Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Χάος μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας

 

ελβετίαH Ελβετία έχει ένα από τα καλύτερα δίκτυα αυτοκινητοδρόμων στην Ευρώπη. 71.000 χιλιόμετρα άψογων δρόμων (χωρίς λακκούβες και νεροφαγώματα) με τα 1.700 χιλιόμετρα από αυτά να είναι προδιαγραφών “εθνικής” (motorways) και με άλλα 18.000 χιλιόμετρα κύριους οδικούς άξονες (main roads). Φυσικά με εκατοντάδες τούνελς.

Πόσα είναι τα διόδια; 40 φράγκα (38,8 ευρώ) για ΟΛΟΝ τον ΧΡΟΝΟ! Λιγότερο από όσο πληρώνεις για να πας από την Αθήνα στην Ηγουμενίτσα, μία και μόνη φορά! Αγοράζεις τη βινιέτα που βλέπεις (πουλιέται παντού, ακόμα και στα βενζινάδικα, πουλιέται και ηλεκτρονικά) την κολλάς στο παρμπρίζ και καθάρισες. Και μάλιστα για να μην έχεις το άγχος της προμήθειας, ισχύει από την 1 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι την 31 Ιανουαρίου 2023.

Ποιο είναι περισσότερο φιλολαϊκό σύστημα; Αυτό των “ανάλγητων φιλελεύθερων” Ελβετών ή το δικό μας, το σοσιαληστρικό που πληρώνεις κάθε 10 μέτρα μια περιουσία στους μεγαλοεργολάβους – εκδότες που τακίμιαζαν με όλες τις κυβερνήσεις, μπλε, πράσινες και κόκκινες;

Ποιο είναι το οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα της φτηνής μετακίνησης; Κάθε μέρα οι Ελβετοί καλύπτουν οδηγώντας 270 εκατομμύρια χιλιόμετρα! Το 44% από αυτές τις διαδρομές γίνεται για λόγους αναψυχής.

Τι είναι περισσότερο αναπτυξιακό, ανθρωπιστικό, περιβαλλοντικά σωστό; Να πηγαίνεις γρήγορα, φτηνά και με ασφάλεια παντού; Ή να οδηγείς από την παρακαμπτήριο για να αποφύγεις τα διόδια, κολλημένος επικίνδυνα πίσω από την νταλίκα που κι αυτή θέλησε να κάνει το ίδιο;

Την ευθύνη για ολόκληρο το οδικό δίκτυο της Ελβετίας έχει μια δημόσια υπηρεσία, η Swiss Federal Roads Authority που λειτουργεί με μόνο 150 υπαλλήλους.

Μίκα Παπαδοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *