Δήμος Πειραιά.Υποστήριξη για τη δημιουργία – ανάπτυξη Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία (ΚΓΚ-ΓΟ)

ΓΝΩΣΗ2Στην εναρκτήρια συνάντηση της Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού  και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Άγγελος Κότιος, εκπρόσωποι των επιμελητηρίων της πόλης, του Πανεπιστημίου Πειραιά,  κ.ά.

Συμμετέχοντες και μέλη από φορείς και επιμελητήρια του Δήμου Πειραιά ενημερώθηκαν για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του έργου, ακαδημαϊκοί και παραγωγικοί φορείς συζήτησαν για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις ανάπτυξης της Γαλάζιας Οικονομίας των επιχειρήσεων του Δήμου Πειραιά.

ΓΝΩΣΗ1Την εκδήλωση συντόνισε ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καρύδης.

Το έργο «Υποστήριξη για τη δημιουργία και ανάπτυξη Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία (ΚΓΚ – ΓΟ) στον Πειραιά» αποσκοπεί στη σύνδεση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή με τους ερευνητικούς φορείς, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης για την παραγωγή και διάχυση της καινοτομίας στην οικονομία.

Το έργο εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Γαλάζιας Οικονομίας του Δήμου Πειραιά, όπου αναπτύσσεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βελτίωση της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητας του Πειραιά με την ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων των υφιστάμενων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και τη δημιουργία νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων.

Μέσω της εκπόνησης του έργου ενθαρρύνεται η οργάνωση, η ανάδειξη και η ενίσχυση του ερευνητικού αποτελέσματος και της καινοτομίας, που παράγεται από ερευνητικούς φορείς για τους κλάδους της Γαλάζιας Οικονομίας και παράλληλα η ευρεία ενημέρωση των επιχειρήσεων και των φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων στη βάση δημιουργίας μιας «Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας», η οποία θα εμπλέκει συνεργατικά εταίρους από το ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Η Κοινότητα Γνώσης και Καινοτομίας του Δήμου Πειραιά παρέχει ένα πλέγμα δράσεων όπως:

-Εφαρμογή για την ενίσχυση της ασφάλειας και της επιχειρησιακής επίγνωσης επί των επιβατηγών πλοίων, όπως τα κρουαζιερόπλοια

-Προληπτική συντήρηση μέσω πρόβλεψης πιθανών βλαβών

-Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας για τις ηλεκτρολογικές πλατφόρμες εμπορευματικών μεταφορών (electronic Freight Transport Information, eFTI) στον Πειραιά.

-eMall, Ηλεκτρονική πλατφόρμα προβολής και προώθησης των επιχειρήσεων της Γαλάζιας Οικονομίας στον Πειραιά.

Επιπλέον υπηρεσίες αφορούν:

-Ευφυή μοντέλα ψηφιακής διοίκησης παραγωγής και διάθεσης προϊόντων

-On-demand πλατφόρμα Massive Open Online Courses (MOOC), με υλικό για το σύνολο των δυναμικών κλάδων Γαλάζιας Οικονομίας του Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:

«O Δήμος Πειραιά κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας του με το Πανεπιστήμιο της πόλης μας. Το έργο που αναλαμβάνει να υλοποιήσει  είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων ιδεών στη Γαλάζια Οικονομία του Πειραιά. Το έργο αυτό είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση  (Ο.Χ.Ε.)».

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιµης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης,  σε δήλωσή του, επεσήμανε:

«Πρόκειται για ένα ακόμη έργο, το οποίο αξιοποιούμε μέσω της Ο.Χ.Ε. και του ΕΣΠΑ και το οποίο μέσα από διαγωνιστική διαδικασία ανέλαβε να πραγματοποιήσει το Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πειραιά. Κύριος στόχος μας είναι να προωθήσουμε την έρευνα, την καινοτομία και την κοινωνία της γνώσης και το Πανεπιστήμιο, με την μεγάλη  εμπειρία που διαθέτει, να προσφέρει δωρεάν  υπηρεσίες στις επιχειρήσεις του Πειραιά και να στηρίξει την επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της Γαλάζιας Οικονομίας και της Γαλάζιας Ανάπτυξης».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Άγγελος Κότιος, σε δήλωσή του, σημείωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο Πειραιά που στο πλαίσιο της Ο.Χ.Ε. συνεργάζεται με το ίδρυμά μας. Η στόχευση είναι να συνδέσουμε τη γνώση που παράγεται στα ακαδημαϊκά ιδρύματα με τον παραγωγικό ιστό της περιοχής μας.

Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν  επίσης:

Οι κ.κ. Πρόεδροι: του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Παπαμανώλης – Ντόζας, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιάννης Βουτσινάς, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιά Δημήτρης  Μαθιός, του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού Γιάννης Πολυχρονόπουλος, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας Βασίλη Κανακάκης, ο Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Αλεξανδράτος κ.α.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω: Ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο info@kics.gr., στο τηλέφωνο 2104142490, επίσκεψης στο χώρο (Δεληγιώργη 107 και Τσαμαδού, Πειραιάς) κατόπιν ραντεβού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *