H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιφέρεια Αττικής – Δήμος Πειραιά..Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών για όλο τον Πειραιά

πρόγραμμαΤο «πράσινο» φως για την εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών για ολόκληρο  το Δήμο Πειραιά, το οποίο θα προσεγγίζει για πρώτη φορά με ολιστικό τρόπο τα έντονα κυκλοφοριακά ζητήματα της πόλης, δόθηκε μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, παρουσία και του Δημάρχου Πειραιά Γ. Μώραλη.

Η χρηματοδότηση του Στρατηγικού Σχεδίου ύψους περίπου 800.000 ευρώ θα γίνει από την Περιφέρεια Αττικής, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττική 2014-2020, κατόπιν έγκρισης της σχετικής πρότασης που υποβλήθηκε από τον Δήμο Πειραιά.

Κατά τη σχετική συνάντηση του Γ. Πατούλη με τον Δήμαρχο Πειραιά, παραβρέθηκαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σ. Αντωνάκου και ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πειραιά Δ. Καρύδης.

Στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών Πειραιά θα καθορίζονται μέτρα που απορρέουν από στρατηγικούς στόχους της βιώσιμης κινητικότητας, της μείωσης ρύπων και θορύβου, κλπ και θα γίνει μία εστιασμένη ανάλυση των τρόπων μεταφοράς στη μητροπολιτική περιοχή του Πειραιά, που θα προσομειώσει τον τρόπο με τον οποίο η υπάρχουσα και η μελλοντική ζήτηση μετακινήσεων μπορούν να ικανοποιηθούν επαρκώς, μέσω μίας σειράς παρεμβάσεων και λύσεων.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε σχετικά:

«Στόχος μας σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας πιο λειτουργικό, πιο ασφαλές και να  εξυπηρετεί τις ανάγκες του μέλλοντος. Στο πλαίσιο της προτεραιότητας  που δίνουμε ως διοίκηση στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας αλλά και της ενίσχυσης της βιώσιμης κινητικότητας, χρηματοδοτούμε την υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου που θα συμβάλλει στην κάλυψη των υπαρχόντων αλλά και νέων κυκλοφοριακών αναγκών που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών έργων στον Πειραιά και την επέκταση της κρουαζιέρας, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων».

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Ευχαριστούμε πολύ την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά  τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για τη χρηματοδότηση αυτής της πολύ σημαντικής μελέτης για το κυκλοφοριακό ζήτημα στην πόλη του Πειραιά, το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τους πολίτες του».

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σ. Αντωνάκου επισήμανε:

«Είναι πολύ σημαντικό που επιχειρείται για πρώτη φορά να δοθούν βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις στον κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Πειραιάς μας. Αποτελεί ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί για χρόνια τους πολίτες του Πειραιά καθώς οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στο μεγαλύτερο λιμένα της χώρας σε συνδυασμό με τα συγκοινωνιακά έργα που γίνονται, απαιτούν λύσεις άμεσες και αποτελεσματικές».

Βασικοί άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών Πειραιά

Ειδικότερα το Σχέδιο αυτό θα καλύπτει τομείς όπως:

α) Μετακινήσεις και κυκλοφορία από / προς τα κύρια σημεία δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου της πόλης και του λιμανιού

β) Μετακίνηση και κυκλοφορία επιβατών / πεζών μεταξύ μεγάλων κόμβων μεταφοράς, όπως το μετρό, το τραμ, οι αστικές συγκοινωνίες λεωφορείων, ο προαστιακός σιδηρόδρομος, το τρένο, το λιμάνι και το κέντρο της πόλης

γ) Πρόσβαση και κινητικότητα στην κεντρική περιοχή με όλους τους τρόπους, μέσω ανακατανομής του χώρου, σύμφωνα με τις αρχές βελτίωσης της ποιότητας ζωής και τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις

δ) Χρήση ενός μοντέλου πολυτροπικών μεταφορών που θα επιτρέψει την αξιολόγηση συγκεκριμένων μέτρων, σε σχέση με βασικούς στόχους (οικονομική αποδοτικότητα, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, προσβασιμότητα, κοινωνική ένταξη, ασφάλεια και ποιότητα του τοπικού περιβάλλοντος)

ε) Προώθηση όλων των μέσων βιώσιμης κινητικότητας στον Δήμο Πειραιά, με έμφαση στην αστική αναβάθμιση / αναζωογόνηση, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *