Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ.Να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες

χαραλαμπάκης 1Η Αττική εδώ και δεκαετίες έχει υποστεί καταστροφές αλλά και ανθρώπινες απώλειες από τις πλημμύρες λόγω των βροχοπτώσεων. Ο Πειραιάς ομοίως… όπως βέβαια θυμόμαστε όλοι.

Βέβαια για όλα αυτά δεν φταίει το νερό που υπάρχει, αλλά μάλλον κάτι κάνουμε στραβά εμείς σε σχέση με αυτό. Ούτε οι δικαιολογίες για την έλευση της Κλιματικής Αλλαγής ευσταθούν ιδιαίτερα αφού και στο παρελθόν  προτού επιδεινωθεί η Κλιματική Αλλαγή, οι καταστροφές από τις πλημμύρες ήταν ιδιαίτερα σημαντικές. Άλλωστε δεν έχουν καμία σχέση με την Κλιματική Αλλαγή, οι αυθαίρετες κατασκευές πάνω σε ποτάμια και ρέματα ενώ είναι από τις προφανείς αιτίες που προκαλούν τα αποτελέσματα των πλημμυρών.

Είναι ολοένα και περισσότερο αποδεκτό ότι η συνήθης πρακτική του μπαζώματος των υδάτινων ροών ρεμάτων και ποταμών στην Αττική, προκειμένου να γίνουν οικοδομήσιμες περιοχές ή δρόμοι, εγκλωβίζουν το νερό με αποτέλεσμα να διοχετεύεται ανώμαλα η ροή του δημιουργώντας πλημμύρες. Οπότε τα ζητήματα των ποταμών και των ρεμάτων (ότι έχει απομείνει από αυτά) πρέπει να προσεγγιστούν με φυσικούς, οικολογικούς τρόπους έτσι ώστε να προστατευτούν για να υπάρξει ασφάλεια από πλημμύρες.

Το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 είναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Το 2016 όταν πλημμύριζε το Ηνωμένο Βασίλειο παρά τα ακριβά αντιπλημμυρικά έργα, στο Βόρειο Γιορκσάιρ όπου το ρέμα του το είχαν διαχειριστεί με οικολογικούς, ήπιους τρόπους, η πλημμύρα αποφεύχθηκε.

Σιάτλ, Σινσινάτι, Σεούλ και πολλές άλλες πόλεις στον πλανήτη έχουν αντιληφθεί την αξία των ποταμών και των ρεμάτων και αλλιώς, πέρα από την ασφάλεια για τις πλημμύρες. Τα αναγνωρίζουν ως άγρια φύση μέσα στην πόλη και μάλιστα αποκαλύπτουν πλέον τα θαμμένα κάτω από την άσφαλτο ποτάμια, δημιουργώντας πνεύμονες πρασίνου, χώρους βιοποικιλότητας και χαλάρωσης των πολιτών τους, τόσο απαραίτητους για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και την ποιότητα ζωής των πόλεών τους.

Οι πολίτες στην Ελλάδα και στην Αττική που ευαισθητοποιήθηκαν, έχουν οργανωθεί προ πολλού διεκδικώντας την προστασία των ποταμών και των ρεμάτων: Πικροδάφνη, Ποδονίφτης, Ερασίνος, Ραφήνα κ.α.

Η δραστηριότητα των πολιτών είναι πλούσια με αγώνες ακόμη και δικαστικούς. Η Πολιτεία, όπως και οι τοπικές αρχές του ευρύτερου Πειραιά πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις παραπάνω εξελίξεις γιατί η περιοχή επανειλημμένα γίνεται θύμα των πλημμυρών. Όμως το σημαντικό τελικά είναι να ευαισθητοποιηθούν για το θέμα οι ίδιοι οι πολίτες του ευρύτερου Πειραιά.

Χαραλαμπάκης Γιάννης

Μέλος ΚΕ ΜέΡΑ24

Μέλος Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής

για την Κλιματική Αλλαγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *