H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον Άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό Στο «Ενορία εν Δράσει» της Ευαγγελίστριας

δαμασκηνόςΟλοκληρώθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου, με την 10η διαδικτυακή συνάντηση, η σειρά παρουσιάσεων με γενικό τίτλο «Πατερικός λόγος», που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Η συνάντηση ήταν αφιερωμένη στον άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό. Τη σειρά επιμελήθηκε ο Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωίνος, Θεολόγος, Ιεροκήρυκας.

Όλες οι παρουσιάσεις είναι διαθέσιμες, μέσα από το κανάλι του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, γεννήθηκε το 675 μ.Χ. και από την παιδική του ηλικία, διδάχθηκε τις μεγάλες αρετές της ελεημοσύνης και της φιλευσπλαχνίας από τον πατέρα του, που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ζωή του και την σχέση του με τον Θεό.

Μεγαλώνοντας ο άγιος, πρόκοψε πολύ στην σοφία, μαζί με τον αδελφό του άγιο Κοσμά, και κινήθηκαν πολύ μέσα στα πνευματικά πράγματα. Διέθεταν και τα δύο αδέλφια οξύνοια πνεύματος, αλλά και σεμνότητα, ενώ διακρίθηκαν στην τέχνη της ποίησης και της μουσικής. Μάλιστα, ο άγιος Κοσμάς χαρακτηρίστηκε από την Εκκλησία, ποιητής, γιατί ήταν έντονο το τάλαντο αυτό της ποίησης που κατείχε.

Ο άγιος Ιωάννης, τέλειος γνώστης της ελληνικής και της αραβικής γλώσσας, ακολούθησε λαμπρή σταδιοδρομία στην δημόσια διοίκηση και διαδέχθηκε τον πατέρα του στο αξίωμα του διοικητή των χριστιανών της Δαμασκού.

Όταν ο αυτοκράτορας Λέων Γ’ ο Ίσαυρος άρχισε να διώκει την ευλαβή προσκύνηση των εικόνων, ο άγιος Ιωάννης έστειλε πολλές επιστολές στο Βυζάντιο, υπερασπιζόμενος με επιχειρήματα από την Αγία Γραφή και τους Πατέρες, την τιμητική προσκύνηση των σεπτών εικόνων. Αυτό προκάλεσε την οργή του αυτοκράτορα και κατάφερε τον χαλίφη της περιοχής, να τιμωρήσει τον άγιο Ιωάννη, κόβοντας το δεξί του χέρι.

Με θαυματουργικό τρόπο, η Παναγία θεράπευσε τον άγιο αποκαθιστώντας το χέρι του, και έκτοτε αφιέρωσε την γραφίδα του να συγγράφει ύμνους για την Θεοτόκο και τον Χριστό, καθώς και για την υπεράσπιση της ορθόδοξης πίστης.

Αποσύρθηκε με τον αδερφό του στα Ιεροσόλυμα για να γίνει μοναχός στην Λαύρα του Αγίου Σάββα. Υποτάχθηκε στην πνευματική καθοδήγηση γέροντα, έμπειρου στους αγώνες της ασκητικής ζωής, αλλά τραχύ και απαιτητικού.

Έγραψε πλήθος συγγραμμάτων ποικίλου περιεχομένου, όπως έργα δογματικά, απολογητικά, ενώ στα ηθικά του έργα, ξεχωρίζουν τα «Ιερά Παράλληλα», μία ογκώδη ανθολογία βιβλικών και πατερικών χωρίων, τα οποία αναφέρονται στον θρησκευτικό και ηθικό βίο.

Ακόμη έγραψε ομιλίες, που αναφέρονται κυρίως στην Θεοτόκο και επεισόδια της ζωής του Χριστού, έργα ερμηνευτικά, αγιολογικά και ποιητικά, εισάγοντας το ποιητικό είδος των κανόνων μέσα στην εκκλησιαστική υμνολογία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *