H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της Φωνής

κατάλογοςΟι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι ένα από τα αγαπημένα, οικογενειακά φαγητά. Η παραδοσιακή συνταγή για παπουτσάκια που βασίζεται σε αγνά και παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα είναι από τα αγαπημένα κλασικά φαγητά της ελληνικής οικογένειας… Μια συνταγή, από τα κιτάπια της γιαγιάς, του Νικ. Τσελεμεντέ που πρέπει να δοκιμάσετε!

Υλικά: 8 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες, 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα, 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 5 φρέσκιες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες (ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ), 2 κ.σ. ντοματοπελτέ, 1 κ.γ. ζάχαρη, 1 κοφτό κ.γ. μοσχοκάρυδο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.

Υλικά για την μπεσαμέλ: 20 γρ. βούτυρο, 20 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. αλάτι, πιπέρι, 250 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου, 50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη, 2 κρόκους, 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο, λίγο τριμμένο τυρί + μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση συνταγής:

Καθαρίζετε τις μελιτζάνες αφαιρώντας το κοτσάνι τους, τις πλένετε και τις κόβετε κατά μήκος. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν για 1/2 ώρα τουλάχιστον. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε, τις χαράζετε γύρω – γύρω με μαχαίρι και αφαιρείτε προσεκτικά τη ψίχα τους, αφήνοντας περιμετρικά στη μελιτζάνα 1 εκ. ψίχα.

Τις τηγανίζετε ή τις ψήνετε στο γκριλ του φούρνου σας για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αν τις τηγανίσατε τις αφήνετε σε σουρωτήρι μέχρι να τις χρειαστείτε. Τις μεταφέρετε σε ένα ταψί που να της χωράει ακριβώς και τις αφήνετε στην άκρη.

Ζεσταίνετε λάδι στη κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τον κιμά πιέζοντάς τον να ξεσβολιάσει. Προσθέτετε τις ντομάτες, τη 1 κ.σ. πελτέ τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, το μαϊντανό, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να σωθούν τα υγρά του.

Ψιλοκόβετε τη ψίχα από τις μελιτζάνες, τις προσθέτετε στο κιμά, ανακατεύετε και βράζετε για 4-5 λεπτά ακόμα. Γεμίζετε τις μελιτζάνες με το μείγμα του κιμά.

Ρίχνετε στο ταψί 2 φλ. ζεστό νερό, στο οποίο έχετε διαλύσει την υπόλοιπη 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο. Ψήνετε τα παπουτσάκια σας στους 180 βαθμούς για 1 – 1:10 ώρα περίπου. Αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό και αν πάρει χρώμα η μπεσαμέλ σκεπάζετε χαλαρά το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Φτιάχνετε τη μπεσαμέλ:

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα σε 5 δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση μέχρι να προσθέσουμε την επόμενη.

Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα και βγουν οι πρώτες φουσκάλες αφαιρούμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, τους κρόκους και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Απλώνουμε την μπεσαμέλ με ένα κουτάλι πάνω στις μελιτζάνες και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.

Ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *