H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σ.Ε.Ε.Ν. και Ε.Β.Ε.Π. για Ακτοπλοΐα..Συνάντηση συνεργασίας Προέδρων

ΕΒΕΠΣχηματοποιήθηκε, κατά τη συνάντηση του Προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, κ. Σπυρίδωνα Πασχάλη, με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Βασίλη Κορκίδη, το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων που στόχο έχει την υποστήριξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ακτοπλοΐα, αλλά και του επιχειρηματικού cluster που δραστηριοποιείται γύρω από αυτή. Οι δύο Πρόεδροι συνεξέτασαν τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, με γνώμονα την ενδυνάμωση του ρόλου που διαδραματίζει για τις νησιωτικές οικονομίες, τη διασφάλιση της εδαφικής συνοχής της ηπειρωτικής με τη νησιωτική χώρα, αλλά και τον τουρισμό.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο μεταφορικό έργο, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από την εμφάνιση της πανδημίας και εντεύθεν, οι εξελίξεις στο ενεργειακό, σε συνάρτηση με τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει στο κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων και, συνακόλουθα, στο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, η αύξηση της τιμής των πετρελαιοειδών σε ποσοστό άνω του 32%, σε σχέση με τη χρήση 2020, εξαιτίας της Ρωσο-Ουκρανικής σύρραξης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην χρηματοδοτική στήριξη των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων, σε συνάρτηση με τον διάλογο που είναι σε εξέλιξη, μεταξύ του Σ.Ε.Ε.Ν. και του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για τα οφειλόμενα από το ΥΝΝΠ ποσά, τα οποία συνολικά υπολογίζονται σε 60 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι για την έγκαιρη διάθεσή τους το Ε.Β.Ε.Π. συνηγόρησε, καθώς θεωρεί ότι, η διασφάλιση της ομαλότητας των χρηματοδοτικών ροών διασφαλίζει παράλληλα, τόσο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όσο και τη δυνατότητα ανάπτυξης των επιχειρησιακών τους δραστηριοτήτων. Στο σημείο αυτό, και με αφορμή τη συζήτηση για το δίκτυο των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στις άγονες γραμμές, και στη σημασία που προσλαμβάνει για τη διατήρησή τους η έγκαιρη καταβολή των μισθωμάτων, που αποτελούν αποζημιώσεις και συμβατικές υποχρεώσεις του ΥΝΑΝΠ προς τις Εταιρείες και τα πλοία που έχουν συμβληθεί για την κάλυψή τους.

Με την αφορμή αυτή, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, εξέφρασε την ελπίδα, ότι με την αναζωογόνηση των ναυπηγικών μονάδων της χώρας στη Σύρο και τον Κόλπο της Ελευσίνας, να κτιστούν από ελληνικά χέρια οι νέες μονάδες για τον ακτοπλοϊκό στόλο, υπενθυμίζοντας το επιτυχές εγχείρημα που είχε γίνει προ ετών με τη ναυπήγηση Ε/Γ-Ο/Γ στην ακτοπλοΐα. Ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Ε.Ν., Σπυρίδων Πασχάλης, ιεράρχησε τα θέματα της ελληνικής ακτοπλοΐας σε βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα, τονίζοντας τη σημασία του έγκαιρου και ακριβή σχεδιασμού για τη «Μετάβαση στην Πράσινη Ακτοπλοΐα», που θα είναι και το θέμα της ημερίδας του Σ.Ε.Ε.Ν. στις 14/4/22 στο Ε.Β.Ε.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *