Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

Διατροφή και υγεία

Η συνταγή της Φωνής

Παραδοσιακές ταχινόπιτες

ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΕΣΥλικά: 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 φλιτζάνια αλεύρι κίτρινο, 1¼ φλιτζανιού νερό, χλιαρό, 1 φακελάκι μαγιά ξερή, 1¼ φλιτζανιού ταχίνι, ½ φλιτζάνι μέλι, ¼ φλιτζανιού ζάχαρη μαύρη ή καστανή, 2 κουτ. γλυκού κανέλα, 1 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική, 1 κουτ. γλυκού αλάτι.

Εκτέλεση: Κοσκινίζετε τα άλευρα, τα βάζετε σε μεγάλο μπολ και προσθέτετε το αλάτι. Σε μικρό μπολ ρίχνετε τη μαγιά, την κρυσταλλική ζάχαρη, λίγο από το νερό και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθούν τα υλικά. Προσθέτετε στο αλεύρι τη μαγιά και λίγο από το νερό.

Ζυμώνετε για περίπου 15 λεπτά, προσθέτοντας σιγά σιγά όλο το νερό, μέχρι να έχετε μία ομογενοποιημένη ζύμη. Εάν χρειαστεί προσθέτετε λίγο αλεύρι ή λίγο νερό έτσι, ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια, αλλά να είναι μαλακή. Αλείφετε μία λεκάνη με λίγο λάδι και αφήνετε τη ζύμη μέσα να ξεκουραστεί για 45 λεπτά.

Σε μεσαίο μπολ βάζετε το ταχίνι, το μέλι, την κανέλα και την μαύρη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά, ώστε να πήξει το μίγμα.

Όταν έχει περάσει η επιθυμητή ώρα, χωρίζετε την ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια. Για καθένα από αυτά ακολουθείτε τα εξής βήματα: Ανοίγετε τη ζύμη σε έναν κύκλο διαμέτρου περίπου 15εκ., βάζετε στο κέντρο 2 μεγάλες κουταλιές από το μίγμα ταχινιού και φτιάχνετε ένα πουγκί, ενώνοντας τις άκρες της ζύμης. Την ανοίγετε για ακόμα μια φορά σε κύκλο. Τυλίγετε σε σχήμα μπαστουνιού και ρολάρετε μέχρι να αποκτήσει μήκος περίπου 30εκ.. Την κόβετε σε 2 επιμέρους κομμάτια-μπαστούνια και παίρνετε το ένα. Δημιουργείτε με τη ζύμη ένα σχήμα S και γυρίζετε το ένα κυκλάκι πάνω στο άλλο. Ανοίγετε για τελευταία φορά την ζύμη, σε κύκλο πάχους περίπου 2εκ.

Αφήνετε τις ταχινόπιτες να φουσκώσουν για 20-30 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και ψήνετε τις ταχινόπιτες για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Σημείωση: Στον πάτο του φούρνου βάζετε ένα ταψί με νερό, ώστε να υπάρχει υγρασία κατά το ψήσιμο. Με αυτόν το τρόπο δεν αφήνετε τις ταχινόπιτες να ξεραθούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *