Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δήμος Σαλαμίνας.Εγκαίνια πρωτοποριακού ΚΕΠ Υγείας

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ1 Την Παρασκευή 26/11/2021,πραγματοποιήθηκαν, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και το Δήμο Σαλαμίνας, τα εγκαίνια της νέας δομής του ΚΕΠ Υγείας.

Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας χαράζει πλέον στην Ελλάδα, μια καινούργια στρατηγική στην Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας των πολιτών, και έχει βραβευθεί με το ΒΡΟΝΖΕ βραβείο από τα HealthcareBusiness Awards 2021 στην κατηγορία «Προσφορά́ στην Υγεία από́ ΜΚΟ» με τίτλο βράβευσης «Κέντρα Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας): Καινοτόμες Δημοτικές Δομές ΠΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ3ροσυμπτωματικού Ελέγχου Μίας Στάσης». Πανελλαδικά λειτουργούν 150 δομές «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ» με περισσότερες από 600.000 πράξεις ωφέλειας για τους πολίτες, και 126.000 εξετάσεις Προσυμπτωματικού ελέγχου.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους.

Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση, η ΧΑΠ και η Άνοια. Παρόλα αυτά στο πλαίσιο της πανδημίας έχουν προστεθεί στα προφίλ των Δημοτών και χρήσιμες πληροφορίες για τον COVID-19.

Στο πλαίσιο των Εγκαινίων του ΚΕΠ Υγείας Σαλαμίνας, και της εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας, διοργανώθηκε δωρεάν υπερηχογράφημα με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Σαλαμίνας σε συνεργασία με την Ιατρό Ακτινολόγο κ. Μαρία Παλιατσέα.

Την τελετή των εγκαινίων, άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιώργος Θ. Παναγόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Με το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ χτίζουμε μια ασπίδα προστασίας της υγείας των πολιτών. Μέσω της έγκαιρης ενημέρωσης, μέσω των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, μέσω της υπεύθυνης κινητοποίησης είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας που μας χρειάζονται».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε χαιρετισμό και μίλησε για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στην Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας, «Τα ΚΕΠ Υγείας είναι το όραμα πολλών χρόνων. Σήμερα το δίκτυο των ΚΕΠ Υγείας, αποτελείται από 150 δήμους μέλη του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, ενώ βούλησή μας είναι όχι μόνο οι Δήμοι του ΕΔΔΥΠΠΥ αλλά όλοι οι Δήμοι της χώρας να αποκτήσουν το δικό τους ΚΕΠ Υγείας.

Στα εγκαίνια της νέας δομής υγείας και πρόληψης «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ» συνόδευσε τον Περιφερειάρχη η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, ενώ παραβρέθηκαν, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου, Αντιδημάρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολλών φορέων και δημότες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *