H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιφέρεια Αττικής..«Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου» Νέο ΕΣΠΑ – πορεία υλοποίησης

ΠΕΙΡΑΙΑΣ3Στο ολοκληρωμένο σχέδιο για τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στην ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, στην πορεία υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτεί μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020  και πως αυτά τα έργα συμβάλλουν δημιουργικά, στην αλλαγή εικόνας του μεγαλύτερου λιμανιού της Χώρας και συνολικά των Δήμων της Π.Ε. Πειραιά, αναφέρθηκε o Γ. Πατούλης κατά την τοποθέτησή του στο workshop για το νέο ΕΣΠΑ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ1Κατά τη διάρκεια του workshop το πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Ιουλίου 2022, το πρωΐ, στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται και υπογράμμισε ότι για την Αντιπεριφέρεια Πειραιά και τους Δήμους της, «η Περιφέρεια υλοποιεί έναν στρατηγικό σχεδιασμό που στοχεύει στην ανάδειξη και ενίσχυση της ξεχωριστής ταυτότητας μιας ιδιαίτερης περιοχής, στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση, την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και στην επίλυση προβλημάτων που ταλαιπωρούν χρόνια τους πολίτες».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ5Παράλληλα, τόνισε πως κεντρική φιλοσοφία της Περιφέρειας είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων να γίνεται με έναν ολιστικό κι όχι αποσπασματικό τρόπο, ώστε να υπάρχουν άμεσα και ορατά αποτελέσματα στους πολίτες.

Τον κ. Πατούλη στην εκδήλωση υποδέχθηκε η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά Σ. Αντωνάκου, ενώ παρόντες ήταν οι Βουλευτές Γ. Μελάς, Ν. Δούνια, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, η Αντιπεριφερειάρχης: Κ. Αδαμοπούλου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Γ. Σελίμης, οι δήμαρχοι: Πειραιά Γ. Μώραλης, Κερατσινίου Χρ. Βρεττάκος, Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλάς, οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ε. Μπαρμπαγιαννη, Στ. Βοϊδονικόλας, Ν Παπαγεωργίου, οι Αντιδήμαρχοι Πειραιά Δ. Καρύδης, Κ. Μπουρδάκου, η Γ. Γραμματέας του Δήμου Νίκαιας Αγ. Ι. Ρέντη Ν. Παπαχελά, οι αντιδήμαρχοι Γ. Λεγάκης και Ηλ. Βακαλάκης, η Αντιδήμαρχος Περάματος Π. Βοιδονικόλα, ο Αντιδήμαρχος Κορυδαλλού Γ. Δημόπουλος, οι Πρόεδροι: Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Β. Κορκίδης, ο Θ. Καπράλος, του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Κ. Γαργαρόπουλος των Βιβλιοχαρτοπωλών, η σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε θέματα Αθλητισμού Χ. Γαλανοπούλου, ο Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας Κ. Λογοθέτης.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ6Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σ. Αντωνάκου κατά την εναρκτήρια ομιλία της αφού καλωσόρισε τους Δήμαρχους και τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων και όλων των φορέων που συμμετείχαν στο workshop, αναφέρθηκε στη δημιουργική συνεργασία που υπάρχει υπό το συντονισμό του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη με τους δημάρχους της περιοχής, τους Περιφερειακούς -Εντεταλμένους Συμβούλους και τους παραγωγικούς φορείς.

Αναφερόμενος στα έργα που εκτελούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά ο κος Πατούλης, τόνισε πως αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή εκτελούνται 83 έργα, προϋπολογισμού 220 εκ. ευρώ, ενώ μόνο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020 υλοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα του Πειραιά 890 έργα και δράσεις, με προϋπολογισμό 108,1  εκ. ευρώ.

Με τα χρήματα του ΠΕΠ υλοποιούνται μεταξύ άλλων:

 • Δύο μεγάλα έργα στον τομέα των υποδομών, η Δυτική επέκταση του Τραμ προς τον Πειραιά και η επέκταση του λιμένος Πειραιά, με 187 εκ. ευρώ περίπου επιλέξιμη δαπάνη.
 • Η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου και του Πολιτιστικού Κέντρου Μελίνα Μερκούρη στο Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας.
 • Στο πλαίσιο της ΟΧΕ χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 80 εκ. ευρώ, μέσω εκχώρησης από το ΠΕΠ Αττικής στον ενδιάμεσο φορέα του Δήμου Πειραιά.
 • Δόθηκαν 23,4 εκ. ευρώ σε 832 επιχειρήσεις, ως δωρεάν κεφάλαιο κίνησης για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του covid.
 • Xρηματοδοτήθηκαν με 18,8 εκ. ευρώ, κοινωνικές δομές και 17 δράσεις κοινωνικής προστασίας, για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
 • Χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου, με 3,3 εκ. ευρώ καθώς και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Δήμου Κορυδαλλού, με 2,9 εκ. ευρώ.
 • Θα δοθούν 9 εκ. ευρώ για τη Β’ Φάση του έργου Αποκατάσταση και Εκσυγχρονισμός Λειτουργίας Ορφανοτροφείου Θηλέων Χατζηκυριακού, ώστε επιτέλους να λειτουργήσει μιας τεράστιας σημασίας κοινωνική δομή σε ένα αποκατεστημένο κτίριο, από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Ελλάδος.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της οδικής Ασφάλειας, ο κος Πατούλης τόνισε πως η Περιφέρεια σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων για τη συνολική αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας της Αττικής, το οποίο θα υποβληθεί το αμέσως επόμενο για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Προτεραιότητα η κυκλική οικονομία και μια πράσινη Αττική

«Η Διοίκηση της Περιφέρειας δίνει βάρος στην υιοθέτηση των κανόνων τη κυκλικής οικονομίας, την προώθηση της ανακύκλωσης και την πράσινη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αττικής», επισήμανε ο κος Πατούλης αναφερόμενος στο ευαίσθητο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, αναφέροντας πως βασικός άξονας του σχεδιασμού, όπως αυτός αποτυπώνεται μέσα από τον νέο ΠΕΣΔΑ, είναι η περιφερειακή αποκέντρωση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ειδικότερα για τον Πειραιά, στο πλαίσιο εφαρμογής αυτού του μοντέλου σχεδιάζεται:

-Η δρομολόγηση της κατασκευής και λειτουργίας του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας για την Π.Ε. Πειραιά.

-Για την προώθηση της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων το προηγούμενο διάστημα μοιράστηκαν στους 5 Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά ,μέσω του ΕΔΣΝΑ, χωρίς κόστος για  δήμους και πολίτες,14 καφέ απορριμματοφόρα και πάνω από 2.500 καφέ κάδους.

Στρατηγικός στόχος η αντιπλημμυρική προστασία

«Πολύ σημαντική δουλεία γίνεται στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας, που υπήρχαν τεράστιες ανάγκες στην περιοχή», τόνισε ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στα ζητήματα της αντιπλημμυρικής θωράκισης, επισημαίνοντας τις εξής 4 μεγάλες παρεμβάσεις που αφορούν:

 1. Την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης Ομβρίων Υδάτων κι αντιπλημμυρικής προστασίας Κερατσινίου Δραπετσώνας, με προϋπολογισμό 16,3 εκ. ευρώ, με ίδιους πόρους.
 2. Την κατασκευή αγωγών ομβρίων στο Δήμο Νίκαιας Ρέντη , με συμβατικό αντικείμενο 4,8 εκ. ευρώ, με ίδιους πόρους.
 3. Το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή της Παλιάς Κοκκινιάς, στο Δήμο Πειραιά, με προϋπολογισμό 9,3 εκ. ευρώ , με ίδιους πόρους.
 4. Την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων του Δήμου Περάματος, με προϋπολογισμό 4,1 εκ. ευρώ , από ίδιους πόρους.

Στο επίκεντρο οι αναπλάσεις

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικά έργα και παρεμβάσεις στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά είναι:

 • Η Αστική Ανάπλαση Αγίου Διονυσίου στο Δήμο Πειραιά. Με κεντρικό πυρήνα τα βιομηχανικά κτίρια της γειτονιάς , προωθούνται παρεμβάσεις με φυτεύσεις, τοποθέτηση νέου φωτισμού.
 • Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ακτής Κουμουνδούρου, το γνωστό σε όλους μας Μικρολίμανο, που υλοποιεί ο Δήμος, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια.
 • Η ανάπλαση στην περιοχή Καστράκι στην περιοχή Δραπετσώνα.
 • Η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Σχιστού.
 • Η αποκατάσταση και ανακατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου Πειραιά Πέτρος Καπαγέρωφ.
 • Η κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου – Κολυμβητηρίου και δύο γηπέδων αντισφαίρισης, στο Δήμο Κορυδαλλού.
 • Η παράδοση πριν από λίγες ημέρες του εμβληματικού έργου του Βιοκλιματικού Πάρκου Αναψυχής στο Δήμο Κορυδαλλού, στο χώρο που βρίσκονταν οι γυναικείες φυλακές.

Μέριμνα για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Πατούλη και στις δράσεις για την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Περιφερειάρχης, η Περιφέρεια στηρίζει οικονομικά την Πρότυπη Δομή Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία λειτουργεί στον Πειραιά, και η οποία προσφέρει τεράστιο κοινωνικό έργο.

Ευχαριστίες για την πρωτοβουλία διοργάνωσης των workshops

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν οι παριστάμενοι Δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των δημάρχων της Π.Ε. Πειραιά. Αφού ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη Αττικής και τα στελέχη του για την πρωτοβουλία διοργάνωσης των θεματικών ημερίδων,  αναφέρθηκαν στην αρμονική συνεργασία και στο έργο που γίνεται στου Δήμους τους.

Τοποθετήσεις υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Αττικής

Ακολούθως τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής εξειδίκευσαν το έργο που έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί μέσα από την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων αλλά και των πόρων της Περιφέρειας, καθώς και τον στρατηγικό σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *