Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΓΙΟΣ ΦΩΚΑΣ..Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ«Μακάριοι οι ελεήμονες ότι αυτοί ελεηθήσονται…» Είπεν ο Κύριος στον πέμπτον μακαρισμόν, εις την «επί του Όρους» ομιλία Του. Παράδειγμα ανθρώπου ελεήμονος είναι ό εορτάζων, στις 22 Σεπτεμβρίου Άγιος Φωκάς, διότι με την θεάρεστην ζωήν Του, δόξασε τον Θεόν.

Ο Θεός, ο ουράνιος Πατέρας, που αγαπά τα πλάσματά Του, με άπειρην αγάπη προνόησεν, ώστε ο άνθρωπος να μην στερείται τίποτα στην ζωήν. Τον δημιούργησε και του όρισε για κατοικία έναν πλανήτην, όχι άγονον, αλλά αυτόν, που είναι παράδεισος, πλούσιος σε αγαθά.

Ο άνθρωπος όμως τον περιεφρόνησε, δεν τον καλλιέργησε, όπως έπρεπε και δεν μοίρασε τα αγαθά του με ισότητα και αγάπη. Με αυτόν τον τρόπον, θα μπορούσε να  συντηρεί, διπλάσιον και τριπλάσιον  πληθυσμόν, από εκείνον που έχει σήμερα η γη. Η άνιση αυτή κατανομή του πλούτου είναι μία από τις κυριότερες αιτίες της πείνας.

Και ο μεγάλος φιλόσοφος και Παιδαγωγός Ζαν Ζακ Ρουσώ έλεγε, το μεγαλύτερο λάθος, που έκανε ο άνθρωπος, ήταν ότι απομακρύνθηκεν από την φύσιν, η οποία του προσφέρει απεριόριστες ευεργεσίες. Επιδρά στην σωματικήν του υγεία, διότι όλα τα προϊόντα, που προέρχονταν από αυτήν, είναι ανόθευτα και αγνά.

Ας μελετήσομεν λοιπόν, τον βίον του πτωχού μας κηπουρού, Αγίου Φωκά, που εσεβάσθην την φύσιν, την καλλιέργησεν και αυτή του έδωσε πλούσια αγαθά.

Εγεννήθην στην όμορφην πόλη του Πόντου, την Σινώπη. Ήτο έγγαμος, είχε γυναίκα και παιδιά.. Άνθρωπος πτωχός, ζούσε κοντά στην φύσιν, καλλιεργώντας ένα μικρόν κήπον με μεγάλην επιμέλειαν και φροντίδα. Θαύμαζε την πανέμορφη φύσιν, η οποία χωρίς να μιλάει, δίδασκε, του έλεγε λόγια μυστικά και αυτός με την εργάτικότητά Του, την μετέβαλλε σε έφορον υλικόν κήπον. Με τα εισοδήματά του, έτρεφεν την οικογένειάν του, ελεούσε και τους πτωχούς. Μελετούσε τα Ιερά Βιβλία και καλλιεργούσε και τον αισθητόν κήπον και τον νοητόν. Έλεγεν ότι, όπως η γη για να καρποφορήσει χρειάζεται καλλιέργεια, έτσι και η ψυχή σαν πνευματικός κήπος, πρέπει να καλλιεργείται με τις εντολές του Χριστού.

Συγχρόνως με  τα φρούτα και τα λαχανικά, που εμοίραζε, ωφελούσε τους Χριστιανούς με τις ομιλίες Του. Ο κήπος Του, μετεβλήθην σε ιεραποστολικόν κέντρον. Έγινε πράξις η ελεημοσύνη, καρπός του Αγίου Πνεύματος,

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος συμπληρώνει και διδάσκει, ότι η ελεημοσύνη δεν περιορίζεται στα χρήματα, αλλά ασκείται και με πολλούς άλλους τρόπους. Ελεούμε κάποιον, που είναι ανήμπορος, συμβουλεύουμε αυτόν, που έχει ανάγκη καθοδήγησις. Αλλά και η Εκκλησία μας, με θερμή προσευχή εύχεται: «υπέρ πλεόντων, νοσούντων, καμνόντων, αιχμαλώτων, οδοιπορούντων και της σωτηρίας αυτών, του Κυρίου δεηθώμεν». Όλες αυτές οι ευχές είναι ελεημοσύνη. Καθώς η αγάπη και η συμπόνοια.

Ο Άγιος και δούλος του Θεού Φωκάς, ζούσε πλούσια, αν και ήταν πτωχός. Η ευτυχία Του δεν ήταν τα πλούτη, τα οποία δεν είχεν, αλλά η γαλήνη της συνειδήσεως.

Την περίοδον αυτή, εκηρύχθην διωγμός κατά των Χριστιανών. Καταδιώκονταν όλοι οι Χριστιανοί. Μεταξύ αυτών ήταν και ο πτωχός, αλλά ενάρετος, θείος Φωκάς. Όταν ήλθαν οι στρατιώτες να τον συλλάβουν, μόνος Του παρεδόθην εις το μαρτύριον του αποκεφαλισμού. Οι στρατιώτες εθαύμασαν την πίστιν Του στον Θεόν. Η αγία Του ψυχήν καθαρή, φτερούγισε στα ουράνια. Είχεν φέρει εις πέρας το ιεραποστολκόν Του έργον.

Μετά τον αποκεφάλισμόν Του, οι Χριστιανοί τοποθέτησαν τα λείψανά Του, εις μεγαλοπρεπή Ναόν και  ανεδείχθην προστάτης των Χριστιανών. Έγινε παρηγοριά των θλιβομένων, αλλά και θαυματουργός.

Αγαπητοί μου Αναγνώστες, ας κλείσομε με το δοξαστικόν της εορτής:(Δοξαστικόν είναι το τροπάριον, που ακολουθεί μετά την προσευχή: «Δόξα Πατρί και Υιώ και Αγίω Πνεύματι», δηλαδή Δοξάζομε τον Πατέρα, τον Υιόν και το Άγιον Πνεύμα και τώρα και πάντοτε και στους απέραντους αιώνες. Ακολουθεί το τροπάριον σε μετάφραση:

«Φωκά παμμακάριστε, από βρέφος αγάπησες τον Κύριον, σαν όπλον εσήκωσες τον Σταυρόν στον ώμον, μόνος ακολούθησες  την οδόν της σωτηρίας, έγινες ομοτράπεζος των Αγγέλων, αντίπαλος των δαιμόνων. Έγινες φωτεινό αστέρι και πρεσβεύεις υπέρ ημών».

Με την αγίαν Του ζωήν, ο ταπεινός δούλος του Θεού, θαυματούργησε και τιμάται από τους Χριστιανούς.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΜΑΣ.

Μαρία Τσακανίκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *