Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΔΣΕΝ ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ 1986 – 1990

ΣΚΟΥΜΠΕΛΟΣΗ Πατρίδα μας το Γαλαξείδι πάντα ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων συνυφασμένη με τη θάλασσα, το Γαλαξείδι υπήρξε και είναι η πόλη της ναυτοσύνης. Ο όρος αυτός χαρακτηρίζει παραδοσιακά τους Έλληνες ναυτικούς και αφορά πρωτίστως τις γνώσεις και τις ικανότητές τους στη θάλασσα και παράλληλα, την υπευθυνότητα, την αντίληψη και τη συναίσθηση του ρόλου τους. Είναι αυτή η ναυτοσύνη, η οποία οδήγησε και διατηρεί τον ελληνικό εφοπλισμό στην κορυφή του κόσμου.

Ο Έλληνας ναυτικός έχει προσφέρει πάρα πολλά στην οικονομία, στη χώρα  του Δεν μπορεί να υπάρξει Ελλάδα χωρίς την ελληνική ναυτιλία. Είναι ο πυλώνας της οικονομίας.

«Κανένας άλλος ναυτικός λαός δεν κατόρθωσε τόσα πολλά όσα ο ελληνικός. Γιατί ποτέ η ναυτοσύνη του ελληνικού έθνους δεν ήταν κατακτητική, αλλά πάντοτε ήταν μία πραγματικό της που εκπολίτιζε και έφερνε πραγματικά πολιτιστικά στοιχεία και αξίες όπου γης.

Το Γαλαξείδι από αρχαιοτάτων χρόνων αλλά και κατά την περίοδο τής ακμής Ιστιοφόρου Ναυτιλίας υπήρξε ένα από τά μεγαλύτερα ναυτικά κέντρα αυτής σε παγκόσμια κλίμακα Τον 19ον αιώνα τα Γαλαξειδιώτικα ιστιοφόρα ταξίδευαν σε όλη τη Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα και Ατλαντικό Ωκεανό φτάνοντας στην Αμερική. Μεγάλη ήταν η συμβολή τού Γαλαξειδιού στη Παλιγγενεσία στους μετέπειτα Εθνικούς αγώνες αλλά και στην Εθνική οικονομία. Το 1865 το Γαλαξείδι είχε Δημόσια ναυτική σχολή, όπως ο Πειραιάς, Ύδρα, Σπέτσες, Πάτρα. Αλλά και το 1981 είχε την ΑΔΣΕΝ Πλοιάρχων την οποία είχε ιδρύσει η τότε Κυβέρνηση.

Ποιοι κλείσανε τη σχολή και γιατί είναι πασίγνωστο τά έχω ήδη γραμμένα με κάθε λεπτομέρεια σέ άρθρο μου στην Έγκριτη Εφημερίδα Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ. 10-11/8/2019, σελίδες, 1,3,4,5 Αριθ. Φύλλου 3236.

Αλλά υπάρχει και ο αδιάψευστος μάρτυρας τού εγκλήματος, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠ. ΣΚΑΦΤΟΥΡΟΣ.

Πλήθος άρθρα μου και ανοικτές επιστολές σε υπουργούς, πρωθυπουργούς, Βουλευτές Δημάρχους και αντιδημάρχους, έχουν φιλοξενηθεί από τότε πού Βιαίως κλείσανε καί μεταφέρανε στην Πρέβεζα στα καλά καθούμενα τη σχολή, που με κόπο είχε φτιάσει ο Υπουργός Ναυτιλίας, εκλεκτός συμπατριώτης, αείμνηστος ΣΤΑΘΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ.

Μωρέ αντιπατριώτες άχρηστα υποκείμενα και χαμένα κορμιά, η δημοκρατία πάντα φρόντισε για την εκπαίδευση και τη σωστή μάθηση τού λαού. Γιατί η δημοκρατία είναι το πολίτευμα τών Ελευθέρων Ανθρώπων. Η Δημοκρατία είναι η ελευθερία, η ομόνοια, η ενότητα, η αρμονία, το φῶς, η Παιδεία, η μάθηση, η μόρφωση, η δουλειά πού χαρίζει τα αγαθά της στους δημιουργούς της, η κατάργηση της σύγκρουσης ανθρώπου με άνθρωπο, λαό με λαό, το τέλος της απάνθρωπης εκμετάλλευσης του λαού, η κατάργηση του νόμου του θανάτου καί η θέσπιση του νόμου της ζωής. Μόνο η Δημοκρατία σκοτώνει τον θάνατο καί τρομάζει το σκοτάδι Μόνο η δημοκρατία κατοχυρώνει τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ.

Πρίν από 2-3 χρόνια κάποιος συμπατριώτης έκαμε κάποιες ενέργειες για την επαναφορά της σχολής ή έστω να δημιουργηθεί στο Λύκειο τμήμα ναυτικών σπουδών και τελικά αναγκάστηκε να τα παρατήσει ο άνθρωπος. Τελευταία μαθαίνω ότι κάποιος άλλος εκλεκτός συμπατριώτης ξεκίνησε κάποιες ενέργειες για την επαναφορά της Σχολής στον τόπο της ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΤΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ. Όλοι οι τίμιοι Γαλαξειδιώτες πού αγαπούν πονούν και ενδιαφέρονται για το Πανέμορφο και δοξασμένο Γαλαξείδι μας να του συμπαρασταθούν καί να τον βοηθήσουν με κάθε τρόπο.

Επίσης τελευταία μαθαίνω ότι κάποιοι φίλοι του Γαλαξειδιού σχεδιάζουν να κάνουν καινούργιο λιμάνι στο Γαλαξείδι για να πλευρίζουν λέει τα μεγάλα κότερα των Σεΐχηδων και των Αράβων μεγιστάνων πού στέκονται αρόδου να βγαίνουν τα χανουμάκια τα όμορφα των χαρεμιών για να λούζονται και να φρεσκάρονται στα γαλανά και καθαρά νερά τής Μόνιας και τού Καλαφάτη και να τρώνε τα φρέσκα θαλασσινά τους στις όμορφες ψαροταβέρνες μας. Επίσης οί ίδιοι μαθαίνω σχεδιάζουν επίσης να κάμουν αεροδρόμιο πού να συνδέει το Γαλαξείδι με τα ΠΑΡΙΣΙΑ με τη ΛΟΝΤΡΑ, με το ΒΕΡΛΙΝ, τη ΒΙΕΝΝΑ, με τη ΒΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΙ Ν.ΥΟΡΚΗ, ΜΕ ΤΟ ΜΟΣΚΟΒΟ και την ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ -Εδώ λέμε βοήθειά μας- Μπράβο τους πολύ ωραία η σκέψης τους, συμφωνούμε, δεν θα έπρεπε όμως μέσα στο πρόγραμμά τους αυτό να εντάξουν και την επαναφορά της σχολής στον τόπο της; Νομίζω Ναι, Τέλος πάντων αυτοί ξέρουν.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΥΘ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ – ΣΚΟΥΜΠΕΛΟΣ

ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Ε. Ν. ΓΝΗΣΙΟΣ ΧΗΡΟΛΑΚΙΩΤΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *