ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.«Ο Πειραιάς ήταν νησί» Εκδήλωση στον Πειραϊκό Σύνδεσμο
Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, το απόγευμα στι 6, στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, το Σωματείο ΔΙΟΝΥΣΟΣ και ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, στα πλαίσια του Ελεύθερου Πειραϊκού Πανεπιστημίου, διοργάνωσαν σεμινάριο με θέμα: «Ο Πειραιάς ήταν νησί!»
Ομιλητές: Μαρία Τριανταφύλλου, Καθηγήτρια Μικροπαλαιοντολογίας, Παλαιοπεριβάλλοντος και Στρωματογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θεοδώρα Τσουρού, Επίκουρη Καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εξαιρετικές οι ομιλήτριες, με εικόνες και διαφάνειες, μας έδειξαν να καταλάβουμε πως ήταν ο Πειραιάς αρκετούς αιώνες προ Χριστού και από πού πήρε το όνομά του.
Νησί ήταν ο Πειραιάς, θα το δούμε αν τραβήξουμε μια γραμμή από την Εκκλησία του Αγίου Διονυσίου μέχρι τις εκβολές του Κηφισού.
Σιγά σιγά με τις προσχώσεις το νησί έγινε κομμάτι της Αττικής γης. Μέχρι τότε υπήρχε ένα πορθμείο, κατά κάποιο τρόπο, και κάποιος αναλάμβανε να περνά τους Αθηναίους και τους λοιπούς κατοίκους της Αττικής στο νησί. Την δουλειά αυτή την έκανε ένας περαματάρης ένας «περαίας» που σε πήγαινε απέναντι δηλαδή. Έτσι το περαίας έμεινε να δώσει το όνομά του σε όλο το νησί.
Συγχαρητήρια σε όλους για την καλή αυτή μορφωτική εκδήλωση, σε μνήμη του Πειραιώτη Δικηγόρου και Προέδρου του Πειραϊκού Συνδέσμου Αναστασίου Βέργου.
Μεταξύ των προσελθόντων διακρίναμε, εκτός άλλων και, την Πρόεδρο του Σωματείου ΔΙΟΝΥΣΟΣ κ. Μαργαρίτα Βέργου, την Γενική Γραμματέα του Πειραϊκού κ. Πόπη Βαρουδάκη, τις κυρίες και τους κυρίους, Πόπη Καλούδη, Γιάννη Ηλία, Ντίνα Τρουπιώτη, Ιτάκωβο Τσουράκη.