ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
1.- Η νέα Διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου ανέλαβε τα καθήκοντά της ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη ο μειοδοτικός διαγωνισμός που προκήρυξε το ΤΑΧΔΙΚ τον Μάρτιο του 2021 για την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά.
2.- Μετά την κήρυξη άγονου του μειοδοτικού διαγωνισμού, το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου σε έκτακτη συνεδρίασή του, όπου προσκλήθηκαν οι πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου και οι αντιπρόεδροι της προηγούμενης διοίκησης, ομόφωνα αποφάσισε να προτείνει στην Πολιτεία το ακίνητο των παλαιών Τελωνείων Πειραιά επί της Ακτής Κονδύλη αρ.32, για τη δημιουργία νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά και ζήτησε από την Πολιτεία να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την οικονομική και τεχνική υποστήριξη του έργου.
3.- Ως Διοίκηση του Συλλόγου αποφύγαμε κινήσεις εντυπωσιασμού και δεν κινηθήκαμε με όρους δημοσίων σχέσεων και δημοσιότητας ούτε επιδιώξαμε πολιτική αντιπαράθεση με την Πολιτεία για το θέμα αυτό. Αντίθετα, αφού συγκροτήσαμε Επιτροπή Κτιρίου Δ.Σ.Π. με διαπαραταξιακό χαρακτήρα για να ενισχύσουμε τα επιχειρήματά μας και να δυναμώσουμε τις θέσεις μας, επιχειρήσαμε να αναδείξουμε τα θετικά της πρότασής μας ενώπιον της Πολιτείας, να δημιουργήσουμε συμμαχίες και να κινητοποιήσουμε τους φορείς της πόλης του Πειραιά με επικεφαλής τον Δήμο και τον Δήμαρχο της πόλης, καθώς το ζήτημα του δικαστικού μεγάρου αφορά τον Πειραιά στο σύνολό του και όχι μόνο τους φορείς της Δικαιοσύνης.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Μώραλης ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου, συγκάλεσε στις αρχές Μαρτίου άτυπο Συμβούλιο Πόλης και, στη συνέχεια, προκειμένου να γνωστοποιηθούν στην Πολιτεία τα συμπεράσματά του, επιδιώχθηκε και πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης στην οποία συμμετείχαμε τόσο εγώ ως Πρόεδρος του Συλλόγου όσο και ο Δήμαρχος του Πειραιά.
4.- Θεωρούμε ότι η δημιουργία νέου Δικαστικού Μεγάρου βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο.
Απασχολεί όλους μας η διασφάλιση ότι δεν θα απωλέσουμε το κονδύλιο των 64 εκ. ευρώ που έχει δεσμευθεί για το σκοπό αυτό από το Ταμείο Ανάκαμψης και το κονδύλιο των 17 εκ περίπου από το Ταμείο Δημοσίων Έργων και, βεβαίως, ενδιαφέρει όλους μας να μην χαθεί ακόμα μια ευκαιρία για να επιλυθεί επιτέλους το στεγαστικό πρόβλημα των δικαστηρίων Πειραιά.
Ωστόσο, οι δικηγόροι Πειραιά στον αγώνα τους για το νέο Δικαστικό Μέγαρο τονίζουν διαχρονικά δυο πράγματα, όπως επιβεβαιώνει άλλωστε η κινητοποίηση και η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας τον Οκτώβριο 2013 για το θέμα αυτό. Αφενός, τονίζουν την ανάγκη να γίνει άμεσα το δικαστικό μέγαρο γιατί οι συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης στα υπάρχοντα δικαστικά κτίρια είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες και γιατί για πρώτη φορά υπάρχουν κονδύλια που αναμένουν για το σκοπό αυτό τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από το Ταμείο Δημοσίων Έργων και δεν πρέπει να χαθούν.
Από την άλλη, όμως, οι Δικηγόροι τονίζουν ότι τους ενδιαφέρει και η τοποθεσία που θα γίνει το Δικαστικό Μέγαρο. Δεν αρκεί να είναι γενικά εντός του Δήμου Πειραιά, αλλά πρέπει να είναι κοντά στο κέντρο της Πόλης και κοντά σε μέσα σταθερής τροχιάς. Ο μόνος τρόπος να παντρευτούν και οι δυο αυτές ανάγκες είναι η επιλογή του ακινήτου των πρώην τελωνείων επί της Ακτής Κονδύλη και οδού Αιτωλικού και η διενέργεια διαγωνισμού για την κατασκευή δικαστικού μεγάρου στην τοποθεσία αυτή. Η εναλλακτική λύση στην πρόταση αυτή είναι η διενέργεια νέου μειοδοτικού διαγωνισμού. Πλην όμως στην περίπτωση αυτή, όπου το μόνο κριτήριο επιλογής θα είναι η μικρότερη προσφερόμενη τιμή και όπου τα γεωγραφικά όρια για την υποβολή των προσφορών θα είναι ενδεχομένως διευρυμένα, σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό που κηρύχθηκε άγονος, με μόνο περιορισμό τα όρια του δήμου Πειραιά, είναι ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε λύση που δεν θα είναι ικανοποιητική ούτε για τους δικηγόρους ούτε για τον Πειραιά ως προς την τοποθεσία.
5.- Προφανώς, η τελική απόφαση για το Δικαστικό Μέγαρο εναπόκειται στην Πολιτεία. Ο Δικηγορικός Σύλλογος και οι Δικηγόροι δεν παίρνουν αποφάσεις. Προτείνουν και διεκδικούν και έχουν αποδείξει ότι στις επιλογές τους καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το συμφέρον της πόλης και της Δικαιοσύνης.
Η λύση των παλαιών Τελωνείων, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Οικονομικών, θέλει πολιτική βούληση. Θα είναι, όμως, μία λύση που θα ικανοποιήσει την πόλη και θα δικαιώσει τους πολυετείς αγώνες των δικηγόρων για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των Δικαστηρίων του Πειραιά.
Ηλίας Ι. Κλάππας
Πρόεδρος Δ.Σ.Π.