H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Για το bullying τo Υπ. Παιδείας είναι μουγγό;


ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣΓια το θέμα των αυτοκτονιών λόγω bullying είχα στείλει δύο (δυστυχώς) προφητικές επιστολές -λόγω της τραγικής αυτοκτονίας του 14χρονου- στους Υπ. Παιδείας. Στον Υπ. Γαβρόγλου στις 17-7-2018 και στις 27-9-2019 στην νυν Υπουργό. Αμφότεροι – ευρισκόμενοι σε αφασία και ανατολίτικο λήθαργο – ουδέποτε μου απήντησαν.

Έγραφα τότε…: «Όταν ένα 15χρονο αγόρι αποφασίζει να αυτοκτονήσει λόγω bullying τότε η κοινωνία συγκλονίζεται γιατί είναι παιδί όλων μας. Ο 15χρονος δεχόταν σκληρό bullying επί 2 χρόνια με σκληρούς χαρακτηρισμούς και χειρονομίες κάνοντας εφιαλτική και κόλαση την ζωή του. Λόγω Bullying, εδώ και χρόνια, την σχολική κοινότητα αποκαλούν οι ίδιοι οι μαθητές «κοινωνία της ζούγκλας».

Έχουμε σωματική βία, ξύλο, χτυπήματα, εκφοβισμό, αλλά και λεκτική με ολέθριες συνέπειες: Χαμηλή αυτοπεποίθηση, αίσθημα απόρριψης, τάσεις απομόνωσης, καταθλιπτικά συναισθήματα. Συχνά οι θύτες απειλούν το παιδί πως αν μιλήσει θα το δείρουν. Έτσι τα θύματα έχουν κάνει σκέψεις αυτοτραυματισμού / αυτοκτονίας. Πολλοί ισχυρίζονται πως ο Υπ. Παιδείας είναι ο ηθικός αυτουργός για τις περιπτώσεις bullying λόγω της αφασίας που επέδειξε. Οι δε ευθύνες του προσδιορίζονται στα εξής:

1) Ο Υπουργός αν και γνώριζε πως ένας στους 3 μαθητές είναι θύμα bullying και ότι χιλιάδες μαθητές έχουν εγκαταλείψει τα σχολεία τους λόγω bullying παρέλειψε να εκδώσει (εδώ και 2 χρόνια) εγκύκλιο για όλα τα σχολεία της Ελλάδας που να ορίζει ότι όποιος ασκεί bullying θα αποβάλλεται δια παντός από όλα τα σχολεία. Δυστυχώς η τραγωδία της υπόθεσης Γιακουμάκη δεν έβαλε μυαλό στον Υπουργό.

2) Παρέλειψε να αποστείλει έγγραφες οδηγίες σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια για την απαγόρευση ταινιών βίας σε ώρες μεγάλης τηλεθέασης που φυσικά οι μαθητές μιμούνται πράξεις βίας με τραγικά αποτελέσματα.

3) Ενώ γνώριζε πως η Ελλάδα κατέχει δυστυχώς την 4η θέση στην Ευρώπη (στις περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού) έμεινε σε απόλυτη απραξία και αφασία χωρίς να προβεί σε τεράστια καμπάνια μέσω email σ’ όλους τους μαθητές.

4) Παρέλειψε να ενημερώσει (μέσω TV και τεχνολογίας) μαθητές και γονείς πως υπάρχει Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για παιδιά (116 111) που παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη. Εάν θα έπρεπε ο Υπ. Παιδείας να είχε ζητήσει συγνώμη από τους γονείς του ανήλικου που αυτοκτόνησε για τις πιο πάνω παραλείψεις του, αυτό θα το κρίνει ο κάθε γονέας. Εάν όμως ένας Υπουργός βρίσκεται σε βαθιά ανατολίτικη ληθαργική αφασία (που συνδυάζεται με το απαραίτητο χαμομήλι) τότε η καλύτερη συνταγή είναι η αυτόβουλος παραίτηση.  Αναμένω επιβεβαίωση του Υπουργού για την αποστολή της εγκυκλίου την 1η ημέρα της σχολικής περιόδου, έτσι ώστε να αποφευχθούν άλλες τραγωδίες και θύματα».

Αμφότεροι οι ως άνω Υπουργοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί των τωρινών τραγωδιών.

Γεώργιος Τρανταλίδης – Δικηγόρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *