Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εορτή Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων..Στο ομώνυμο Μοναστήρι της Ι.Μ. Νικαίας στο Σχιστό

άγιοι πατέρες 1Παρουσία πλήθος πιστών εορτάστηκε την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 η μνήμη των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων της Α’ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίων Πατέρων της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας.

Στην Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Μονής Γέροντα Πολύκαρπο και την Αδελφότητα.

Να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε σε κλίμα συγκίνησης την σε Πρεσβύτερο χειροτονία του διακόνου Σπυρίδωνα Σεργιάννη.

αγιοι πατέρες 3Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Νικαίας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: “«Όπου είναι συναγμένοι δύο ή τρεις στο Όνομά μου, λέγει ο Κύριος, εκεί είμαι και εγώ ανάμεσά τους» (Μτθ. 18, 20). Η σωτήρια αυτή συμβουλή Του Κυρίου αποτελεί το κέντρο της εκκλησιαστικής, αλλά και της κοινωνιάγιοι πατέρες 2κής ζωής. Η σύναξη των μελών της οικογένειας επιτρέπει τη λήψη σωστών αποφάσεων, και την ακώλυτη εφαρμογή τους. Το ίδιο ισχύει σε όλους τους τομείς της ζωής με κορύφωση το Κοινοβούλιο”.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε: “Σήμερα τιμούμε τους 318 Θεοφόρους Πατέρες, οι οποίοι συγκρότησαν την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας το έτος 325 μ.Χ. επί Αυτοκράτορος Μεγάλου Κωνσταντίνου. Οι μεγάλοι εκκλησιαστικοί διδάσκαλοι που εξέφρασαν σωστά την πίστη της Εκκλησίας και την εφήρμοσαν στη ζωή τους είναι οι Θεοφόροι Πατέρες. Γνωρίσματά τους είναι το Ορθόδοξο φρόνημα και η αγιότητα του βίου”.

“Το Αγιολόγιο της Εκκλησίας είναι γεμάτο από Ομολογητές, Αγίους Ιεράρχες, που θυσίασαν πολλά, ακόμη και την ίδια τη ζωή τους για την προάσπιση της Αληθείας. Τέτοιοι Μάρτυρες και Ομολογητές υπήρξαν οι εορταζόμενοι σήμερα, 318 Θεοφόροι Πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου. Η ευαγγελική αλήθεια, την οποία κήρυξαν οι Θεοφόροι Πατέρες, δεν συνδέεται με εποχές και κοσμικές συνθήκες, αλλά είναι διαχρονική και αιώνια” – πρόσθεσε ο κ. Αλέξιος.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: “Προκειμένου να δώσουμε και μια ορατή και χειροπιαστή μαρτυρία της Πατερικής προσήλωσης στη μόνη Αλήθεια της Ιστορίας, στο λόγο και τη δράση του Ιησού Χριστού στον κόσμο, σχεδιάσαμε και οικοδομήσαμε την Ιερά Μονή των Αγίων Θεοφόρων Πατέρων στο ιστορικό όρος Αιγάλεω. Ήδη το Μοναστήρι έχει καταστεί εργαστήριο αγιότητας, τόπος πνευματικής ανάτασης και άσκησης φιλανθρωπίας, αδιαλείπτου λατρείας και προσευχής για τους πιστούς. Είναι η πνευματική όαση που δροσίζει τις ψυχές των κατατρεγμένων και κουρασμένων ανθρώπων, το καταφύγιο στο οποίο αναπαύονται οι πονεμένοι και το απάνεμο λιμάνι όπου οι πιστοί συνομιλούν με τον Θεό”.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων και των Τιμίων Λειψάνων στον προαύλιο χώρο της Μονής, παρουσία βουλευτών, δημάρχων, εκπροσώπων Μικρασιατικών, Ποντιακών, Κρητικών Σωματείων, ενώ συμμετείχαν πολυάριθμοι νέοι και νέες από τις Ενοριακές Κατηχητικές Συνάξεις, η φιλαρμονική του Δήμου Αιγάλεω και πλήθος ευλαβών προσκυνητών, που προσέρχονται στο Μοναστήρι καθ’ όλο το έτος για να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία των Αγίων.

Να σημειωθεί ότι κατά τον διήμερο εορτασμό τέθηκαν σε προσκύνηση η Τιμία Κάρα του Αγίου Ευθυμίου και Ιερά Λείψανα των Αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Νικολάου του θαυματουργού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *