνες θα ξεκινήσουν, με σκοπό αυτή τη φορά, την πολυπόθητη ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Ο στόχος θα επιτευχθεί την 1η Δεκεμβρίου 1913, όπου η Κρήτη γίνεται επιτέλους τμήμα της ελληνικής επικράτειας.

200 χρόνια μετά από το 1821, το μήνυμα προς όλους τους λαούς της γης, είναι πως το γένος των Ελλήνων, είναι πάντα έτοιμο να θυσιαστεί ολόκληρο και ενωμένο, για το πολυτιμότερο και ιερότερο δικαίωμα του ανθρώπου, την ελευθερία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *