Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Νομοθετική ενίσχυση ΕΣΡ με πρότυπο το BBC

 

ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣΗ δημόσια τηλεόραση της Βρετανίας συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια. Οι αρχές που διέπουν το BBC είναι: «να ενημερώνει, να εκπαιδεύει και να ψυχαγωγεί». Το BBC World News έχει 24 ώρες διεθνείς ειδήσεις και εκπέμπει σήμερα στις περισσότερες χώρες και στην Ελλάδα. Πάντως το «πετράδι στο στέμμα» του BBC είναι οι σειρές φυσικής ιστορίας που τα τελευταία 70 χρόνια εκπαιδεύουν και ψυχαγωγούν το κοινό με θαυμάσιες εκπομπές για την άγρια φύση , το περιβάλλον και τον πλανήτη Γη. Επίσης, έχει εκπληκτικό επίπεδο στις κωμωδίες.

Το BBC αντιστέκεται στη εμπορευματοποίηση και ως εκ τούτου δεν έχει καθόλου διαφημίσεις. Ο καταστατικός χάρτης του BBC τονίζει την ανεξαρτησία του από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η συντριπτική πλειονότητα των Βρετανών συνεχίζουν να εμπιστεύονται σήμερα περισσότερο το BBC παρά τα κόμματα και τους πολιτικούς. Το BBC διακρίνεται για την εξωστρέφεια του. Πρωτοπόροι στην κατάρτιση του προγράμματος στην σάτιρα και τις κωμωδίες είναι συγγραφείς και ηθοποιοί σπουδασμένοι στα καλύτερα πανεπιστήμια Οξφόρδης και Κέϊμπριτζ. Δυστυχώς, ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με τα ελληνικά κανάλια, όπου εμφανίζονται ακόμα και υπόδικοι / διεστραμμένοι. Είναι εγκληματικό κάποιος παρουσιαστής να έχει βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο και να εμφανίζεται επί χρόνια σε εκπομπή, χωρίς κανένας να του το απαγορεύει.

Πριν από χρόνια το ΕΣΡ είχε σωστή επάνδρωση. Γι’ αυτό και επεβάλλοντο τεράστια πρόστιμα συνεχώς στα κανάλια για κατάφωρες παραβιάσεις. Εθήτευσαν (1994 -2014) διακεκριμένοι δικαστικοί και καθηγητές: Κουρουσόπουλος, Κασιμάτης, Σούρλας, Λαμπρίδης, Λασκαρίδης. Σκοπίμως παρέμεινε ακέφαλο επί 2 ετία (2015-2016). Τώρα είναι υποστελεχωμένο και υπολειτουργεί. Ο νυν υπουργός Οικονόμου οφείλει κατεπειγόντως να ενισχύσει τον θεσμό του ΕΣΡ με νέο νομικό οπλοστάσιο, σωστή επάνδρωση και επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων και χρηματικών προστίμων στους παραβάτες. Οφείλει να παρέμβει κατεπειγόντως ώστε οι καναλάρχες να σταματήσουν τα τηλεοπτικά σκουπίδια με τα κατάπτυστα σίριαλ, τις σκηνές σεξουαλικής κακοποίησης μέσω εικόνας, ωμής βίας και βαρβαρότητας που δυστυχώς μεταδίδονται σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης και αποτελούν το χείριστο παράδειγμα για την διαπαιδαγώγηση της νεολαίας μας.

Καλό είναι να έχει ως πρότυπο ποιότητας το αξιόπιστο, ανεξάρτητο και εξωστρεφές BBC. Σημαία μιας νέας πρωτοβουλίας θα πρέπει να είναι η προβολή προτύπων. Όποιος εμφανίζεται στα ΜΜΕ όχι μόνο θα πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο αλλά εάν του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη θα πρέπει να απομακρύνεται μέχρις εκδόσεως αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης. Έτσι, παραβιάζεται βάναυσα το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος, «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους… έχει ως σκοπό την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας». Αναμένω με ενδιαφέρον το σχόλιο του Υπουργού.

Γεώργιος Τρανταλίδης

Δικηγόρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *