H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Πρώτος Εκκλησιασμός – Σαραντισμός τού νηπίου» – στο «Ενορία Εν Δράσει»

μαυρολέωνΣυνεχίστηκε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, με την 3η διαδικτυακή συνάντηση, η σειρά παρουσιάσεων με γενικό τίτλο «Μεγαλώνοντας έναν… άγιο!», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Το θέμα της συνάντησης ήταν «Πρώτος Εκκλησιασμός – Σαραντισμός τού νηπίου – Τα χέρια τού Ιερέα». Τη σειρά επιμελείται ο Αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος Μαυρολέων, Συνταξιούχος Δάσκαλος, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου.

Το Σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλους και η παρακολούθηση του γίνεται μόνο διαδικτυακά, μέσα από το κανάλι του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Όλα πρέπει να δείχνουν στο παιδί την πορεία του προς την αιωνιότητα, τον δρόμο για την αγιότητα. Κι αφού πήρε το όνομά του την όγδοη ημέρα, η οποία είναι η αρχή ενός άλλου κόσμου, κι αφού περάσουν σαράντα ημέρες από τη γέννησή του, έρχεται η ευλογημένη ώρα να κάνει τον πρώτο του εκκλησιασμό.

Η ακολουθία αυτή στηρίζεται στην Παλαιά Διαθήκη και μας θυμίζει την Παναγία μας, πού τηρώντας τον Νόμο, προσέφερε το 40 ημερών βρέφος Ιησού στον Ναό και το παρέδωσε στον πρεσβύτη Συμεών, το γνωστό σε όλους μας γεγονός, της Υπαπαντής τού Κυρίου.

Οι γονείς και ο υποψήφιος ανάδοχος έρχονται στην εκκλησία. Στέκονται έξω από τις πύλες τού Ναού ή στον Πρόναο κι εκεί ο ιερέας τελεί την ακολουθία τού εκκλησιασμού τού παιδιού ή τού σαραντισμού, όπως είναι ευρύτερα γνωστή.

Αυτό το γεγονός και οι σχετικές ευχές, μετά την πλήρη ανάρρωσή της από την εγκυμοσύνη της, επιτρέπουν πλέον στη μητέρα, να εκκλησιάζεται και να μετέχει πλήρως στα μυστήρια.

Αυτή η τελετή τού πρώτου εκκλησιασμού ή τού σαραντισμού τού παιδιού μας, δείχνει τη σημαντική σχέση, πού έχει το κάθε παιδί, με τα χέρια του Ιερέα, σ’ ολόκληρη τη ζωή του.

Η πρώτη επίσημη έξοδος τού νεογέννητου παιδιού από το σπίτι του γίνεται την ημέρα τού σαραντισμού του. Το παιδί κάνει την πρώτη επίσκεψή του στο σπίτι τού Ουράνιου Πατέρα Του!.

Αργότερα, πάλι θα φέρει η μητέρα το παιδί στο Ναό. Τώρα για την βάφτισή του, την δεύτερη γέννα του από την κολυμβήθρα, την κοιλιά της άλλης κοινής μας Μάνας, της Εκκλησίας.

Πάλι θα πιάσει στα χέρια του το παιδί ο ιερέας, να το αλείψει με λάδι αρχικά, να το βαπτίσει στο νερό, να το ντύσει, να το κουρέψει, να το χρίσει, τέλος, με το άγιο Χρίσμα, δίνοντάς του τα χαρίσματα τού Αγίου Πνεύματος, αναδεικνύοντάς το γνήσιο παιδί της Εκκλησίας.

Τέλος, όταν θα έρθει η ώρα να κλείσουμε κι εμείς τα μάτια μάς εδώ στη γη και να τα ανοίξουμε στην άλλη ζωή, πάλι ο ιερέας θα πάρει με τα χέρια του το χώμα να ραντίσει το άψυχο πια σώμα μας, θα ρίξει πάνω μας το λάδι ή το κρασί και θα βάλει στο στόμα μας έναν κέρινο μικρό σταυρό, για να βρεθεί στα χείλη μας η καλή απολογία, όταν θα συναντήσουμε τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *