Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ.Χάσαμε την απροσωποληψία μας και γίναμε κοινωνικά απορρίμματα

λαζαρακοσΙωάννης Σπ. ΛαζαράκοςΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ

E-mail: jlazarakosdim@yahoo.gr

Δυσκατόρθωτη αρετή η απροσωποληψία, δηλαδή η αμεροληψία. Σχεδόν όλοι επηρεαζόμαστε από προσωπικές εντυπώσεις και εξωτερικά φαινόμενα, μας κυριαρχεί ο εξωτερικός κόσμος, παρασυρόμαστε από ανθρωπαρέσκεια. Πριν γνωρίσουμε καλά ένα άτομο σπεύδουμε να σχηματίσουμε και να διατυπώσουμε γι’ αυτό κρίση ευμενή ή δυσμενή – συνήθως δυσμενή – και να φερθούμε απέναντί του αναλόγως. Πολλές φορές εντυπωσιαζόμαστε από την επάρκειά του στα υλικά και δεν δίνουμε σημασία στην πνευματική αξία του ατόμου.

Αυτό δυστυχώς παρατηρείται κατά κόρο και στους λαϊκούς και στους κληρικούς με αποτέλεσμα να γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στις κατά τόπους Ενορίες της Αγίας Εκκλησίας μας. Αυτό είναι τόσο αρνητικό για τη Χριστιανική Ορθόδοξη Πίστη μας, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται οι πνευματικοί άνθρωποι από τους Ιερούς Ναούς και να πληθαίνουν λογής – λογής ακατήχητοι και να συναντάμε καθημερινά στον κοινωνικό μας βίο ανθρώπους που είναι λίγο Χριστιανοί Ορθόδοξοι, λίγο αιρετικοί, λίγο ανατολίτες (Γιόγκα, Εναλλακτικοί, Αστρολόγοι, Μέντιουμ κ.λ.π.). Πως μπορούν όλα αυτά να συνυπάρξουν με την Αγία Γραφή και τους Αγίους Πατέρες και τους Κανόνες της Αγίας εξ’ Αποκαλύψεως Πίστης μας και της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας μας; Απλά, δεν συμβαδίζουν! Διότι αυτό το χαώδες ανακάτεμα είναι το κόλπο της σατανικής Νέας Εποχής. Δηλαδή ΝΑΙ στην υποκειμενικότητα, ΝΑΙ στην εγωπάθεια, ΝΑΙ στην υπερηφάνεια και ΟΧΙ στην ταπείνωση. Ας θυμηθούμε όμως τα λόγια του Αγίου μας που μας λέγει η Πίστη μας οδηγεί στην Πύλη του Παραδείσου, η Ταπείνωση μας βάζει μέσα και η Αγάπη μας φανερώνει τον Αγιοτριαδικό Θεό.

Μας λέει ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος στον εικοστό τέταρτο Λόγο του: «Η πραότητα είναι μια αμετακίνητη κατάσταση του νου, που παραμένει ίδια και στις τιμές και στις περιφρονήσεις. Πραότητα σημαίνει το να προσεύχεσαι ειλικρινά για τον πλησίον σου, χωρίς να ενοχλείσαι καθόλου από τις ταραχές που σου προξενεί. Η πραότητα είναι βράχος πάνω από την αφρισμένη θάλασσα που εντελώς ακλόνητος διαλύει όλα τα κύματα, τα οποία τον κτυπούν». Ποίος άνθρωπος που μεροληπτεί και δεν έχει την αρετή της απροσωποληψίας είναι πράος; Κανείς μας! Ο πράος είναι και απλός και όπως μας λέει ο προαναφερόμενος Άγιος η απλότητα είναι Μητέρα της Αγάπης! Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η απλότητα λείπει εκεί που απουσιάζει ο Θεός. Και ένα αρχαίο Λατινικό ρητό λέει: «Ω Sancta simplicitas!»(Ω θεία απλότης!). Γιατί όμως η απλότητα είναι Μητέρα της Αγάπης; Διότι η Απλότητα είναι η σφραγίδα της Αλήθειας και ο Θεός είναι Αγάπη και Αλήθεια. Είναι Απλός για να κατανοήσουμε την ύπαρξη Του και ορισμένες Ιδιότητες Του (σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο) ενώ παραμένει Ακατανόητος ως προς την ουσία Του.

Αν θέλουμε να έχουμε μέλλον ως οικογένειες και ως ανθρώπινη κοινωνία, είτε είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί, είτε ό,τι άλλο, οφείλουμε εδώ και τώρα με ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ να γίνουμε απλοί και ταπεινοί για να μπορούμε να αγαπήσουμε τον πλησίον μας και αυτός να αγαπήσει εμάς. Γιατί καθώς λέγει και ο Θεόκριτος: «Η σοφία του ουρανού έχει θεσπίσει ότι ο άνθρωπος πάντοτε θα έχει ανάγκη των συνανθρώπων του».

Αυτά παρακαλώ να τα λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας διότι ακόμη και έφηβοι, ίσως και παιδιά, αντιλαμβάνονται ότι η ανθρωπότητα βαδίζει σε επικίνδυνες και κρίσιμες ατραπούς, χωρίς μικροί και μεγάλοι να μπορούν να φαντασθούν τι ακριβώς σήμερα απειλεί την ανθρωπότητα. Συγκρούονται ιδέες, αντιλήψεις, πιστεύω κ.λ.π. αλλά όλοι προαισθανόμαστε ότι ένας πολύπλοκος κίνδυνος μας απειλεί, που βασικός σύμμαχός του είναι το χάος. Πιστεύουμε πως απ’ εδώ και πέρα θα είναι μακάριος όποιος υπηρετεί την αλληλεγγύη και αποστρέφεται το ένοχο εγώ του. Λαϊκά θα είναι μακάριος όποιος δεν είναι «παρτάκιας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *