Κουλούρι Θεσσαλονίκης
Οι μεγαλύτεροι έρωτες, έχουν πάντα υφή από σουσάμι! Για το κουλούρι Θεσσαλονίκης, οι συστάσεις περιττεύουν. Το σήμα κατατεθέν της καθημερινότητάς μας. Από τις ανέμελες παιδικές βόλτες στο πάρκο και τα Λούνα Πάρκ, μέχρι τις απολαυστικές μπουκιές στα σχολικά διαλείμματα και το γραφείο.
Με αέρα… Βαρδάρη, όπως προδίδει και το όνομά του, η ιστορία του ξεκινά την μακρινή εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Κωνσταντινούπολη. Το γευστικό αυτό ταξίδι, ξεκινούσε όπως και σήμερα από την προηγούμενη μέρα. Τα μεσάνυχτα, οι τεχνίτες αρτοποιοί άναβαν τα ξύλα του φούρνου, ετοιμάζοντας το προζύμι από μαγιά ψωμιού. Κι έτσι λίγο πριν ξημερώσει, ένα υπέροχο αχνιστό αεράκι από ολόφρεσκα κουλούρια, πλημμύριζε την κάθε γειτονιά!
Τη σκυτάλη τότε έπαιρναν οι μικροπωλητές, οι κουλουράδες, που με τα χαρακτηριστικά τους καλάθια, ξεχύνονταν στους δρόμους για να τα πουλήσουν. “Εδώ φρέσκα κουλούρια!”, είναι η φράση που ηχεί ανά τους αιώνες και που εμείς με τη σειρά μας θυμόμαστε χαρακτηριστικά στις γειτονιές.
Κι ακόμα κι αν η μεγάλη του δημοτικότητα, οδήγησε σήμερα σε πλήθος παραλλαγών, όπως γεμιστά, με σταφίδα ή ολικής αλέσεως, το κλασικό κουλούρι Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται πάντα στο πιο ξεχωριστό κομμάτι της καρδιάς μας.
Μην ξεχνάμε ότι το κουλουράκι αυτό με λίγο κασεράκι, ήταν το απαραίτητο κολατσιό μας στα μικρά μαθητικά μας χρόνια.