Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελλάδα το Αιγαίο σου!!

 

«Γεια σου Τάκη, τι κάνεις;» Πήρα τηλέφωνο ένα φίλο και άρχισα να τον ρωτώ για το φετινό καλοκαίρι και αν πήρε άδεια. «Φεύγω μεθαύριο και πηγαίνω στη Σκύρο», μου είπε. Και όταν εξεπλάγην από την απόφασή του, καθόσον ο Τάκης είναι από την Κομοτηνή, μου εξήγησε όμορφα και απλά, ότι το αποφάσισε για δύο λόγους. Ο ένας ήταν η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου δουλεύει, να πριμοδοτεί με 15 Ευρώ την ημέρα κάθε υπάλληλό της που θα ήθελε να πάει διακοπές σε νησί των άγονων γραμμών (μέσα σε αυτά και η Σκύρος). Και ο δεύτερος λόγος δεν είναι άλλος από το αξεπέραστο φυσικό κάλλος που έχει αυτό το νησί των Σποράδων.

Έξυπνη και πολύ καλή η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να πριμοδοτεί τις διακοπές στα μικρά νησιά. Εξάλλου το ποσό που δίνει δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλο. Είναι όμως αρκετό για να κεντρίσει τον Έλληνα, που ως γνωστόν θέλει και το σχετικό σπρώξιμό του. Και γιατί να μην προτιμήσει τα μικρά καταγάλανα νησάκια; Τι περισσότερο θα του προσφέρουν τα μεγάλα; Η δουλειά είναι σκληρή και η ανάπαυση πρέπει να συνδυάζει την ξεκούραση, την ηρεμία και την ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου. Και καλύτερος τόπος από τα νησιά δεν υπάρχει. Η Ελλάδα έχει γύρω στα 2.500 κατοικήσιμα νησιά. Πόσα από αυτά είναι γνωστά; Μήπως είναι καιρός να τα γνωρίσουμε; Δεν χρειάζεται να ακούσουμε ότι πήγε ο τάδε τραγουδιστής, επιχειρηματίας ή δημοσιογράφος στους Φούρνους Ικαρίας. Μπορούμε και μόνοι μας να ανοίξουμε το χάρτη και με κλειστά τα μάτια να απλώσουμε το δάκτυλό μας. Κάποιο νησί θα πετύχουμε. Και να είμαστε σίγουροι ότι θα περάσουμε καλά! 2.500 νησιά και κανένα από αυτά δεν έχει τις ομορφιές του άλλου. Το ένα είναι πιο θελκτικό από το άλλο και όλα μαζί κάνουν αυτό που ζηλεύουν όλοι οι ξένοι. Ένα αξεπέραστο στο είδος του σύμπλεγμα που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά. Εξάλλου και όλες οι ενέργειες των Τούρκων στο Αιγαίο, στην εκμετάλλευση αυτών των χρυσοφόρων νησιών αποσκοπούν.

Παλαιότερα που ένα καράβι άγονης γραμμής όταν ξεκινούσε από τον Πειραιά για τα Δωδεκάνησα, ή το Βόρειο Αιγαίο, ήθελε αρκετές μέρες ταξίδι, το όλο εγχείρημα ήταν μαγευτικό. Ξεχνούσες να κατέβεις από το πλοίο, έβλεπες το ένα μετά το άλλο να σου παρουσιάζονται νησιά και δεν ήξερες τι να πρωτοθαυμάσεις. Σε κάθε λιμάνι έμενες για μια, δυό ή και τρεις ώρες με αποτέλεσμα να κάνεις μια πρώτης τάξεως φτηνή κρουαζιέρα.

Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα Κουφονήσια από τη Φολέγανδρο, την Κάσο ή την Σκύρο. Όποιος έρχεται στα νησιά μας, μόνο τότε καταλαβαίνει τι εστί Ελλάδα. Είναι η αποκάλυψη της Αλήθειας που τον κάνει να σκύψει με ευλάβεια και ταπείνωση στα φυσικά μεγαλεία που του προσφέρονται στις πιο φτηνές τιμές. Στη Σκύρο, μια και πιάσαμε συζητάμε για το φίλο που θα την επισκεφτεί, δεν υπάρχει ίχνος μόλυνσης. Οι κάτοικοι κατοικούν σε πραγματικά μουσεία και αξίζει τον κόπο να σταθείς μπροστά στις ανοιχτές πόρτες των σπιτιών τους και να απολαύσεις το κάθε τι. Από τα ξυλόγλυπτα, τα μπακίρια τις πορσελάνες, τα σεντούκια, τα πατάρια και οτιδήποτε  άλλο υπάρχει μέσα στο σπίτι, δεν χορταίνεις τίποτα. Όλα είναι αξεπέραστα!

Ακόμα και σήμερα στις παραλίες της Σκύρου βρίσκονται κοσμήματα και οικιακά σκεύη άλλων εποχών. Ως γνωστό οι περιβόητοι πειρατές του Αιγαίου, που από την εποχή των Ρωμαίων, δεν άφηναν ήσυχο κανένα κάτοικο, ή ναυτιλλόμενο, είχαν τα ορμητήριά τους στις αχανείς σπηλιές του νησιού. Πάνω στη βιασύνη τους λοιπόν, όλο και κάτι, από τη λεία, τους έπεφτε πάνω στην άμμο, που το βρίσκουν οι σημερινοί επισκέπτες και τρελαίνονται από τη χαρά τους.

Όσοι πηγαίνουν στα μικρά νησάκια δένονται με τον τόπο και ξαναπηγαίνουν. Γνωρίζω φίλη δικηγόρο που δεν αφήνει με τίποτα τη Γαύδο. Μέχρι και το Μιλλένιουν κατάφερε να γιορτάσει εκεί. Είναι αυτό που λέμε ξετρελαμένη με τη γοητεία του άγριου και του ωραίου. Περνά τόσο καλά, που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι κάποτε θα σταματήσει να πηγαίνει. Τέλος πάντων, ενέργειες σαν αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι κάτι παραπάνω από σωστές και καλό θα είναι να μην μείνει μόνη της σε τέτοιου είδους σοβαρές πρωτοβουλίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *