Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΕΥΡΕΣΙΣ ΛΕΙΨΑΝΩΝ.ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
Η Εκκλησία μας εορτάζει στις 24 Φεβρουαρίου την Α΄ και Β΄ εύρεσιν της τιμίας Κεφαλής του Ιωάννου Προδρόμου, η οποία ευωδίασεν όλην την Οικουμένην. Μεσουρανεί στον ουρανόν και φωτίζει το στερέωμα της Οικουμένης
Οι ουρανοί ευφραίνονται και οι άνθρωποι εορτάζουν με ευχαριστηρίους ύμνους Αυτόν, που εθυσιάστηκεν, για την δικαιοσύνην του Θεού. Ο Ιερός Υμνωδός εκφράζει τα αισθήματά του, συνθέτοντας το Μεγαλυνάριόν Του και ψάλλει: «Ώσπερ μυροθήκη πνευματική εκ γης ανεφάνη, Σου η πάντιμος κεφαλή, Βαπτιστά Κυρίου και κόσμον κατευφραίνει της ηδυπνόου δόξης ταις διαδόσεσι».
Λαμπρή είναι η πανήγυρις σήμερα, φεγγοβολεί η ημέρα από την αδιάκοπην λάμψιν και την αστραφτερή λαμπρότητα της θείας Χάριτος, Εκείνου, που ζούσε στην υψίστην ελευθερίαν με την Αγίαν ζωήν του. ΄Εχυσεν το τίμιον αίμα Του από τον ιερόν τράχηλόν του και υπέμεινεν το μαρτύριον, προς δόξαν Θεού, από εκείνον, που ήταν αιχμάλωτος των παθών του.
Το μαρτύριόν Του, τον οδηγεί στον θάνατον, όπως και κάθε θνητόν. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, στο ιερόν Ευαγγέλιόν Του (ε΄24-39), μας δίνει την ελπίδα της αιωνιότητος. γράφοντας για την Ανάστασιν των νεκρών: «Ότι έρχεται ώρα εν η πάντες, οι εν τοις μνημείοις, ακούσονται της φωνής Αυτού και οι ακούσαντες ζήσονται και οι τα αγαθά ποιήσαντες εις ανάστασιν ζωής, οι δε τα φαύλα πράξαντες εις ανάστασιν κρίσεως…».
Εις την Ανάστασιν των Δικαίων, ό Ιωάννης, ο Ηρώδης, η Ηρωδιάς και η θυγάτηρ αυτής, θα σταθούν, ενώπιον του δικαστικού βήματος του Χριστού, για να απολογηθούν. Πόσον ένδοξος θα φανεί ο αποκεφαλισθείς Πρόδρομος και πόσον φοβερά θα είναι η καταδίκη του μοιχού φονέως και της διεστραμμένης γυναικός και θυγατρός αυτής. Ο Θεός θα φέρει εις κρίσιν παν έργον, ακόμη παν κρυπτόν πράγμα, είτε αγαθόν, είτε πονηρόν. Ας γίνει πράξις, η φωνή του Βαπτιστού: «ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ»!
Ο ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ
Ο Όσιος εγεννήθην το 1912μ.Χ. στο Αμπελοχώρι Θηβών. Το κοσμικόν του όνομα ήταν Ευάγγελος. Είχεν έμφυτην αγάπη για τον Θεόν, γι΄ αυτό ακολούθησεν τον μοναχικόν βίον. Ζούσε με νηστείαν, προσευχήν και υπακοήν. Η μητέρα Του αξιώθηκεν να λάβει πληροφορία από τον Άγιον Εφραίμ τον Σύρον, ότι ήταν θέλημα Θεού, ο υιός της να ζήσει ασκητικήν ζωήν. Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1933 έφυγεν εις την έρημον του Αγίου Όρους, τα Κατουνάκια.
Γέροντά του, είχεν τον Άγιον Ιωσήφ τον Ησυχαστήν, τον μεγάλον δάσκαλον της ασκητικής ζωής, ο οποίος τον οδήγησεν στην κάθαρσιν της ψυχής και στον θείον φωτισμόν.
Φλεγόταν η ψυχή Του από την επιθυμίαν να διδάσκει. Οι λόγοι του συνήρπαζαν τους ανθρώπους, μιλούσε ατέλειωτες ώρες, με μίαν χαριτωμένην δύναμιν και πίστιν, διότι είχεν νικήσει το κακόν.
ΔΙΔΑΧΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ
Ο άνθρωπος οδηγείται σε ταπείνωσιν όταν έχει «το γνώθι σεαυτόν», δηλ. βλέπει τα δικά του λάθη και όχι των άλλων.
Όσο ζει ο άνθρωπος αγωνίζεται και ο πρώτος αγώνας είναι η νίκη του εαυτού του. Όταν ο άνθρωπος νικήσει τον εαυτόν του, είναι ο μεγαλύτερος, μεγαλομάρτυρας, τροπαιοφόρος και νικηφόρος ενώπιον του Θεού.
Ο ιερέας όταν λειτουργεί, γίνεται μεσίτης. Παίρνει τον ανθρώπινον πόνον, τον μεταφέρει στον θρόνον της Θεότητος και στον κόσμον μεταφέρει την παρηγοριά. Το αυτί του Θεού, είναι στο στόμα του ιερέως. Προσευχή είναι η νοερά επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεόν.
Άνθρωπος, που επαινεί τον φίλον του και κατακρίνει τον εαυτόν του, έφτασε σε μέτρα αγιότητος.
Ο άνθρωπος πρέπει να κάνει έργα αρετής, όχι για να επαινείται από τους ανθρώπους, αλλά από τον Θεόν.
Φιλία είναι μία ψυχή χωρισμένη σε δύο σώματα. Να κάνεις φίλους, πρόσωπα, τα οποία όχι μόνον αγαπάς, αλλά έχεις τον ίδιο στόχο μαζί τους. Όχι ως ανταγωνιστές, αλλά ως συμπορευτές,
Ο Όσιος Εφραίμ εκοιμήθην εν ειρήνη στις 27 Φεβρουαρίου 1998. Έγινε πρότυπο πνευματικού και ασκητικού αγωνιστή.
Αγαπητοί μου Αναγνώστες, ο Θεός δεν λυπάται, όταν ο άνθρωπος αμαρτάνει, αλλά όταν δεν θέλει να μετανοήσει. Η περίοδος του Τριωδίου, που διανύομεν, είναι ευκαιρία για μετάνοια. Ο Κύριος θέλει να ακούσει «Ήμαρτον Θεέ μου, μετανοώ» για να πορευτούμε εμείς «οι τα αγαθά ποιήσαντες εις Ανάστασιν ζωής».
ΚΑΛΟ ΤΡΙΩΔΙΟΝ ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ
Mαρία Τσακανίκα