Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αρμονία και ανθρώπινη έκφραση

 

Να μάθουμε να ζούμε, λένε οι τελευταίες οδηγίες χρήσεως των κάθε είδους ιθυνόντων. Να μάθουμε να ζούμε, χωρίς φόβο, με τους σεισμούς τους λιμούς, τις πανδημίες, τα μνημόνια και τους καταποντισμούς, προτρέπουν πάντοτε οι αρμόδιοι. Με τους Τούρκους θέλουνε να έχουμε αρμονικές σχέσεις και φιλικά αισθήματα. Μα που βγήκαν όλοι αυτοί και έχουν χρησθεί από μόνοι τους σωτήρες; Ότι τούμπες και αν φάει το Χρηματιστήριο να υπομένετε, συμβουλεύουν από τη μεριά τους και οι πολιτικοί. Μην κοιτάτε τις καθιζήσεις, εσείς πρέπει να υπομένετε! Με τη μιζέρια και την κακομοιριά, που μας έχουν επιβάλει, όλα φαίνονται μάταια. Αυτό το τελευταίο πράγμα είναι και το εξεταστέο.

Ζούμε μια ιστορία που δυστυχώς δεν μας επιφύλαξε, στα τόσα χρόνια που έχουν περάσει, λίγες στιγμές ευτυχίας, δεν έχουμε να επιδείξουμε και πολλά άξια λόγου επιτεύγματα, εκτός ίσως των περίφημων γεννημάτων των προγόνων μας. Αυτά έχουμε πάντα μπροστά, στα μάτια μας, όταν μας χτυπάνε, αυτά αναλογιζόμαστε, όταν μας χλευάζουνε, σε αυτά προστρέχουμε, ακόμα και όταν η τωρινή πνευματική απαξίωσή μας αγγίζει τα μηδενικά όρια.

Δεχόμαστε οδηγίες χρήσεως για τη ζωή μας και την καταδυναστεύουμε συνέχεια χωρίς ποτέ να εναντιωνόμαστε. Είμαστε σε θέση να αναπαράγουμε ή και να κατασκευάζουμε εκ νέου έργα παγκόσμιας εμβέλειας, όμως η διαρκής αίσθηση κατωτερότητας που υπάρχει, εγκλωβίζει και ακρωτηριάζει τις όποιες θετικές προσπάθειες καλυτέρευσης της κατάστασης.

Πράγματι πώς να οδηγηθείς σε μια ζωή αρμονικά δεμένη με τα δύσκολα στοιχεία της φύσης, όπως αυτά εμφανίζονται πολλές φορές, όταν παραβλέπεις όλους τους κανόνες που θα τα καθιστούσαν ακίνδυνα απέναντί σου; Όταν κατοικείς πάνω στο ρέμα, το σάπιο υπέδαφος ή τις ασταθείς προσχώσεις, είναι παράλογο να παραμένεις ήσυχος. Είσαι απαράδεκτος όταν κοιμάσαι τον ύπνο του Δικαίου, όταν το Χρηματιστήριο σε κατάντησε ζητιάνο και τα μνημόνια, συνεπικουρούμενα από την πανδημία, σου στερούν ακόμα και αυτό το δικαίωμα επιβίωσης.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους Τούρκους, όταν οι χρονικές περίοδοι διαδέχονται η μια την άλλη χωρίς ουσιαστική βελτίωση σχέσεων και με τις διαφορές να διογκούνται, δεν θεωρείται ρεαλιστικό να περιμένουμε κάτι καλύτερο από μια σύρραξη, έστω και σε επίπεδο αθλητικών συναντήσεων. Πόσο μάλλον όταν τορπιλίζεται ένα γενναίο σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού. Πριν γίνει Πρωθυπουργός ο Ερντογάν, έλεγε για ρεαλιστική λύση. Τώρα… άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε! Θέλει να αρπάξει και κάποια, αν όχι όλα, τα νησιά του Αιγαίου μας.

Για το Χρηματιστήριο, τι να πει κανείς; Αφού ανεπίσημα είχε δημιουργηθεί και κόμμα με εκατομμύρια υποτιθέμενους ψηφοφόρους, που θα βοηθούσε τους επενδυτές να κεφαλαιοποιούν τα κέρδη τους και να μην στήνονται παιχνίδια, σε βάρος των επενδυτών. Τώρα που είναι όλοι αυτοί; Ο κακός και μάλλον υστερόβουλος λόγος της ίδιας της Πολιτείας επιφέρει καίρια κτυπήματα σ’ ένα τόσο ευαίσθητο τομέα της οικονομίας με συνέπειες που δεν μπορεί να αποτιμηθούν με ακρίβεια αυτή τη στιγμή.

Έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της μια αντίληψη της εξουσίας, που όχι μόνο καταδυναστεύει την ελεύθερη βούληση και θέτει αξεπέραστα προσκόμματα στην προσπάθειά της να φέρει σε αίσιο πέρας αυτό που η ίδια πιστεύει ότι είναι καλύτερο, αλλά και εφαρμόζοντας την αρχή και τη φιλοσοφία του Κρόνου, καταστρέφει τα ίδια τα παιδιά της, κατατρώγοντας και αυτές ακόμη τις σάρκες τους.

Η Εξουσία δυστυχώς πράττει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μην περιέλθει υπό αμφισβήτηση η δική της απατηλή κυριαρχία. Βρισκόμαστε όμορφα και απλά μπροστά σε μια σειρά σκοτεινών και αξιοκατάκριτων ενεργειών, γιατί απουσιάζουν παντελώς οι φωτεινές ιδέες, η αρμονία και η ελεύθερη ανθρώπινη έκφραση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *