Η συνταγή της Φωνής.
Πάστα φλώρα
Υλικά για 8μερίδες:
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. 125 γρ. βούτυρο κρύο, 60 γρ. ζάχαρη, 1 πρέζα/ες αλάτι, 1 βανίλια ή εκχύλισμα βανίλιας, Ξύσμα από μισό λεμόνι, 1 μεγάλο αυγό (65-70 γραμ.), 1 κρόκο από μεγάλο αυγό, Λίγο βούτυρο για τη φόρμα, 500 γρ. μαρμελάδα φράουλα ή μαρμελάδα της αρεσκείας σας.
Εκτέλεση:
Χρησιμοποιούμε φόρμα ή ρηχό ταψάκι με διάμετρο 23 εκ. Στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και με διακοπτόμενη κίνηση αφήνουμε το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι το αυγό, τον κρόκο, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια. Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνουμε το μείγμα αυγού στα στερεά υλικά.
Μόλις ενωθούν σε ζύμη σταματάμε το μίξερ. Με το χέρι ενώνουμε τα υλικά σε ζύμη. Πατάμε τη ζύμη ανάμεσα στις παλάμες να γίνει πλακέ, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 30′ να σφίξει και να παγώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο τους 170ºC στον αέρα. Θα ψήσουμε στην προτελευταία σχάρα από πάνω.
Βγάζουμε την κρύα ζύμη από το ψυγείο. Κρατάμε το 1/4 της ζύμης για να γαρνίρουμε την πάστα φλώρα. Βάζουμε την υπόλοιπη ζύμη ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά. Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε λεπτό φύλλο.
Βάζουμε το φύλλο μέσα στη βουτυρωμένη φόρμα. Στρώνουμε τα πλαϊνά της ζύμης. Αδειάζουμε μέσα τη μαρμελάδα. Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε φύλλο και φτιάχνουμε κορδόνια για να καλύψουμε την πάστα φλώρα ή με κουπ πατ κόβουμε μπισκοτάκια και τα ακουμπάμε στην επιφάνεια της.
Βάζουμε στον ζεστό φούρνο και ψήνουμε περίπου για 25′ μέχρι να ροδίσει η πάστα φλώρα και να γίνει η ζύμη σαν μπισκότο.
Αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η μαρμελάδα. Αν θέλουμε αχνίζουμε και σερβίρουμε.
Αν θέλεις να γυαλίζει η ροδοψημένη Πάστα Φλώρα άλειψε τη ζύμη με το ασπράδι που περίσσεψε με ένα πινέλο. Πασπάλισε λίγη ζάχαρη πάνω στην γυαλισμένη ζύμη και ψήσε την.
Επίσης η ψημένη Πάστα Φλώρα, αφού κρυώσει τελείως, μπορεί να καταψυχθεί για πολλούς μήνες αφού την τυλίξεις καλά. Μετά την ξεπαγώνεις και είναι σαν την έψησες εκείνη την ώρα.