Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

Διατροφή και υγεία

Διατροφή και υγεία…Επιμέλεια: Νάνσυ Κουτσουμπού

ΠΑΙΔΙΑΔιατροφή και σχολείο

Τι πρέπει να τρώει καθημερινά το παιδί;

Μαζί με το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά ξεκινούν και τα αιώνια ερωτήματα των γονιών, όπως το «τι θα φάει αύριο το παιδί στο σχολείο;».

Και εύλογα αναρωτιούνται, καθώς οι μαθητές αφενός περνούν αρκετές ώρες στο σχολείο, πόσω μάλλον αν πηγαίνουν και στο ολοήμερο, αφετέρου, επειδή αναπτύσσονται, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.

Την ίδια στιγμή, τα περισσότερα παιδιά δεν είναι καθόλου «εύκολα» στο φαγητό και τις ώρες που δεν ελέγχονται από τους γονείς τους προτιμούν να καταναλώνουν αμφίβολης ποιότητας σνακ, και όχι υγιεινές τροφές που περιέχουν χαμηλότερα λιπαρά, βιταμίνες και πολύτιμα μέταλλα, άκρως απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξή τους.

Εξάλλου, έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, απέδειξαν ότι όσα παιδιά καταναλώνουν τροφές που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φολικό οξύ, αναπτύσσονται καλύτερα, το ανοσοποιητικό τους θωρακίζεται και έτσι δεν αρρωσταίνουν με το παραμικρό τον χειμώνα, ενώ έχουν καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση.

Καλή αρχή με το σωστό πρωινό

Η σωστή διατροφή για το σχολείο ξεκινά από το πρωινό. Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσα παιδιά τρώνε ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό έχουν καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη, δεν κουράζονται εύκολα και διατηρούν την απόδοσή τους σε υψηλά επίπεδα μέχρι το μεσημέρι.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς τα παιδιά πριν φύγουν για το σχολείο να καταναλώνουν ένα από τα παρακάτω γεύματα:

-Ένα μπολ με δημητριακά που είναι πλούσια σε βιταμίνες Β (απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας) και σίδηρο (απαραίτητος για τη συγκέντρωση και την αποφυγή αναιμίας)

-Γάλα ή γιαούρτι, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες Β και ασβέστιο, απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη του νευρομυϊκού συστήματος

-Ψωμάκι ολικής άλεσης με τυρί ή ένα αυγό και ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό

-Ψωμάκι με βούτυρο και μέλι και ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή γάλα.

Στο σχολείο

Εξίσου σημαντικό με το πρωινό είναι και το κολατσιό για τα παιδιά, καθώς η κατανάλωση ενδιάμεσων σνακ μειώνει την πιθανότητα τσιμπολογήματος, ενώ τροφοδοτείται με ενέργεια τόσο ο οργανισμός όσο και ο εγκέφαλος.

Για πνευματική διαύγεια και γερή μνήμη, παρασκευάστε το κολατσιό του παιδιού με τροφές που είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ψωμί ολικής άλεσης(από το κλασικό τετράγωνο του τοστ μέχρι τα στρογγυλά τύπου χάμπουργκερ).

Tips

Αποφεύγετε τα αλλαντικά που έχουν πολλά λιπαρά. Προτιμήστε τα κίτρινα τυριά και το κασέρι (δεν αφήνουν υγρά στο ψωμί).

Εναλλακτικές προτάσεις

Ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα της αρεσκείας του παιδιού, τα οποία όμως μπορούν εύκολα να καθαριστούν (όπως μανταρίνια, μπανάνα), ή να καταναλωθούν ακόμη και με τη φλούδα (όπως αχλάδι ή μήλο, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας)

Τα αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα, σταφίδες, βερίκοκα είναι μια ελκυστική και θρεπτική εναλλακτική πρόταση για τα παιδιά.

Από το κυλικείο

Υγιεινά σνακ που μπορούν να προμηθευτούν τα παιδιά από το κυλικείο είναι τα εξής:

Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης ή λευκό, σταφιδόψωμο, φρέσκα φρούτα εποχής καλά πλυμένα ή αποξηραμένα φρούτα, τυποποιημένο γιαούρτι των 200 γρ., χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, ξηροί καρποί, χωρίς προσθήκη αλατιού, σε ατομική συσκευασία, σοκολάτα υγείας ή παστέλι σε ατομική συσκευασία.

Για να μυήσετε το παιδί στην υγιεινή διατροφή, ακολουθήστε τα παρακάτω:

Μαγειρέψτε μαζί του.

Ψωνίστε μαζί με το παιδί τα απαραίτητα υλικά.

Δώστε του την ευκαιρία να συμμετάσχει στην παρασκευή του κολατσιού για να το φάει πολύ πιο πρόθυμα.

Για να σπάσετε τη μονοτονία, να εναλλάσσετε το αλμυρό με το γλυκό – τη μια μέρα σάντουιτς ή ένα κομμάτι πίτας και την άλλη κέικ.

Μην απαγορεύετε από τη διατροφή του τρόφιμα για τα οποία τρελαίνεται. Απλά μπορείτε να τα περιορίσετε.

Δείξτε υπομονή, καθώς τα παιδιά θέλουν τον χρόνο τους για να αποκτήσουν υγιεινές συνήθειες.

Φροντίστε να μην επιβραβεύετε τα παιδιά με φαγητό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *