H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Θαυμάζω όσους σέβονται τον εαυτό τους τη μουσική και τους μουσικούς χορωδούς τους

γουρουντή 1 Το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro τιμώντας την μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής παρουσίασε την «Μικρασιατική σουίτα» στις 29 Αυγούστου στον Πολυχώρο Λιπασμάτων, στα πλαίσια του Φεστιβάλ στη Θάλασσα 2022 – Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας.

Η ιδρύτρια, μαέστρος και διευθύντριά του Ανθή Γουρουντή δήλωσε:

Το να ξεκινήσουμε από «τη γειτονιά μας» είναι ευλογία, οι συνθήκες έφεραν την έναρξη των συναυλιών μας να πραγματοποιείται σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Αττικής, το Δημοφιλέστατο Φεστιβάλ στη Θάλασσα.

Τα τραγούγουρουντή 2δια επιλέχθηκαν με κριτήριο τη δραματουργική τους λειτουργικότητα. Στην παράστασή μας,  η ρυθμολογία τους έχει ενδιαφέρουσα ενορχηστρωτική υποστήριξη και αντιμετώπιση ώστε να προκύπτει ένα ενιαίο παραστατικό αποτέλεσμα. Η Μικρασιατική Σουίτα δεν είναι μία συναυλία μουσικής διανθισμένη με κάποια κείμενα, αλλά είναι μία παράσταση όπου o λόγος και η μουσική συνυπάρχουν εννοιολογικά. Υπηρετούν όλα την ανάγκη του ανθρώπου να υπερασπιστεί τη μνήμη του και να υπάρξει στη «νέα χώρα» .

Δουλεύω με την ομάδα μου το μουσικό κείμενο, παίζω πιάνο και διευθύνω, είναι μια σύνθετη διαδικασία που χρειάζεται αρκετά μεγάλη προσπάθεια και συγκέντρωση όχι μόνο από την μεριά μου αλλά και από τους ανθρώπους με τους οποίου συνεργάζομαι. Λειτουργώντας όμως συλλογικά τα μεν τεχνικά ζητήματα λύνονται μέσα από τις γνωστικές δεξαμενές μας, τα δε αισθητικά αντιμετωπίζονται μέσα από την συναισθηματική προσέγγιση λόγου και μουσικού κειμένου.

Η καραντίνα για εμάς λειτούργησε ως ανακουφιστικός καμβάς δημιουργίας. Υπήρξαμε ιδιαιτέρως εργώδεις γυρίζοντας τo μειονέκτημα της υγειονομικής κρίσης σε πλεονέκτημα. Σίγουρα μας εξάντλησε η πιστότατη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων αλλά καταφέραμε να παρουσιάσουμε τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» α΄ μελοποίηση Ν. Χαλικιόπουλου Μάντζαρου-Δ. Σολωμού με το ανδρικό τμήμα, να συμμετέχουμε σε μία παραγωγή της Εναλλακτικής σκηνής της Ε.Λ.Σ. (“Γεγονότα”) και να πάρουμε μέρος σε ηχογράφηση των Septicflech με τη Newclear Blust.

Ξέρετε, είμαι αρκετά μεγάλη ηλικιακά και δεν θα τα καταφέρω να σας περιγράψω «τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω»… Προσπαθώ να είμαι ειλικρινής στις καλλιτεχνικές μου προθέσεις, άλλωστε το δικό μου mondus vivendi έχει πια καταγραφεί μέσα στο χρόνο….

Η γυναικεία ανισοτιμία όπως και η εκμετάλλευση και η καταπίεση των γυναικών είναι πολυπαραγοντική, βαθιά ριζωμένη στον ιστορικό χρόνο και «βολική»… ανατρέπεται μόνο με τη μόρφωση, την εκπαίδευση και μέσα από συλλογικούς αγώνες.

Ετοιμάζω μουσική για την παράσταση «Πάκο Γιούνκε» του Vallejo Cesar που θα παρασταθεί στη νέα σαιζόν από την ομάδα Blick Public. Η νέα μας παραγωγή  ως Libro Coro κρύβει εκπλήξεις και νεωτερισμούς που με χαρά μόλις συμπληρωθεί το cast των νέων μας συνεργατών με μεγάλη χαρά θα μοιραστούμε μαζί σας.

Με αφετηρία τα παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας αλλά και οργανικούς παραδοσιακούς σκοπούς των παραλίων της Ιωνίας, ο Δημήτρης Μηνακάκης συνθέτει (πρωτότυπο έργο) την Μικρασιατική σουίτα. Αντιμετωπίζει με φρεσκάδα τα παραδοσιακά ακούσματα και με τρυφερότητα αναδημιουργεί βασισμένος στις μουσικές από τις χαμένες πατρίδες. Η μουσική επεξεργασία τους διαθλά μέσα από το πρίσμα των δυτικών μουσικών οργάνων το φως της παραδοσιακής μουσικής της Μικρασίας φτιάχνοντας ένα νέο, σύγχρονο, ηχητικό περιβάλλον.

Το Φωνητικό σύνολο LIBRO CORΟ με τη σύμπραξη κουαρτέτου εγχόρδων και πιάνου αποδίδει με ευαισθησία τους ήχους και τα αρώματα από τα παράλια του Αιγαίου. Η Ανθή Γουρουντή αντιμετωπίζοντας τη μουσική και το χορωδιακό τραγούδι με ολιστικά παραστατικό τρόπο ,στήνει με τη μουσική κολεκτίβα της μια ανθρωποκεντρική παραμυθία “από” και “προς” τη χώρα των ανθρώπων με μελωδικά μικρασιάτικα κεντίδια.

Δραματουργικά τώρα παρουσιάζεται, με πρωτότυπα κείμενα του Τσιμάρα Τζανάτου, ο βίος ως η περιπέτεια ενός ανθρώπου (ο Τραγουδιστής), που με μόνο εργαλείο του τον λόγο και το τραγούδι, καταγράφει την από τόπο σε τόπο περιπλάνηση της ζωής, με αφετηρία τη Σμύρνη του 1922.

Μια υπαρξιακή αναζήτηση του εαυτού και του  κόσμου, μέσω του τόπου που θα γίνει πατρίδα του και Κόσμος.

Παράλληλα παρακολουθούμε την πορεία μιας γυναίκας ( η Γυναίκα), ένα δραματικό πρόσωπο, που φέρει το άχθος της προσφυγιάς, αλλά και αυτής της ίδιας της ζωής, σαν εγγενές σισύφειο χρέος στην τραγωδία του ανθρώπου να  επιβιώσει.

Οι δύο αυτοί άνθρωποι θα ενώσουν τους κόσμους τους, μέσα από αποχωρισμούς, συναντήσεις, θριάμβους και καταστροφές, σε ένα μέλλον που θα αποκτήσει το βάρος της Ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού.

Η χορωδία-αρχαίος χορός-τραγουδά την αγάπη τη χαρά και τη μνήμη, νανουρίζει, απαλύνει τον πόνο και εύχεται…

Τα μέλη του Libro coro: Αμπραχαμιάν Μαρία, Αποστολάκος Μάξιμος Ευστράτιος, Αρμενιάκου Ζορμπά Δέσποινα, Βλάχου Μαρία, Γιαννίκου Δανάη, Γιαννίκου Θάλεια, Γκαρτζόπουλος Μιχάλης, Ηλιοπούλου Θεοδώρα, Καζής Απόλλωνας, Καριώτης Τάκης, Κολοσιώνης Δημήτρης, Κοτρωνάκη Μπούρμπη – Ουρανία, Κωστήρη Αγάθη, Λεκοδημήτρη Μάγια, Λεκοδημήτρη Μυρσίνη, Μασμανίδης Αλέξανδρος, Μιχαλίτσης Βασίλης Μάριος, Μπαρμπαγιάννη Ελένη, Ορφάνη Σουζάννα, Παπαχειμώνα Κλεοπάτρα, Σταθόπουλος Αναστάσης,  Σταθοπούλου  Κατερίνα, Τζίτζη Ελεάννα, Τζίτζη Μαριάννα, Φάντη Μαίρη, Χυτήρη Σταυρούλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *