Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

«Πλεύση στον χρόνο» Ποιητική συλλογή Γιάννη Κανατσέλη

πλεύσηΑπό τις εκδόσεις Η φωνή των Πειραιωτών κυκλοφόρησε το 2021 η ποιητική συλλογή του Γιάννη Κανατσέλη, οικονομολόγου, αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ», με τον παραπάνω συμβολικό και ερεθιστικό τίτλο, τέταρτη στη σειρά έκδοση, μετά τις: «Πώς να σε πω;» (1982), «Σεργιάνι στον Αέρα» (1986) και «Ελεύθερος Δεσμώτης» (1996).

Η συλλογή αποτελείται από 144 ποιήματα, ορισμένα σύντομα και επιγραμματικά, αλλά με φιλοσοφικές διαστάσεις, και άλλα εκτενέστερα, με πολύτροπο περιεχόμενο. Όλα είναι γραμμένα σε ελεύθερο στίχο, σε άρτια νεοελληνική γλώσσα, χωρίς ιδιωματισμούς, με στίχους απλούς, ζωγραφικούς, ρυθμικούς, οι οποίοι εκφράζουν εύγλωττα τα μύχια σκιρτήματα του ποιητή, που εμπνέεται από την ανθρώπινη ζωή και την ομορφιά της φύσης, σε όλες τις εκφάνσεις τους, αλλά και τον ελλαδικό, κυρίως θαλασσινό, χώρο·βιωματικές εμπειρίες από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όπου ζει και δραστηριοποιείται παιδιόθεν, την πόλη με την πανέμορφη θάλασσα, σε όλο το μεγαλείο της, αναπόσπαστα δεμένη μαζί του, «που χαρίζει χαρά αλλά σπέρνει και δυστυχία»·τον Πειραιά που αγαπά πολύ: «Τις νύχτες σ’ ονειρεύομαι / σε αφουγκράζομαι / νιώθω τον παλμό σου, / ακούω την ανασεμιά σου / σε περπατώ, σε τριγυρίζω, ποτέ δεν σε χορταίνω», και τον Αη Νικόλα στα Ταμπούρια που «προστατεύει τον στρατηγό Καραϊσκάκη».

Νοσταλγικές αναμνήσεις από τη νεανική του ηλικία, «Καρπέ της νιότης / έλα μιαν αυγή / να κρατήσω την ανάσα σου», και τη μορφή της αγαπημένης του μάνας, την οποία μνημονεύει με συγκινητικούς στίχους: «Έφυγες τόσο απλά και ήσυχα, που δε νοιώσαμε ότι σε χάσαμε. Σα διαβατήρικο πουλί, / πέρασες στην αθανασία… / Έλα και πάλι στο προσκεφάλι / όπως τότε που ήμασταν παιδιά. / Σφίξε μας μια φορά ακόμα / στην αγκαλιά σου Μάνα».

Αρχαιογνωστικές αναφορές, πρόδηλες της ευρυμάθειας του ποιητή επισημαίνονται σε πολλά συνθέματά του, με παραπομπές στην Κίρκη, τις Σειρήνες και τον Οδυσσέα, τον Αχιλλέα που έγινε Θεός, τον Φοίβο Απόλλωνα, τον Τειρεσία και τους αιώνιους θεούς του Ολύμπου, «μοναδικούς καρπούς, ακριβούς και ανέγγιχτους του πνεύματος».

Η ερωτική διάθεση, «όνειρο που εξουσιάζει τη ζωή», συνυφασμένη με τη νεότητα, «Καρπέ της νιότης / έλα μιαν αυγή / να κρατήσω την ανάσα σου» και «Το νιο παλικάρι / που ιππεύει / τα σημάδια του έρωτα…», τονίζεται σε πολλά ποιήματα «Όλα φεύγουν / μόνο η μορφή σου / είναι δυνατά χαραγμένη / στην καρδιά μου / και χτυπά με ρυθμό…», που κάποτε προσλαμβάνει μελαγχολική διάσταση με την αίσθηση της μοναξιάς «είναι δύσκολο να είσαι μόνος, / να αισθάνεσαι τη μοναξιά / και να αποζητάς / έστω μια φωνή, / ένα λάθος χτύπημα / στο τηλέφωνο».

Παράλληλα, θρησκευτικές επιρροές εντοπίζονται σε ποιήματα με έντονη τη θρησκευτικότητα, «Υμνούμε Χριστέ τη γέννησή σου…», «Τη φάτνη σου ψάχνω να βρω / μικρέ Χριστέ μου / κι απλός ικέτης / να γύρω σιμά σου… νιώθοντας τη ζεστασιά της Γέννησής σου».

Εν κατακλείδι, η ποιητική συλλογή του Γ.Κ. καλύπτει ένα ευρύτερο φάσμα θεματικής (Ζωή και θάνατος – σκοτάδι και φως – το εσωτερικό της ψυχής – Ειρήνη και πόλεμος, κ.ά.), με φιλοσοφικές και μεταφυσικές απόψεις που προβάλλονται με λαμπρές και παραστατικές εικόνες, με αλληγορική ενίοτε σημασία, που προσελκύουν τον αναγνώστη και του προσφέρουν ιδιαίτερη ευχαρίστηση και πληρότητα. Εκφράζοντας τα ολόθερμα συγχαρητήρια στον αγαπητό Γιάννη Κανατσέλη, για το ποιητικό του επίτευγμα, ευχόμαστε ab imo pectore συνέχιση της όλης δημιουργίας του.

Αναστάσιος Αγγ. Στέφος, δ.φ.

Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων

και του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *