Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευκαιρίες και επιθυμίες για το οικονομικό έτος 2022 στην κοπή πίτας του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π.»

ΕΒΕΠΣτην πρώτη για το νέο έτος συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, πέραν από την παραδοσιακή κοπή της πίτας, έγινε μια πρώτη ιχνηλάτηση των παραμέτρων που διαμορφώνουν το οικονομικό πεδίο μέσα στο οποίο ο επιχειρηματικός κόσμος της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, καλείται να δραστηριοποιηθεί το τρέχον έτος. Με την τοποθέτηση του προέδρου, Βασίλη Κορκίδη, για τη συνολική εικόνα της οικονομίας, εκτιμήθηκε ότι το 2022, η ελληνική και η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να εισέλθουν στην τελική φάση της διαδικασίας επανόδου σε μία νέα μορφή κανονικότητας με πολλά, όμως, καινούργια χαρακτηριστικά. Η δυναμική ανάκαμψη των οικονομιών, το 2021, οδήγησε ήδη αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, σε υψηλότερου βαθμού ανάκτηση των απωλειών της πανδημικής, υφεσιακής διαταραχής, σε όρους ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος.

Το Ε.Β.Ε.Π. θεωρεί πως το 2022 θα δοθεί μάχη κατά της ακρίβειας με τον πληθωρισμό τον Δεκέμβριο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να καταγράφει ιστορικά υψηλά πολλών ετών. Οι πιέσεις αυτές συνδέονται με τη ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας και της αναντιστοιχίας μεταξύ της αυξημένης ζήτησης και της αδύναμης προσφοράς, λόγω των δυσχερειών που επέφερε η πανδημία στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Στην Ελλάδα, το πληθωριστικό φαινόμενο εξελίσσεται με μικρή καθυστέρηση 4,4% και ελαφρώς μικρότερη ένταση σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, που υπερβαίνει το 5%. Η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων θεωρείται μείζονος σημασίας, καθώς η άνοδος του επιπέδου τιμών σε βασικά προϊόντα και, κυρίως, στην ενέργεια, επιβαρύνει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, συμπιέζοντας εν τέλει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Ωστόσο, η συσσώρευση αποταμιεύσεων, το προηγούμενο διάστημα, καθώς και οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2021-2022 αντισταθμίζουν, εν μέρει, την αρνητική επίπτωση των πληθωριστικών πιέσεων στο διαθέσιμο εισόδημα και, συνεπώς, στην κατανάλωση.

Η νέα χρονιά μπορεί να αναδείξει, εκτός των προκλήσεων, και σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα. Ωστόσο, η ενεργειακή και η υγειονομική κρίση είναι οι δύο προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση για να δείξει έμπρακτα ότι στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οι πρώτες αποφάσεις του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. για τις δράσεις της νέας χρονιάς είναι:

  • Η απόφαση ανακήρυξης ως επίτιμων μελών του Ε.Β.Ε.Π. τον κ. Γεώργιο Προκοπίου και την κα Χριστίνα Θοδωρίκα, σε εκδήλωση που θα γίνει στις 30 Μαρτίου 2022.
  • Η έγκριση προγράμματος ψηφιοποίησης του Ιστορικού αρχείου του Επιμελητηρίου.
  • Η συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα «Piraeus Food Saving Hub» με τον Δήμο Πειραιά.
  • Η χορηγία στην Αρχαιολογική Υπηρεσία περαίωσης της ανασκαφής της Μακράς Στοάς στο οικόπεδο Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά, στην Ακτή Ποσειδώνος.
  • Η ανάθεση στο ΙΝΕΜΥ του δυναμικού χάρτη της Οικονομικής Γεωγραφίας των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *