Ιωάννης και Αικατερίνη ΣΙΔΕΡΙΔΗ..Η αρετή των Eυεργετών
Ο Ιωάννης Γ. Σιδερίδης από την Απιδιά Λακωνίας, ήταν έμπορος βιομηχανικών προϊόντων στον Πειραιά. Η σύζυγος του Αικατερίνη Σιδερίδη με ιδιόχειρο διαθήκη την 20-11-1932 που δημοσιεύτηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, (αριθ. 8047/7-7-1939, φάκελος Αικ. Σιδερίδη, Δ/νση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διοίκησης Ν. Λακωνίας) όρισε τα εξής:
-Να επισκευαστεί η γκρεμισμένη Εκκλησία της Αγίας Κυριακής στην Απιδέα, πατρίδα του συζύγου της. Για τους κληρονόμους της όρισε να επισκευάσουν το καθολικό της Εκκλησίας και τις εικόνες του τέμπλου και «εντός του περιβόλου που θα δημιουργηθεί να κάνουνε ένα κενοτάφιον και μέσα να βάλουνε τα οστά του προσφιλούς μου συζύγου και τα δικά μου…».
-Η Αικατερίνη Σιδερίδη, κληροδότησε τον Οίκο Τυφλών Καλλιθέας με 100.000 δραχμές, το Ζάννειο Ορφανοτροφείο Πειραιά με 100.000 δραχμές, με 2.000 δραχμές το φιλόπτωχο ταμείο του Ιερού ναού του Αγίου Βασιλείου Πειραιά και όρισε να διατεθούν σε φτωχούς ασθενείς. Στο Τζάνειο Νοσοκομείο άφησε τρεις κλίνες, μία για το Χειρουργικό, μία για το Ογκολογικό τμήμα και μία στο Μαιευτήριο.
-Υποχρέωσε την κληρονόμο της και τους εκτελεστές της διαθήκης με χρήματα της κληρονομιάς να ανεγείρουν πτέρυγα 25 δωματίων στο Σανατόριο Νταού Πεντέλης και να νοσηλεύονται δωρεάν άποροι από το χωριό Απιδέα, Νιάτα και Γλυκόβρυση και ελλείψει αυτών άποροι από το Δήμο Πειραιά.
Με Ν.Δ. μετετράπη ο αρχικός σκοπός του κληροδοτήματος Σιδερίδου που προόριζε το χρηματικό ποσό για το μη υπάρχον Σανατόριο Νταού Πεντέλης, στο Νοσοκομείο Μολάων. Έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών αρ. 9932/1267/5-7-1963 «Μερική περαίωσις φάκ. Αικατερίνης Σιδερίδου». Η εκκαθάριση της κληρονομιάς έγινε το 1963 λόγω του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και της οικονομικής αστάθειας που υπήρξε. Το Σανατόριο Νταού Πεντέλης δεν υπήρχε το 1963. Το ποσό των 750.000 δραχμών, κατατεθειμένο σε λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με τον τίτλο «Κληρονομία Αικατερίνης Σιδερίδου», με Ν.Δ. διετέθη υπέρ παρεμφερούς σκοπού στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Μολάων για την επέκτασή του και ίδρυση πτέρυγας στην οποία να νοσηλεύονται κατά προτίμηση δωρεάν άποροι από τα χωριά Απιδέα, Νιάτα, Γλυκόβρυση. Φάκ. Αικατερίνης Σιδερίδη, Δ/νση Εθνικών Κληροδοτημάτων Υπ. Οικονομικών, Ν.Δ. 4571/23-10-1966
Ο Ιωάννης Γεωργ. Σιδερίδης από την Απιδέα με δωρητήριο επιστολή του, το 1922, προς τη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών δώρισε το ποσό των 25.000 δραχμών για τη διάθεση της υποτροφίας «Ιωάννου και Αικατερίνης Σιδερίδου» σε υπότροφο από τη γενέτειρα του δωρητή, Απιδέα, ο οποίος «καταλλήλως μορφούμενος υπηρετήση την γενέτειράν μου ως ιερέας και ως διδάσκαλος αυτής». Η Αικατερίνη Σιδερίδη με τη διαθήκη της, το 1932, κληροδότησε το ποσό των 200.000 δραχμών στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή προς αύξηση της δωρεάς του συζύγου της Ιωάννη Σιδερίδη του έτους 1922 η οποία ήταν 25.000 δραχμές, με σκοπό την ύπαρξη υποτροφίας επ’ ονόματι «Ιωάννου και Αικατερίνης Σιδερίδου» με τους ίδιους όρους και τον αρχικό σκοπό. Επίσης, κληροδότησε 300.000 δραχμές στη Ριζάρειο Σχολή και από τους τόκους του ποσού αυτού να σπουδάζει θεολόγος ο υπότροφος σπουδαστής της υποτροφίας «Ιωάννου και Αικατερίνης Σιδερίδου».
Πηγή – έρευνα στοιχείων: α) Πανεπιστήμιο Πατρών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Λάκωνες Ευεργέτες και Δωρητές και η Προσφορά τους στην Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό. Διδακτορική Διατριβή: Προκόπης Η. ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ και β) Φ.Ε.Κ.
Η αγάπη του Ιωάννη Γ. ΣΙΔΕΡΙΔΗ για την γενέτειρά του ήταν τόσο μεγάλη, που με ιδίες δαπάνες το έτος 1932 κατασκεύασε και το Δημοτικό Σχολείο Απιδέας.
Αυτές οι πράξεις αγάπης, στοργής, συμπόνιας, μόρφωσης, πνευματικής καλλιέργειας και ασάλευτης πίστης προς τον το Θεό, είναι αξίες που δίνουν νόημα στη ζωή μας και εμείς οφείλουμε να τις διατηρήσουμε ζωντανές στην μνήμη μας.