Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομιλία για τον Ιωάννη Συκουτρή.Στο Λογοτεχνικό Εργαστήρι «Εν Πλώ»

IMG_1392Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022, ώρα 6μμ, στην αίθουσα της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά, Δραγάτση 1, το λογοτεχνικό Εργαστήρι «Εν Πλώ» του Λογοτέχνη, Εκπαιδευτικού και Κριτικού Παύλου Φήμη, πραγματοποίησε την δίωρη συνάντηση μελών και φίλων στην οποία έγινε παρουσίαση του βίου και του έργου του Ιωάννη Συκουτρή (1901-1937) 121 χρόνια από την γέννησή του, από τους Λογοτέχνες: Παναγιώτη Ξηντάρα και Πόπη Χαλκιά – Στεφάνου, κατά την πρώτη ώρα και επεξεργασία κειμένων μελών κατά την δεύτερη ώρα.

Μια πραγματικά πολύ καλή ομιλία, ανάλυση των εκλεκτών ομιλητών, που μας συγκίνησε. Ο Συκουτρής αν και έφυγε σε πολύ μικρή ηλικία, μη αντέχοντας άλλο αυτή την ψεύτική και εχθρό του ανθρώπου, κοινωνία, μας άφησε πολύ μεγάλο φιλολογικό, ερευνητικό και φιλοσοφικό έργο.

IMG_1395Ο Ιωάννης Συκουτρής ήταν φιλόλογος και πανεπιστημιακός δάσκαλος με διεθνή απήχηση, «ο οξυνούστατος κριτικός του ελληνικού πεζού λόγου, που παρήγαγε το ελληνικό έθνος μετά τον Κοραήν», όπως τον χαρακτήρισε μεταθανάτια ο γερμανός δάσκαλός του Πάουλ Μάας. Κατευθυντήρια γραμμή της πνευματικής του δημιουργίας υπήρξε πάντοτε η επίγνωση της διαλεκτικής σχέσης που υφίσταται ανάμεσα στη σύγχρονη εποχή και στην κλασική αρχαιότητα, καθώς και μεταξύ θεωρητικής φιλολογικής έρευνας και πρακτικών προβλημάτων της καθημερινής πραγματικότητας.

Ο Συκουτρής απέφευγε τη στείρα διδασκαλία, οργάνωσε επιστημονικό φροντιστήριο για τη μελέτη και ανάλυση των πηγών της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και τον «Φιλολογικό Κύκλο», όπου εκτός από ανάλυση κειμένων νεοελλήνων λογοτεχνών (Σολωμού, Παλαμά κ.ά.), γινόταν συστηματική επεξεργασία των αντιπροσωπευτικότερων έργων της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και φιλοσοφίας (Δάντης, Σαίξπηρ, Νίτσε κ.ά.).

Μέγα πλήγμα για τα γράμματα, η απώλειά του, όλοι τολμούν να πουν πως πραγματικά ήταν ένας από τους μεγαλύτερους φιλολόγους που πέρασαν από την ελληνική ιστορία.

Μεταξύ των προσελθόντων διακρίναμε, εκτός άλλων και τις κυρίες και τους κυρίους: Λίνα Αθανασίου, Μαρία Στεφάνου, Αναστάσιο Στέφο, Στέλιο Βέργο.

Συγχαρητήρια στον επικεφαλής του λογοτεχνικού Εργαστηρίου Παύλο Φήμη για την εκλογή του Ιωάννη Συκουτρή ως ατόμου για ανάλυση και επεξεργασία. Συγχαρητήρια και στους δύο ομιλητές, Παναγιώτη Ξηντάρα, Πόπη Χαλκιά – Στεφάνου, για την ωραία τους, μεστή περιεχομένου ανάλυση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *