Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τιμητική Θεία Λειτουργία στη Νίκαια..Για τους πρόσφυγες και τα θύματα της Μικρασίας

IMG_1039Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 το πρωΐ, στον ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Νικαίας, τελέστηκε πανηγυρική, πολυαρχιερατική θεία λειτουργία και τρισάγιο, ιερουργούντων του Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλεξίου, των κ.κ. Επισκόπων: Χριστιανουπόλεως Προκοπίου, Επισκόπου Ευρίπου Χρυσοστόμου με αφορμή τα 100 χρόνια από την θλιβερή επέτειο της καταστροφής της Σμύρνης το 22 και την απώλεια τόσων Ελλήνων.

IMG_0966Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Μητροπολίτης κ. Αλέξιος, ο οποίος ανάφερε με πολλή συγκίνηση τα όσα επί χιλιάδες χρόνια έζησαν και εδημιούργησαν στην Μικρασία οι Έλληνες και το θλιβερό τέλος με τον ξεριζωμό και τους νεκρούς.

Λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η Μικρασιατική τραγωδία είναι μαύρη σελίδα για τον Ελληνισμό. Χάσαμε την Ιωνία, όπου εφεξής -άγριες φυλές «ενδιαφέρονται» για το Αιγαίο. Αιτία της συμφοράς ο διχασμός. Μονοιασμένοι νικήσαμε τους εχθρούς στους Βαλκανικούς πολέμους! Διχασμένοι, χάσαμε τη Μικρά Ασία! Από τους ξένους άλλοι έτριβαν τα μάτια τους κι άλλοι τα χέρια τους. Δεν έχει νόημα να φορτώνουμε ευθύνες σε άλλους· εκείνοι υπηρετούν το συμφέρον τους, όπως θα έλεγε ο Μακρυγιάννης. Προέκυψε πάντως και ένα καλό. Μας ήλθαν άνθρωποι πιστοί και πολιτισμένοι, που με δυσκολίες, μπόλιασαν ευλάβεια και αξίες τους αδελφούς του ελλαδικού κορμού, και ενωμένοι αντιμετώπισαν στη συνέχεια τη Ναζιστική λαίλαπα».

IMG_0963Η Νίκαια για πολλούς μικρασιάτες στάθηκε η δεύτερη μεγάλη πατρίδα και εκεί ρίζωσαν και μεγαλουργώντας οργάνωσαν μια πόλη πρότυπο.

Η έλευση των ελλήνων της μικρασίας και η όλη μεγάλη συνεισφορά τους στην ελληνική κοινωνία, σηματοδότησε αλλαγές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αφού οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους ποικίλα πολιτισμικά στοιχεία.

Η προσφυγγομάνα Νίκαια έχει ως εκ τούτου πάρα πολλούς συλλόγους από τις αξέχαστες πατρίδες: Αδελφότητα, Βιθυνών, Ένωση Δαρδανελλιωτών, Ένωση Ποντίων Νικαίας – Κορυδαλλού, Ένωση Ρενκιωτών – Οφρυνιωτών, Ένωση Σμυρναίων Νίκαιας – Πειραιώς, Πανελλήνια Ένωση Εφεσίων κ.α.

Στην ομιλία του ο κ. Αλέξιος δεν άφησε απ’ έξω στην συμβολικότερη μορφή της Μικρασιατικής Καταστροφής, τον τελευταίο Επίσκοπο Σμύρνης, της μιας από τις επτά Εκκλησίες της Αποκαλύψεως, τον Άγιο Μητροπολίτη Χρυσόστομο Καλαφάτη. Ο μαρτυρικός θάνατος του οποίου από τον τουρκικό όχλο είναι άρρηκτα δεμένος με τις τελευταίες στιγμές της ελληνικής Σμύρνης και του Ιωνικού Ελληνισμού. Αν και του προσφέρθηκαν πολλές ευκαιρίες να εγκαταλείψει τη Σμύρνη αυτός προτίμησε να μείνει και να συμμεριστεί την τύχη του ποιμνίου.

Μεταξύ των πιστών διακρίναμε, εκτός άλλων και, τον πρώην Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γιάννη Τραγάκη, τους πρώην Υπουργούς  κ.κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη. Γιάννη Ραγκούση, τον Βουλευτή κ. Δημήτρη Μαρκόπουλο, τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Ιωακειμίδη, τον Αντιδήμαρχο κ. Κώστα Μαραγκάκη, τις Δημοτικούς Συμβούλους κυρίες Ντία Παπαδοπούλου, Τζένη Γεωργαντζέλη, τον πρώην Βουλευτή κ. Δημήτρη Λιντζέρη, τους κ.κ. Πολιτευτές Γιώργο Βρεττάκο, Νίκο Σούτα, Χρήστο Σαλαλέ, Δημήτρη Διαμαντίδη. Τον Πρόεδρο και τον πρώην Πρόεδρο της Ένωσης Σμυρναίων Νίκαιας Πειραιά κ.κ. Κυριάκο Νισκόπουλο, Δημήτρη Γκιουλιστάνη, τον Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο κ. Τάσο Σταμπουλίδη, την κ. Ιωάννα Πάλλα τον κ. Σάββα Παπαδόπουλο.

Θερμά συγχαρητήρια στον προϊστάμενο του Ναού, π. Αθανάσιο Λειβαδιά για την άψογη και επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *