Περιφέρεια Αττικής .Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή
Η Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, οι πολιτικές, τα σχέδια και η εφαρμογή τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας η οποία υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και με το συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής.
Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, κήρυξε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Περιφέρεια Αττικής για την Κλιματική Αλλαγή η οποία, όπως επισήμανε, δυστυχώς έχει μετασχηματιστεί σε Κλιματική Κρίση.
Ο Γ. Πατούλης, αφού επισήμανε ότι «η Κλιματική Κρίση καλπάζει και εκδηλώνεται ποικιλόμορφα», υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα Περιφερειάρχη, έχει θέσει τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματική αλλαγής σε πρώτη προτεραιότητα. «Η ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και η οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε πόλεις και περιφέρειες γίνεται όλο και περισσότερο επιτακτική». Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι πόροι του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 είναι αυξημένοι κατά 53%. Στο πλαίσιο αυτό θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες και οι χρηματοδοτήσεις στους άξονες της κλιματικής αλλαγής και της διαχείρισης των αποβλήτων.
Παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν επίσης από τον Χρήστο Στυλιανίδη, Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τον Χρήστο Δήμα, Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον Ευθύμιο Μπακογιάννη, Γενικό Γραμματέα Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Σταύρο Καλόγνωμο, Εκτελεστικό Γραμματέα της Επιτροπής για τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιοχών (CPMR), τον Μανώλη Πλειώνη, Καθηγητή ΑΠΘ, Διευθυντή και Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών – Συντονιστή CLIMPACT, τη Βουλευτή και Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία Θεοδώρα Ζήσιμου Αυγερινοπούλου και τη Βουλευτή Χαρά Καφαντάρη. Στη συνέχεια πραγματοποίησε κεντρική ομιλία η Γενική Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής Περιφέρειας Αττικής Δρ Αργυρώ Παρασκευοπούλου, ενώ ομιλία με θέμα «Αστική κλιματική μεταβολή και τεχνολογίες μετριασμού», πραγματοποίησέ ο Ματθαίος Σανταμούρης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο New South Wales (UNSW Σύδνεϋ), Αυστραλία. Επίσης παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων, από τον Δρ Ευάγγελο Γερασόπουλο, Διευθυντή Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το Παρατηρητήριο κλιματικής αλλαγής ως εργαλείο για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της προόδου των μέτρων προσαρμογής.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν: Δρ. Ευθύμης Λέκκας- Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Χ. Θεοδωρόπουλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Γ. Σελίμης, οι Αντιπεριφερειάρχες: Γ. Δημόπουλος, Β. Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, Δ. Νάνου, Β. Γιαννακόπουλος, οι Δήμαρχοι, Αγίου Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου, Χαϊδαρίου Β. Ντηνιακός, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλλος, Μοσχάτου Ταύρου Α. Ευθυμίου, οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ε. Μπαρμπαγιάννη, Θ. Κουτσογιαννόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Ν. Παπαδάκης, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Σ. Νικολαρόπουλος, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής Α. Καλογερόπουλος.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, δόθηκε έμφαση στην υλοποίηση των σχεδίων, μέσω πιλοτικών εφαρμογών και έργων σε διάφορους τομείς πολιτικής (διαχείριση υδάτων, δομημένο περιβάλλον, κ.λ.π. ) στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης παρουσιάστηκαν καινοτόμες δράσεις καθώς και σύγχρονα υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στις πόλεις για μείωση της ενέργειας και προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης έγινε αναφορά σε σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να συμβάλει στη μείωση των κινδύνων κατά την εκδήλωση φυσικών καταστροφών.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την τοποθέτησή του επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Στην Περιφέρεια Αττικής αυτά που ήδη κάνουμε, σε όλα τα επίπεδα, είναι πολλά σε σχέση με το τι γινόταν χθες – είναι όμως ακόμα λίγα σε σχέση με το τι έρχεται αύριο. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε επίμονες και συστηματικές προσπάθειες που θα συνδυάζουν την επιστήμη της κλιματικής κρίσης, την τέχνη της πολιτικής διακυβέρνησης με την αποτελεσματικότητα της υγιούς επιχειρηματικότητας και των αγορών. Η κλιματική αλλαγή συνιστά απειλή για όλο τον κόσμο, δεν γνωρίζει σύνορα και δεν αφήνει καμία περιοχή της γης ανεπηρέαστη».