Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελεύθερη Άποψη..Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΟΥ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΒΑΝΤΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ

ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ ΜΑΡΙΑΌταν ο άνθρωπος αναπτύσσει μονόπλευρα την επιστήμη και θεωρεί ότι μπορεί να αναλύσει επαρκώς τα φαινόμενα, την ύλη και την προέλευση της, ματαιοπονεί και τέλος γελοιοποιείται. Η σημερινή τεχνολογική άνοδος παραμέρισε την φιλοσοφική αναζήτηση της ψυχικής ανάτασης του ανθρώπου και την κάθαρση της ψυχής του, από βάρβαρα καταστροφικά ένστικτα και έξεις.

Οι διδαχές των αρχαίων σοφών, που υπήρξαν βάσεις του δυτικού πολιτισμού, περιφρονήθηκαν, αντικαταστάθηκαν από στείρο υλισμό και αλαζονεία της μετριότητας.

Δυστυχώς όμως, η άνοδος της τεχνολογίας, δεν συνάδει με πολιτισμική άνοδο.

Όπως η έκρηξη της ατομικής βόμβας, στις πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, δεν αποτελεί πολιτιστικό καύχημα της ανθρωπότητας. Υπενθυμίζει όμως, στους θιασώτες του διεθνούς δικαίου -που δεν υπάρχει στην πράξη- ότι η διεθνής δικαιοσύνη και οι συμφωνίες είναι ολότελα κτήμα των νικητών, αλγεινό και τρισάθλιο και διεκδικείται από τα όπλα και μόνον από αυτά. Δεν υπάρχει παρά μόνον, το δίκαιο του ισχυροτέρου.

Η προβολή των τεχνολογικών επιτευγμάτων, που κρατά την ανθρωπότητα αιχμάλωτη πάνω από την ψηφιακή πραγματικότητα, η κωδικοποίηση των πάντων, δεν αποτελούν πρόοδο, αλλά επανάληψη του ίδιου αμαρτήματος των προπατόρων. Δίνει αξία στο ξύλο της γνώσης σφραγίζοντας τον παράδεισο…

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ

Όταν ο Θεός, έχτισε τον κόσμο και τον χάρισε στον άνθρωπο, ήταν ο άνθρωπος, που αποφάσισε να ερμηνεύσει, να δαμάσει, να κυριαρχήσει στη φύση και τέλος να την περιφρονεί εντελώς.

Παρά τη ραγδαία άνοδο της τεχνολογίας, σε τίποτα, δεν άλλαξε ο καθημερινός αγώνας του μέσου πολίτη, αντίθετα, οι ανάγκες του, ευθέως ανάλογες με τις απαιτήσεις της ζωής, τον απορροφούν εντελώς. Ο παράδεισος παραμένει σφραγισμένος δίπλα του, αλλά εκείνος, δεν μπορεί να χαρεί τίποτα.

Ο σημερινός άνθρωπος, είναι εξίσου δούλος με τον άνθρωπο του μεσαίωνα, εξίσου προβληματισμένος με την κοινωνία του μεσοπολέμου, εξίσου εριστικός με τις περιόδους διχασμού, εξίσου πένης με τους παππούδες του. Διότι πλούσιος, είναι εκείνος, που αισθάνεται ελεύθερος και αυτάρκης, να ζει σε κράτος δικαίου.

Ο ουρανός, οι θάλασσες, η φύση, όσες εκ του πονηρού αρλούμπες κι αν ακούσουμε για κλιματική αλλαγή, που δεν οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση στα καιρικά φαινόμενα, παραμένουν πηγές ζωής και ευτυχίας.

Δυστυχώς όμως, καθένας από εμάς, στρέφει τα νώτα του στον παράδεισό του, που ευρίσκεται δίπλα του, στο πρόσωπο της οικογένειας, των παιδιών, των γονέων, των φίλων και συνανθρώπων, στο δεντράκι, που διψά ασφυκτιώντας με τις ρίζες κάτω από το τσιμέντο, στον μελωδικό ήχο της βροχής, στη μυρωδιά της γης, που αφρατεύει από το νερό κι ετοιμάζεται να θρέψει σπόρο, στο σπουργίτι, που τιτιβίζει χαρούμενο πάνω στην άθλια γλάστρα του μπαλκονιού της ποντικούπολης.

Ο παράδεισος είναι μια ανάσα δίπλα. Αλλά κι ο όφις, πανταχού παρών.

 

Ο ΟΦΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

Ζεις μπρος σε μια οθόνη, εργάζεσαι, μπρος στην οθόνη, ρεμβάζεις, μέσα από την οθόνη, επικοινωνείς, μέσα από την οθόνη, ενημερώνεσαι, αγοράζεις, πουλάς, εκτονώνεσαι, απασχολείσαι. Μπρος στην οθόνη, αισθάνεσαι μεγάλος.

Είναι το νέο ξύλο της γνώσης…

Αλλά παραμένεις μονάχος. Ναι, η τεχνολογία, σου άλλαξε τη ζωή. Τη βελτίωσε και την κατέστησε ευκολότερη, αλλά καθόλου ευλογημένη… Βλέπεις τη ζωή μέσα από ένα τούνελ. Δεξιά κι αριστερά σου, η κόλαση.

Είσαι και παραμένεις επίμονα μόνος.

Από την άλλη, κάποιοι καλοθελητές, ανοίγουν τα σύνορα της πατρίδας σου, σε νέο, υγιή, ετοιμοπόλεμο πληθυσμό, που αντίθετα με σένα, αναπαράγεται συστηματικά και δίχως μέτρο. Πιστεύεις ότι στην Ελλάδα, ζούμε περίπου 11 εκατομμύρια Έλληνες, όπως αναφέρεται στην τελευταία απογραφή;

Πόσοι από τα εκατομμύρια αυτά είμαστε Έλληνες; Πόσοι έχουμε συνείδηση Ελληνική; Σε απασχόλησε ποτέ ο αληθινός αριθμός, πίσω από τα νούμερα;

Εσύ ζεις σε μια κοινωνία, που δέχεται να μπει πρόστιμο στην αιωνόβια γερόντισσα, γιατί δεν έκανε ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ, στο γείτονα, γιατί δεν έκανε έκτρωση στη γάτα του, αλλά έμεινε ατιμώρητος όταν το έκανε στη γυναίκα του, στον ιερέα, που δεν θέλει να προδώσει την πίστη του.

Η πίστη και η επιστήμη όμως, έχουν τελείως διαφορετική βάση, έννοια, ορισμό.

Ούτε η αρετή, συμβαδίζει πάντοτε με την επιστήμη, ενώ αντίθετα, πάντοτε συνυπάρχει με την αληθινή πίστη στο θείο. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, μόνο η αρετή, αποτελεί συνοδοιπόρο, προς την αληθινή ευδαιμονία του ανθρώπου.

Ο σύγχρονος αμετροεπής, φαύλος και αργυρώνητος τεχνολογικός πολιτισμός, παραγκώνισε τους αρχαίους Έλληνες σοφούς, που όρισαν κορυφές ανθρώπινης διανόησης, ως προς την αρετή, επικεντρώνοντας στο παράνομο κέρδος των ολίγων και ισχυρών.

Είναι αυτή η ανήθικη ολιγαρχία, που τολμά και ομιλεί για μείωση του πληθυσμού της γης.

Ασύστολα. Όπως ασύστολα, ληστεύει, δολοφονεί, παραπλανεί, εκδικείται, αλλοτριώνει και επιβάλλει κουλτούρα αντίθετη προς την καθαρότητα ψυχής και σώματος, που απορρέει από το έθος της αρετής, όπως διδάσκει ο Σταγειρίτης σοφός, που τελεί υπό διωγμό, όπως και οι βάσεις του δυτικού πολιτισμού, που καθόρισαν οι πρόγονοι μας.

Εσύ, πιστεύεις ότι σου άλλαξε τη ζωή η Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή επιτέλους θα μπορείς να φοράς τα δωδεκάποντα και τα φτερά της μαμάς σου ελεύθερα, αντί για τα τσαρούχια του προπάππου σου, που έχεις και το όνομά του το βαρβάτο, τη μόνη βαρβατίλα, που σου απέμεινε διότι υπάρχει και το laser.

Αλλά δυστυχώς, και βάδισμα ποδός και γέλως οδόντων… λέει μια παροιμία….

Κάποιους συμφέρει πολύ, να λιγοστέψουν οι «ψυχές» στην Ελλάδα. Ποιους άραγε;

Μαρία Μπουκουβάλα

Ιατρός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *