H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Να σταματήσει η υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος Εξώδικο στην COSCO

πειραϊκή 1 Εξώδικο προς την COSCO με την απαίτηση να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των δικαστηρίων και να σταματήσει την διαρκή υποβάθμιση του θαλασσίου περιβάλλοντος… κατατέθηκε από το  ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ και 30 πολίτες.

Την εξώδικη δήλωση υπογράφουν, εκτός  άλλων και: βουλευτές, περιφερειακοί σύμβουλοι Περιφέρειας Αττικής και σύμβουλος της Α’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά.

Συγκεκριμένα με την εξώδικη επιστολή η COSCO διατάσσεται να «απομακρύνει οριστικά το κεσόν που διερράγη την 28η-11-2020, και να κοινοποιήσει  αναλυτικό χάρτη του βυθού που να αποδεικνύει την απομάκρυνσή του». Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ έχει ήδη καταγγείλει από τον Νοέμβριο του 2021 στιΠΕΙΡΑΊΚΗ 2ς αρμόδιες αρχές και υπουργεία ότι η COSCO ουδέποτε απομάκρυνε το σπασμένο κεσόν, αντιθέτως το μπάζωσε μετά από ένα ολόκληρο έτος άκαρπων προσπαθειών της για ανάσυρσή του. Επιπλέον, δεν παρέδωσε ως όφειλε τα αποδεικτικά στοιχεία των εξαχθέντων υλικών, στο τμήμα περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, προσκομίζοντας ως πειστήρια απομάκρυνσης του ενεργού απόβλητου-κεσον:

Με την εξώδικη επιστολή η εταιρεία επίσης διατάσσεται να συμμορφωθεί με την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά, «για την διενέργεια σε εβδομαδιαία βάση τεχνικών αξιολόγησης της ποιότητας των θαλασσίων υδάτων, σε τέσσερα διαφορετικά του έργου σημεία (με πλησιέστερο αυτό των 100 μ. απόστασης από το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλέους) με σφραγισμένα δείγματα και επιπλέον μετρήσεις ε στοιχεία όπως αιωρούμενα στερεά (mg/l), χρωματισμός (PtCo), θρεπτικά άλατα, τοξικά βαρέα μέταλλα στην υδάτινη στήλη, οργανικές και οργανοκασσιτερικές ενώσεις, με ταυτόχρονη καταγραφή των μετεωρολογικών συνθήκων κατά το χρόνο δειγματοληψίας».

Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής απευθύνθηκε στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο όρισε τα παρακάτω:

«Σε σχέση με τα 4 σημεία δειγματοληψίας, εκτός από το σημείο που ήδη παρακολουθείται (Χ=466519.967, Υ=4198428.466), τα επιπλέον τρία σημεία ορίζονται σε απόσταση περίπου 500 m από αυτό και σε κατεύθυνση νότια, δυτική και νοτιοδυτική. Σε ότι αφορά τις παραμέτρους που καθορίζουν τη χημική ποιότητα των παράκτιων επιφανειακών θαλασσίων υδάτων, σύμφωνα με τα Πρότυπα ποιότητας περιβάλλοντος (ΠΠΠ) που ορίζονται και λαμβανομένων υπόψη των πιέσεων που δέχεται η συγκεκριμένη περιοχή, από την κατηγορία των βαρέων μετάλλων θα πρέπει να παρακολουθούνται επίσης τα μέταλλα κάδμιο, νικέλιο και μόλυβδος και από την κατηγορία των οργανικών ρύπων οι υδρογονάνθρακες ναφθαλίνιο, ανθρακένιο, φλουορανθένιο και βενζο(α)πυρένιο, καθώς και οι ενώσεις του τριβουτυλοκασσιτέρου.

Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής και οι υπογράφοντες καλούν την ΚΟΣΚΟ να διακόψει κάθε πράξη ή παράλειψη ικανή να βλάψει ή να υποβαθμίσει περαιτέρω το φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον.

Σε περίπτωση που παρά ταύτα η COSCO εξακολουθεί με πράξεις ή παραλείψεις την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και την παραβίαση των διατάξεων της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και τις δικαστικές αποφάσεις, θα ακολουθήσει προσφυγή στις αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές, κατά παντός υπευθύνου, για την προστασία και διασφάλιση των προαναφερθέντων θεμελιωδών δικαιωμάτων μας.

Περαιτέρω, το Παρατηρητήριο Πειραϊκής καλεί τις  Αρχές προς τις οποίες κοινοποιείται η εξώδικη να ασκούν ις εποπτικές αρμοδιότητες τους και  να φροντίσουν για την ορθή και σύμφωνη με τις κείμενες διατάξεις εφαρμογή της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα, καταλογίζοντας ευθύνες όπου υπάρχουν και επιβάλλοντας τις δέουσες κυρώσεις, ως κατά περίπτωση προβλέπονται από το Νόμο και στο πλαίσιο των απορρεουσών από τη Νομοθεσία και σαφώς οριοθετημένων αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεών τους.

Οι αιρετοί που υπογράφουν την εξώδικη δήλωση με το Παρατηρητήριο Πειραϊκής και τους άλλους πολίτες είναι:

Αρσένης Κρίτων Ηλίας Βουλευτής, Μπακαδήμα Φωτεινή Βουλευτής, Δημητρίου Γεώργιος περιφερειακός σύμβουλος, Χατζηπέρος Παναγιώτης περιφερειακός σύμβουλος, Βήνη Δήμητρα κοινοτική σύμβουλος Πειραιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *