Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανοίγω το παράθυρο να καλοδεχτώ τον Αύγουστο

μόσχουΕίναι ο μήνας που θρέφει τους έντεκα όπως συνηθίζεται να λέγεται, γιατί όλα είναι σε αφθονία. Σιτάρι, καλαμπόκι, σταφίδα, σύκα, καρύδια, φρούτα, λαχανικά, σταφύλια. Οι άνθρωποι έχουν εκφράσει αυτή την αφθονία αγαθών με πολλές Παροιμίες, όπως “Αύγουστε καλέ μου μήνα νάσουν δυο φορές το χρόνο” ή “Τον Αύγουστο τον χαίρεται οπόχει να τρυγήσει” κ.ά.

Οι δώδεκα πρώτες μέρες του Αυγούστου λέγονται και μερομήνια, επειδή κατά την λαϊκή παράδοση προαναγγέλλουν τον καιρό για κάθε μήνα του έτους! (π.χ. “Η πέμπτη του Αυγούστου άνεφος και ο Μάης άβρεχος”).

Επίσης οι πέντε πρώτες μέρες του μήνα ονομάζονται Δρίμες ή Δρίματα και έχουν σχέση με την αποτροπή του “κακού”.

Στο αρχαίο Αττικό ημερολόγιο ο Αύγουστος αντιστοιχούσε στο δεύτερο δακαπενθήμερο του μηνός Εκατομβιώνος και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μεταγειτνιώνος. Η Αθήνα ήταν στο πόδι για τον εορτασμό των Παναθηναίων, τη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Τον ίδιο μήνα η θεά της Σοφίας είχε την τιμητική της και στην εορτή των Συνοικίων.

Κατά τους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους ο Αύγουστος ονομαζόταν Sextilis, δηλαδή “έκτος”, επειδή κατείχε την έκτη θέση στο δεκάμηνο Ρωμαϊκό ημερολόγιο. Την ονομασία αυτή διατήρησε και αργότερα, όταν προστέθηκαν δυο ακόμη μήνες, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, με αποτέλεσμα ο Sextilis να κατέχει την όγδοη θέση στο δωδεκάμηνο πλέον Ρωμαϊκό ημερολόγιο.

Το 8 π.Χ. ο Sextilis μετονομάστηκε σε Αουγκούστους (σεβαστός), από την τιμητική προσφώνηση στον αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο, στον οποίο αφιερώθηκε, επειδή αυτό το μήνα ο Οκταβιανός ανήλθε για πρώτη φορά στα υψηλά αξιώματα και σημείωσε μεγάλες επιτυχίες σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο (τερματισμός εμφυλίου πολέμου, κατάληψη της Αιγύπτου κ. ά. ).

Το 4 π.Χ. ο Οκταβιανός πρόσθεσε αυθαίρετα μια επί πλέον μέρα στον Αύγουστο, που ως τότε είχε 30 μέρες, την οποία απόσπασε από τον Φεβρουάριο, ώστε να μην υστερεί σε διάρκεια από τον Ιούλιο, που ήταν αφιερωμένος στον Ιούλιο Καίσαρα.

Πολυξένη Μόσχου – Γκανάσου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *