H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Μνήμες Μικρασίας” στην 35η Γιορτή Νεολαίας Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά

 

μητρόπολη 1Ένα σημαντικό και ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας έστειλαν την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022, οι εκατοντάδες νέες και νέοι των Ενοριών της τοπικής μας Εκκλησίας οι οποίοι συμμετείχαν στην 35η Γιορτή Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς που πραγματοποιήθηκε στο Βεάκειο θέατρο, παρουσία του πνευματικού μας πατέρα, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στον πανέμορφο λόφο της Καστέλλας προκειμένου εμψυχώσει τους συμμετέχοντες και τους συντελεστές της εκδήλωσης η οποία, με τίτλο «Μνήμες Μικρασίας», φέτος ήταν αφιερωμένη στην θλιβερή επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή. Σημαντική ήταν παρουσία της ερμηνεύτριας κ. Αρετής Κετιμέ η οποία, μαζί με τους συνεργάτμητρόπολη 2ες της, μας ταξίδεψε με Μικρασιάτικους -και όχι μόνο- σκοπούς, σε τόπους όμορφους και αλησμόνητους.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε νεανικές χορωδίες, παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα και δρώμενα, καθώς και το έργο «Έναστρος Ουρανός», μία θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος «Αστροφεγγιά» του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, την οποία έκανε ο Χρήστος Παναγιώτου.

Κατά τον σύντομο χμητρόπολη 3αιρετισμό του, απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εθνική αυτή τραγωδία επισημαίνοντας πως «αυτά τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Μικρασίας, της Σμύρνης, του Πόντου, του Ελληνισμού, θα έπρεπε να μας προσδώσουν την επίγνωση της ιδιοπροσωπίας μας και να τονίσουν το γεγονός ότι όταν είμαστε ενωμένοι με το Χριστό και μεταξύ μας, κανένας εχθρός δεν μπορεί να διεμβολίσει τη ζωή μας. Αλλά όταν μπαίνει η διχόνοια η καταραμένη που επεσήμανε και ο Εθνικός μας ποιητής», πρόσθεσε, «τότε όλα είναι ενδεχόμενα είναι πιθανά, όπως ακριβώς αυτή η τραγωδία».

Ο Σεβασμιώτατος θύμισε σε όλους ορισμένα ιστορικά γεγονότα από τότε που «η Ελλάδα κατόρθωσε το ακατόρθωτο: να απελευθερώσει τα κατακτημένα από τους Οθωμανούς Τούρκους εδάφη της με τη ‘’Συνθήκη των Σεβρών’’ που τότε έγινε η Μεγάλη Ελλάδα, η Ελλάδα των πέντε θαλασσών και των δύο ηπείρων».

Επισημαίνοντας με έμφαση ότι «ο Ελληνικός στρατός ποτέ δεν νικήθηκε» τόνισε πως «θα έπρεπε να μείνουμε στη Σμύρνη με τέτοια οχυρωματικά έργα, που να μην μπορούσαν να τα διεμβολίσουν», αλλά εμείς, πρόσθεσε, «ξεκινήσαμε μία απέλπιδα πορεία θανάτου» «και έτσι αναγκάστηκε ο στρατός μας να υποχωρήσει ατάκτως». «Δεν νικήθηκε ποτέ ο στρατός μας. Υποχώρησε μπροστά στην αφροσύνη των ηγητόρων του και αυτό ήταν συνέπεια της διχόνοιας και του διχασμού των Ελλήνων. Και χάθηκε ο Ελληνισμός από τις κοιτίδες τριών χιλιάδων ετών και σφαγιάσθηκαν οι αδελφοί μας και το όνειρο έγινε και πάλι θρύλος», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

«Όλοι αυτοί οι μάρτυρες μας καλούν σήμερα να ξαναγίνουμε ένας άνθρωπος. Δεν χωρούν μεταξύ μας διαχωρισμοί» τόνισε με έμφαση, επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να είμαστε ένας άνθρωπος, με ένα ενιαίο εθνικό φρόνημα» για να αντιμετωπίσουμε και πάλι τις σύγχρονες προκλήσεις των γειτόνων. «Είναι ώρα αυτογνωσίας και ώρα προσωπικής πνευματικής ανυψώσεως και υπερβάσεως», συμπλήρωσε.

Ευχαριστώντας θερμά για την παρουσία της την κ. Αρετή Κετιμέ και τους συνεργάτες της, ευχήθηκε «να μοιράζουν Ρωμιοσύνη και Ελλάδα, διότι με αυτό τον τρόπο μας δίδουν τα ζώπυρα της πίστεως και την ωραιότητα του Γένους μας». «Να είσαι πάντοτε ένας κήρυκας της Ρωμιοσύνης και των ζωπύρων του Ελληνισμού».

Την Εκδήλωση, την ευθύνη της οποίας είχε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Παναγιώτου, Διευθυντής Εκδηλώσεων του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, παρουσίασε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Βουρλάκος και παρέστησαν ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Δημήτριος Καρύδης, ο αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» κ. Σαράντος Ευσταθόπουλος και η Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως και Γυμνασιάρχης κα Κυριακή Κούβαρη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *