H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Στάθης Πετρόπουλος Εξαιρετικός Επιστήμων και Άνθρωπος

«Δει τας πόλεις κοσμείν ουκ αναθήμασιν αλλά ταις των οικούντων αρεταίς»

Γράφει ο Χαράλαμπος Δρακάτος

Πρόεδρος Πολιτιστικής Ενώσεως Περάματος

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μεταξύ των πολλών και αξίων των πνευματικών συνδαιτημόνων της συντροφιάς του βιβλιοπωλείου «Η ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ» εξαίρετον θέση κατείχε και ο αείμνηστος γιατρός Στάθης Πετρόπουλος μαιευτήρ – γυναικολόγος στην ειδικότητα ο οποίος αν και δεν είχε ποιητικό υπόβαθρο σπουδαίας φιλολογίας κοσμείτο εντούτοις από φυσική αντίληψιν των γραμμάτων. Όταν δεν επίθετο θέμα επί ποιητικών σχεδιασμάτων του, απαντούσε απλά και άκρως φιλοσοφικά.

  • Αγαπητοί φίλοι, ανεπιτυχείς στίχοι, βλέπουν καθημερινά το φως εν αφθονία.
  • Οι κακοί ποιηταί πλεονάζουν πάντοτε εις ένα τόπο, παρατήρησε ο Γεώργιος Σωτηρόπουλος.
  • Βεβαίως αγαπητέ Γιώργο. Η φιλεύσπλαχνός φιλολογική δράσις είναι πάντοτε χρήσιμος.
  • Χρήσιμος είπατε; παρετήρησε ο Θόδωρος Παπαδόπουλος.
  • Απαραίτητος θα ’λεγα. Αποτελεί το μέτρο της συγκρίσεως.
  • Σωστό! Συμπλήρωσε ο φιλόλογος Ηλίας Λάσκαρης. Αν δεν υπήρχαν άσχημες γυναίκες δεν θα εκτιμούσαμε ποτέ όσο πρέπει και όσο τους αξίζει, τας ωραίας κυρίας. Η ασχήμια είναι το βάθρον επί του οποίου στηρίζεται η ωραιότης.

Και ο αείμνηστος Χρ. Αδαμόπουλος παρετήρησε:

  • Η μέτρια ποίησις είναι το απαραίτητο σκοτεινό φόντο, το οποίο κάνει την αγνή και υψηλή ποίησιν να φαίνεται πλέον ωραία, υπέρλαμπρος.
  • Είπαμε και συμφωνώ πώς η προσπάθεια του γιατρού δεν είναι αρκούντως καλή, όμως δεν δυνάμεθα να κακίσωμεν φιλολογικώς τον Στάθη, διότι εφέρθη με πατρική πράγματι στοργήν πρoς τα ποιητικά του τέκνα, τα έκλεισε με αγάπη και τα παρέδωσε σε εμάς, πρόσθεσε ο φιλόλογος Παναγιώτης Μητροπέτρος.
  • Ε! τότε, σας σφίγγουμε συγκινημένοι τα χείρας την αριστερά πρωτίστως και την δεξιά που έγραψε τα ποιήματα την οποίαν θα κρίνει ο Θεός πρόσθεσε ο Ρωμαίος.
  • Όμως αγαπητοί πνευματικοί εταίροι, η λογοτεχνική και ιστορική έννοια της ποιητικής αξίας σε κάθε καλοπροαίρετον σκέψη ελευθέρας υποτασσόμενη εις το πνευματικόν του ανθρώπου θέλημα, ώστε δια της συσχετίσεως αυτής να προέλθει εξωτερική κοινωνική δράση και κατάσταση δια της οποίας ο μέσος άνθρωπος να δυνηθεί εν Θεώ να εκπληρώσει την αποστολή του. Και κατέληξε:

«Εις τούτου ευρίσκεται η αξία του λογοτέχνου, όταν παρουσιάζεται δίκαια και ισχυρά εξασφαλίζουσα πλήρη ενέργεια η οποία οδηγεί εις την απόλαυση των αγαθών του πνεύματος.»

Αλλά ο γιατρός, Στάθης Πετρόπουλος πέρα από τα πνευματικές αναζητήσεις οι οποίες με διαφορετικές απόψεις εκθέτοντο εις την ομήγυρίν του βιβλιοπωλείου, διεκρίνετο και δια την σοφία του νου, η οποία απαντούσε ανθρώπινη συναισθηματική νοημοσύνη, όχι επιλεκτική εις την επιτέλεσίν του ιατρικού του λειτουργήματος. Ήσαν πράξεις και δράσεις θελήσεως αντιλήψεως και αλληλεγγύης αι οποίαι ξεδίπλωναν το πλούσιο, χριστιανικό κοίτασμα που κρυβόταν στην ψυχή του.

Και οι φίλοι πνευματικοί εταίροι πολλές φορές διεκήρυξαν την αξία του και την χριστιανική του κοινωνική εντιμότητα.

Νυν δεν, τον στεφανώνει φωτοστέφανον συγκινητικό της φιλικής μνήμης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *