Πανεπιστήμιο Πειραιά.«Κυβερνοασφάλεια και Δημοκρατία» Διεθνές Συνέδριο
Η τεχνολογία έχει διεισδύσει σχεδόν σε κάθε τομέα της καθημερινότητας των πολιτών των σύγχρονων δημοκρατιών, αλλά οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι εξίσου μεγάλοι με τις ευκολίες που προσφέρει. Η πανδημία κατέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, καθώς μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού και εργασιακού βίου μεταφέρθηκε από το φυσικό περιβάλλον στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, ο κυβερνοχώρος αποτελεί εξίσου ευνοϊκό περιβάλλον για κακόβουλες ενέργειες, απειλώντας τις δημοκρατικές αρχές και την εθνική ασφάλεια.
Φτάσαμε στο σημείο η διατήρηση των ευκολιών που μας παρέχει η τεχνολογία, χωρίς την υπονόμευση της προσωπικής ασφάλειας και της ελευθερίας έκφρασης των πολιτών, η διαφύλαξη της εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τις αρχές της δημοκρατίας, η προστασία κρίσιμων υποδομών εθνικής ασφάλειας και οι μελλοντικές προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης να αποτελούν πλέον πρόκληση.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πώς επιτυγχάνεται η χρυσή ισορροπία μεταξύ ιδιωτικού βίου, ελευθερίας έκφρασης και ασφάλειας; πώς θα αντιμετωπίσουμε τις κυβερνοαπειλές? Που θα τοποθετηθεί η ευθύνη? Και στην προσπάθεια προστασίας της δημοκρατίας και της επαλήθευσης της πληροφορίας, ποιος θα ορίσει τους υπεύθυνους λήψης απόφασης, ποιος θα κρίνει τους κρίνοντες, ποιος θα αξιολογήσει τη διαδικασία;
Τα προβλήματα έχουν προσδιοριστεί στο ότι δεν υπάρχει σαφής ορισμός και επαρκής κατανόηση της έννοιας της κυβερνοασφάλειας, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ ορθής πληροφόρησης και παραπληροφόρησης, το επιχειρηματικό μοντέλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πολλών ισοτόπων δεν ενδιαφέρεται για την εγκυρότητα του περιεχομένου αλλά για τη δημοφιλία, τον μεγάλο διαμοιρασμό και την αυξημένη επισκεψιμότητα. Επιπλέον στον κυβερνοχώριο η επίθεση έχει το πλεονέκτημα (μηδαμινό κόστος, άμεσος αντίκτυπος και μικρή πιθανότητα εντοπισμού του ενόχου) οπότε οι κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να φτάνουν και τις 40.000 ημερησίως.
Το πολίτευμα κινδυνεύει άμεσα όταν αρκεί η διασπορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας υπόνοιας νοθείας εκλογικών αποτελεσμάτων για να προκαλέσει χάος και αμφιβολία στη δημοκρατική διαδικασία.
Λύσεις υπάρχουν και κατά κύριο λόγο αφορούν την προφύλαξη (δυσκολία παραβίασης των μέτρων ασφάλειας) την αποτροπή και την πρόληψη (δημιουργία ανθεκτικών υποδομών και αξιόπιστης τεχνολογίας). Για την «εκλογική κυβερνοασφάλεια», που θα διασφαλίσει το ακέραιο της εμπιστοσύνης στην εκλογική διαδικασία, χρειάζεται επένδυση στη δημιουργία κατάλληλων αλγορίθμων και συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Τέλος σημαντική είναι η καλλιέργεια ενδιαφέροντος του κοινού για την ποιότητα και την αξιοπιστία της παρεχόμενης πληροφορίας.
Ο κυβερνοχώρος είναι η νεότερη και λιγότερο κατανοητή διάσταση του επιχειρησιακού πεδίου όμως η υπεράσπισή του συνεπάγεται την προστασία της εθνικής κυριαρχίας και της δημοκρατίας. Η αμφισβήτηση μιας εκλογικής διαδικασίας, η ελάχιστη υπόνοια νοθείας στο διαδίκτυο, πολώνει το κλίμα, προκαλεί εσωτερική αστάθεια και ενδυναμώνει τα ακραία κόμματα.
Κάποτε τα όπλα ήταν η δύναμη τώρα η πληροφορία είναι Η Δύναμη και το νέο πεδίο αντιπαράθεσης στην υπεράσπιση του αφηγήματος της κάθε πλευράς μεταφέρεται στα ειδησεογραφικά και κοινωνικά μέσα δικτύωσης διαμορφώνοντας απόψεις και κινήματα.
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Vinton G. Cerf, και στην εισαγωγή τοποθετήθηκε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα George J. Tsunis.
Στην πρώτη ενότητα συμμετείχαν ο Δημήτριος Αβραμόπουλος, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ο Μιχαήλ Σφακιανάκης, Καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και η Μαρία Βίρβου, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Τις εισαγωγικές εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο Χρυσόστομος Νικίας, πρώην Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και Πρόεδρος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, και ο Αθανάσιος Γ. Πλατιάς, Καθηγητής Στρατηγικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Adam Clayton Powell III, Εκτελεστικός Διευθυντής της Πρωτοβουλίας για την Κυβερνοασφάλεια του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.
Την πρωτοβουλία τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από πρεσβείες, υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, δημοσιογράφοι καθώς και σύσσωμο το ακαδημαϊκό δυναμικό και μια επίλεκτη ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, συμμετέχοντας ενεργά στον διάλογο και θέτοντας καίρια ερωτήματα.