Εκδρομή της Φωνής..Μονή Οσίου Μελετίου – Πλαταιές Άγιος Βασίλειος Βοιωτίας
Την Κυριακή 22 Μαΐου 2022, η εφημερίδα μας, η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ, διοργάνωσε με επιτυχία την πρώτη της μετά την καραντίνα και την πανδημία εκδρομή, με απόλυτη επιτυχία και πολύ μεγάλη συμμετοχή, γεμίζοντας δύο πούλμαν Πειραιωτών που μας πλαισίωσαν με απόφαση να περάσουν καλά και το κατάφεραν με το παραπάνω.
Ξεκινήσαμε από το Δημοτικό Θέατρο με καιρό που θύμιζε κατακαλόκαιρο και φτάσαμε στην Οινόη όπου καθίσαμε για καφεδάκι και μια πρώτη γνωριμία και ευχές, μετά από μια διετία κλεισούρας.
Επισκεφτήκαμε μετά την Ιερά Μονή του Οσίου Μελετίου και πήραμε κέρασμα και ευλογία από τις μοναχές.
Επόμενη στάση μας οι Πλαταιές με τον απέραντο αρχαιολογικό χώρο, όπου ο Σοφός, Λόγιος, Λυκειάρχης, Νομικός και Συγγραφέας Παναγιώτης Μητροπέτρος, μας ξενάγησε και μας αναπτέρωσε το ηθικό και την αγάπη για την πατρίδα, θυμίζοντάς μας την ένδοξη μάχη και την μεγάλη Νίκη των προγόνων μας.
Κανείς δεν γνωρίζει πως θα ήταν ο κόσμος σήμερα, αν είχαν νικήσει οι βάρβαροι και επέκτειναν την κυριαρχία τους στην Ευρώπη.
Ο «Ξεναγός» μας κ. Μηροπετρος, μεταξύ άλλων ανάφερε για τις Πλαταιές και την ιστορική μάχη:
«Από τις αρχαίες Πλαταιές σώζονται ελάχιστα ίχνη με εμφανέστερο έναν οχυρωματικό πύργο. Η πόλη ισοπεδώθηκε και ερήμωσε κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου μετά την άλωσή της από τους Θηβαίους.
Στην περιοχή αυτή έγινε η περίφημη μάχη των Πλαταιών το έτος 479 μ.Χ., δηλαδή ένα έτος μετά την ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ο Ξέρξης αναχωρώντας άφησε τον Μαρδόνιο με 300.000 στρατό να κατακτήσει την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι Έλληνες συνενώθηκαν και με γενικό αρχηγό τον Λακεδαιμόνιο Παυσανία κατάφεραν να παρατάξουν 110.000 άνδρες. Εν τω μεταξύ στον στρατό του Μαρδόνιου προστέθηκαν και 50.000 φιλοπέρσες Έλληνες!
Η νίκη των Ελλήνων υπήρξε συντριπτική και έκτοτε οι Πέρσες δεν ξαναενόχλησαν την Ελλάδα. Θα τονίσουμε μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα προ και μετά την μάχη:
α) Ο όρκος, που έδωσαν οι Έλληνες προ της μάχης, είναι:
“Οὐ ποιήσομαι περὶ πλείονος τὸ ζῆν τῆς ἐλευθερίας, οὐδ’ ἐγκαταλείψω τοὺς ἡγεμόνας οὔτε ζῶντας οὔτε ἀποθανόντας, ἀλλὰ τοὺς ἐν τῇ μάχῃ τελευτήσαντας τῶν συμμάχων ἅπαντας θάψω. καὶ κρατήσας τῷ πολέμῳ τοὺς βαρβάρους, τῶν μὲν μαχεσαμένων ὑπὲρ τῆς ῾Ελλάδος πόλεων οὐδεμίαν ἀνάστατον ποιήσω, τὰς δὲ τὰ τοῦ βαρβάρου προελομένας ἁπάσας δεκατεύσω. καὶ τῶν ἱερῶν τῶν ἐμπρησθέντων καὶ καταβληθέντων ὑπὸ τῶν βαρβάρων οὐδὲν ἀνοικοδομήσω παντάπασιν, ἀλλ’ ὑπόμνημα τοῖς ἐπιγιγνομένοις ἐάσω καταλείπεσθαι τῆς τῶν βαρβάρων ἀσεβείας” (Λυκούργου, Κατά Λεωκράτους, 80-81).
β) Όταν σκοτώθηκε ο Μαρδόνιος, ήλθε ο Αιγινήτης Λάμπων και είπε στον Παυσανία: “Όταν σκοτώθηκε ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες, ο Μαρδόνιος κι ο Ξέρξης έκοψαν το κεφάλι του και το παλούκωσαν· και εσύ, εάν ανταποδώσεις την ίδια τιμωρία σε αυτόν, πρώτα πρώτα θα επαινεθείς απ᾽ όλους τους Σπαρτιάτες, κι επίσης κι από τους υπόλοιπους Έλληνες, διότι παλουκώνοντας τον Μαρδόνιο θα έχεις πάρει εκδίκηση για τον αδερφό του πατέρα σου, τον βασιλιά Λεωνίδα” (Ηρόδοτος, Ιστορία, 9, 79).
γ) Η απάντηση του Παυσανία στον Λάμπωνα είναι καταπληκτική: “Αφού με ανέβασες στα ύψη κι εμένα και την πατρίδα και το κατόρθωμά μου, με γκρέμισες όσο γίνεται πιο κάτω στου κακού τη σκάλα, παρακινώντας με να αφήσω να ξεσπάσει η μανία μου σε έναν νεκρό και λέγοντας ότι η δόξα μου θα μεγαλώσει, εάν κάνω αυτά, που ταιριάζει να τα κάνουν μάλλον οι βάρβαροι κι όχι οι Έλληνες” (Ηρόδοτος, Ιστορία, 9, 79).
Ας παραδειγματιζόμαστε από το αδούλωτο φρόνημα και την ακατάβλητη αποφασιστικότητα των Αρχαίων Ελλήνων Προγόνων μας».
Τελικός προορισμός μας το γραφικό ψαροχώρι Άγιος Βασίλειος με τα ταβερνάκια και την όμορφη παραλία του.
Αρκετοί φίλοι έκαναν και το πρώτο του μπάνιο σε μια αγνή παραλία με νερά πεντακάθαρα.
Αργά το απόγευμα επιστρέψαμε στον Πειραιά με τις μπαταρίες της ψυχής μας γεμάτες όμορφες στιγμές.
Είμαστε σίγουροι πως πολύ σύντομα θα έχουμε μια νέα όμορφη καλοκαιρινή εξόρμηση.