Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

Διατροφή και υγεία

Διατροφή και Υγεία

 

                     Επιμέλεια: Νάνσυ Κουτσουμπού

ΟΥΡΑΝΙΟΑιθέριο έλαιο ρίγανης

Ο φυσικός σύμμαχος ενάντια στις ιώσεις

Δεν υφίσταται ψητό χωρίς να έχει πασπαλιστεί από ρίγανη. Η ρίγανη είναι το νούμερο ένα μαγειρικό βότανο, που χρησιμοποιεί κάθε μαγείρισσα. Θα λέγαμε, γενικά, πως δεν λείπει ποτέ από καμία κουζίνα, ωστόσο, αυτό ισχύει για την αποξηραμένη μορφή της. Ήξερες, πως χρησιμοποιείται πολύ και ως αιθέριο έλαιο με πολλαπλά οφέλη για τον άνθρωπο; Μάλιστα, λέγεται ότι δεν υπάρχει τίποτα ισχυρότερο από το αιθέριο έλαιο ρίγανης, αφενός γιατί δρα προληπτικά ενισχύοντας την φυσική άμυνα του οργανισμού (ανοσοποιητικό) και αφετέρου γιατί εξολοθρεύει τους ιούς αλλά και όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς:  βακτήρια, μύκητες και παράσιτα.

Αρχικά η ρίγανη χρησιμοποιήθηκε για φαρμακευτικούς λόγους 4.000 χρόνια πριν από τους αρχαίους Κινέζους και τους αρχαίους Έλληνες. Μάλιστα, η λέξη ρίγανη σημαίνει «χαρά του βουνού», καθώς στα αρχαία ελληνικά οι λέξεις «όρος» και «γάνος» σημαίνουν χαρά και λαμπρότητα. Μια άλλη πληροφορία, που κάνει αίσθηση είναι ότι πριν από τη δεκαετία του 1940, η ρίγανη ήταν σπάνια στην Αμερική. Αμερικανοί στρατιώτες που βρέθηκαν στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αγάπησαν το βότανο και το πήραν σπίτι μαζί τους. Για την ιστορία να πούμε, πως η ρίγανη ανήκει στην οικογένεια των λαμιωδών αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών (Lamiaceae).

Απ’ ότι φαίνεται μάλιστα υπάρχει ένα ενεργό συστατικό στο έλαιο ρίγανης, που ονομάζεται β-καρυοφυλλένιο (E-BCP), το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της οστεοπόρωσης και της αρτηριοσκλήρωσης. Ακόμη προσφέρει αντιιικές ιδιότητες, που ενισχύει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Επίσης, ο συνδυασμός των αντιμυκητιακών και αντιικών ιδιοτήτων του ελαίου ρίγανης βοηθάει το στομάχι σας να ηρεμήσει από τα διάφορα και γνωστά στομαχικά προβλήματα. Ακόμη, το έλαιο ρίγανης καταπολεμά το κρυολόγημα, τα βακτήρια, τους πόνους των δοντιών, ακόμα και την περιοδοντίτιδα. Τέλος, μπορείτε να βάλετε μερικές σταγόνες από το έλαιο μέσα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και καταπολεμήστε τους μύκητες των ποδιών.

φωτο ΕΛΑΙΟ

Νιφάδες βρώμης

Πόσο καλό μάς κάνουν τελικά;

Πολλοί έχουμε κάνει τη βρώμη ή το πόριτζ καθημερινή συνήθεια, υπάρχουν όμως κι εκείνοι που διστάζουν να την εντάξουν στη διατροφή τους. Που να ήξεραν όμως τι «τι χάνουν» όλοι αυτοί…

Δεν πρόκειται απλά για ένα υγιεινό πρωινό, αλλά για ένα πολύ θρεπτικό γεύμα.

Πάμε στην… ανατομία του.

Κάθε μισό φλιτζάνι βρώμης (ωμής) μας προσφέρει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Κάθε μερίδα πόριτζ είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη B, o σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος. Ακόμη, περιέχει πολυφαινόλες και είναι πλούσια σε ίνες.

Ακόμη, αποτελεί καλή πηγή προβιοτικών ινών. Κάτι που ωφελεί ιδιαίτερα εκείνους που δεν αγαπούν το γιαούρτι, οπότε αντισταθμίζουν αυτή τους τη διατροφική επιλογή.

Στη βρώμη, βρίσκουμε και β-γλυκάνες, ίνες που διαλύονται στο νερό και διαμορφώνουν ένα τζελ που «κάθεται» στο γαστρεντερικό μας σύστημα και μας ωφελεί με πολλούς τρόπους. Αρχικά, νιώθουμε πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού. Ακόμη, «ταΐζουμε» τον οργανισμό μας με βακτήρια που κάνουν καλό στο γαστρεντερικό σύστημα. Τέλος, η βρώμη, μας βοηθά και να μειώσουμε τα επίπεδα χοληστερίνης.

Φυσικά, για να ωφεληθούμε ουσιαστικά από το πόριτζ, θα πρέπει να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή. Το να αποφασίσουμε να είναι το πόριτζ το πρωινό μας, αλλά την υπόλοιπη ημέρα να καταναλώνουμε ανθυγιεινές τροφές, δεν θα μας βοηθήσει καθόλου.

φωτο ΝΙΦΑΔΕΣ

Το απόλυτο ρόφημα βαλεριάνας για όνειρα γλυκά

Γράφει η Ιωάννα Ζέρβα

Θέλετε να δοκιμάσετε ένα χαλαρωτικό ρόφημα με βάση τη βαλεριάνα, που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα και θα διώξει το στρες; Τα βότανα που περιέχει το συγκεκριμένο ρόφημα, σε συνδυασμό με τη βαλεριάνα, το κάνουν πιο πλούσιο γευστικά, αλλά και ακόμη πιο αποτελεσματικό.

Υλικά: Για να το φτιάξουμε, θα χρειαστούμε: 25 γρ. αποξηραμένη βαλεριάνα (ηρεμιστική δράση), 50 γρ. αποξηραμένο μελισσόχορτο (μειώνει το στρες), 25 γρ. αποξηραμένη πασιφλώρα (χαλαρώνει), 25 γρ. αποξηραμένα ροδοπέταλα (ήπια ηρεμιστική δράση), 25 γρ. αποξηραμένος λυκίσκος (βοηθά με την αϋπνία), 25 γρ. αποξηραμένο λεμονόχορτο

Εκτέλεση: Συνδυάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι που θα το φυλάμε σε ένα δροσερό, ξηρό μέρος.

Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό βάζουμε ένα κουτ. γλυκού από το μείγμα βοτάνων, είτε μέσα σε τσαγιέρα με σουρωτήρι είτε βάζουμε το μείγμα ροφήματος σε σουρωτήρι τσαγιού και το αφήνουμε μέσα στο φλιτζάνι για 5 λεπτά, μέχρι να απελευθερώσει τις γεύσεις και τα αρώματά του.

Προαιρετικά, προσθέτουμε μέλι ή κάποιο άλλο vegan γλυκαντικό, αν θέλουμε το ρόφημα να είναι πιο γλυκό.

Το καταναλώνουμε μισή ώρα πριν τον ύπνο.

Παρατηρήσεις: Το μείγμα διατηρείται στο βαζάκι του μέχρι έναν χρόνο.

Δεν πρέπει να καταναλωθεί πριν από οδήγηση.

φωτο ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ

Το ουράνιο τόξο στο πιάτο μας

για υγεία και ευεξία

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο συχνά ότι το πιάτο μας πρέπει να είναι πολύχρωμο και να φροντίζουμε να τρώμε καθημερινά «τα χρώματα του ουράνιου τόξου». Τι σημαίνει αυτό; Και γιατί είναι σημαντικό για τη διατροφή και την υγεία μας;

Σύμφωνα πάντως με τους διατροφολόγους «τα χρώματα του ουράνιου τόξου» είναι ίσως το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε περισσότερη υγεία και ευεξία στη ζωή μας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι υγιεινές τροφές που θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά. Αυτό, όμως, που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι πως η ποικιλία και οι εναλλαγές είναι επίσης σημαντικές. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται «φυτοθρεπτικά συστατικά» οι οποίες τα διαφοροποιούν και τους δίνουν το όμορφο χρώμα, τις ξεχωριστές γεύσεις και αρώματά τους.

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι ένα ευρύ φάσμα και περιέχονται σε διάφορες ποσότητες γι’ αυτό και έχουμε τόσο διαφορετικά χρώματα και αρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά. Κι ενώ πολλά από αυτά είναι πηγή πολλών τέτοιων συστατικών, κάποια άλλα περιέχουν μικρές ποσότητες.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν γίνει για τα πολλαπλά οφέλη των πολύχρωμων φυτοθρεπτικών συστατικών, όπως η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες και η μείωση των φλεγμονών.

Η απλή επιλογή μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής που περιλαμβάνει ποικιλία χρωμάτων είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε όλο το φάσμα αυτών των ζωτικών θρεπτικών συστατικών.

Ποια τρόφιμα περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά;

Η απάντηση είναι: Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα βότανα και τα μπαχαρικά και το τσάι.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες φυτοθρεπτικά συστατικά και το καθένα δίνει ξεχωριστές ιδιότητες στα τρόφιμα.

Ας δούμε τα πιο σημαντικά:

Το κόκκινο χρώμα: μήλα, ντομάτες, κεράσια, ρόδι, καρπούζι, σμέουρα

Οι τροφές με κόκκινο χρώμα περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως λυκοπένιο (στις ντομάτες), ανθοκυανίνες (κόκκινα μούρα), ελλαγικό οξύ (φράουλες, σμέουρα) και ασταξανθίνη (σολομός, γαρίδες).

Το πορτοκαλί: πεπόνι, πορτοκάλια, καρότα, ροδάκινα, γλυκοπατάτα, μπανάνα, ανανάς

Οι τροφές με κόκκινο χρώμα περιέχουν β-καροτένιο το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα, όπου υποστηρίζει την υγεία των ματιών και βοηθά στην παραγωγή ορμονών.

Το μπλε: βατόμουρα, σταφύλια, μελιτζάνα, κόκκινο κρεμμύδι, βατόμουρα, παντζάρια

Οι μπλε τροφές περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες, τα οποία μπορεί να έχουν ρόλο στην προστασία των κυττάρων από βλάβες.

Το πράσινο: μπρόκολο, λάχανο, λάχανο, σπανάκι, ακτινίδιο, αβοκάντο, αγγούρι

Οι πράσινες τροφές είναι πολύ πλούσιες σε «χλωροφύλλη» και παρέχουν μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Τα λαχανικά που είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, όπως το λάχανο και το σπανάκι, μπορεί να είναι ευεργετικά και στην πρόληψη και επιβράδυνση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Το λευκό: κουνουπίδι, σκόρδο, λευκά φασόλια, λευκά κρεμμύδια, μανιτάρια.

Οι τροφές με λευκό χρώμα είναι πλούσιες σε ανθοξανθίνες που παίζουν σημαντικό ρόλο Θυμηθείτε, ακόμη και μέσα σε μια ομάδα χρωμάτων, τα τρόφιμα έχουν διαφορετικά επίπεδα φυτοθρεπτικών συστατικών, οπότε είναι σημαντικό να αναζητάτε ποικιλία. Μερικά από τα αγαπημένα μου:

Καιρός λοιπόν να βάλουμε περισσότερο χρώμα στη διατροφή μας και να δημιουργήσουμε υπέροχα πιάτα με τα χρώματα του ουράνιου τόξου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *