Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της Φωνής..Σαρδέλες στο φούρνο με πατάτες

σαρδέλεςΜε λεμονάτες πατάτες λαδορίγανη και ψητές σαρδέλες από πάνω για να ψηθούν στο ζουμάκι τους και να γίνουν φαντασικές. Το ψάρι του καλοκαιριού.

 

Σαρδέλες στο φούρνο με πατάτες

Υπάρχει σε αφθονία και είναι οικονομικό και πάρα πολύ υγιεινό λόγω των Ω-3 λιπαρών που περιέχει. Τρίψτε φρέσκια ντομάτα, ή βάλτε μικρά ντοματίνια για να… περισσότερα

Υλικά: 8 μέτριες πατάτες, 1 κ. σαρδέλες ή γαύρος, 1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη, 2 λεμόνια (χυμός), 1 κ.γ. ρίγανη, 1/2 φλ. Ελαιόλαδο, 4-5 σκελ. Σκόρδο, Αλάτι, Φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις πατάτες και με ένα μαχαίρι τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις τοποθετούμε σε μικρό ταψί να είναι στρυμωγμένες.

Ρίχνουμε στο ταψί και το σκόρδο, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά ν’ αναμειχθούν όλα τα υλικά για τις σαρδέλες στο φούρνο. Συμπληρώνουμε νερό μέχρι τη μέση της πατάτας (περίπου 1 ποτήρι).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και σε αέρα για 40΄ μέχρι να μαλακώσουν. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τις σαρδέλες, με μαχαίρι κόβουμε το κεφάλι και τραβάμε με απότομη κίνηση για να φύγουν και τα εντόσθια.

Ελαφρά ξύνουμε το δέρμα να φύγουν τα λέπια. Πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι. Πασπαλίζουμε με αλάτι και τις φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να γίνουν οι πατάτες.

Όταν τρυπήσουμε τις πατάτες με πιρούνι και δούμε ότι μαλάκωσαν, τότε τοποθετούμε τις σαρδέλες τη μία δίπλα στην άλλη, σε στρώση πάνω στις πατάτες και αφήνουμε να ψηθούν για ακόμη 15΄.

Αν θέλετε πασπαλίστε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό στο σερβίρισμα.

Σερβίρονται ζεστές με πατάτες και την υπέροχη σάλτσα τους.

Οι ψητές σαρδέλες είναι από τα ωραιότερα φρέσκα ψάρια. Από τα πιο οικονομικά, τα πιο υγιεινά και φουλ σε Ω3 λιπαρά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *