Τερτσέτης – Πολυζωΐδης οι ακέραιοι Δικαστές
Στις 25 Μαΐου του 1834, το Πρωτοδικείο Ναυπλίου καταδικάζει σε θάνατο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Δημήτριο Πλαπούτα. Ωστόσο, δύο δικαστές διαφοροποιούνται κι αρνούνται να υπογράψουν την άδικη ετυμηγορία. Ο Αναστάσιος Πολυζωίδης, πρόεδρος του Πρωτοδικείου και ο Γεώργιος Τερτσέτης, μέλος του δικαστηρίου, αρνούνται να στείλουν στο θάνατο τον Γέρο του Μοριά και στις 24 Σεπτεμβρίου του 1834 παραπέμπονται σε δίκη για απείθεια.
Ο Πολυζωίδης καταγόταν από το Μελένικο της Μακεδονίας κι ήταν νομικός, πολιτικός, λόγιος συγγραφέας, κύριος συντάκτης του Συντάγματος της Επιδαύρου και εκδότης των ιδρυτικών διαταγμάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Τερτσέτης είχε καταγωγή από τη Ζάκυνθο και ήταν ιστορικός, λόγιος και νομικός που μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, υπηρέτησε ως καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας στη Στρατιωτική Σχολή του Ναυπλίου, αλλά και ως αρχειοφύλακας της Βουλής των Ελλήνων. Ήταν συνομήλικος και συντοπίτης με τον Πάνο Κολοκοτρώνη.
Οι δρόμοι των δύο δικαστών συναντήθηκαν όταν διορίστηκαν από την Αντιβασιλεία των Βαυαρών στο Πενταμελές Δικαστήριο του Ναυπλίου που θα δίκαζε τους Κολοκοτρώνη, Πλαπούτα κ.α. Ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας και της προσπάθειας ανατροπής του πολιτεύματος. Οι δύο αντικειμενικοί και αδέκαστοι δικαστές, δεν δέχθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη εις θάνατον δι’ αποκεφαλισμού των αγωνιστών, διαφοροποιούμενοι από την υπόλοιπη σύνθεση του δικαστηρίου.
Παρά τις αντιρρήσεις των Πολυζωίδη και Τερτσέτη η απόφαση που εκδόθηκε ήταν καταδικαστική, ωστόσο η ποινή μετατράπηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης, τρεις μέρες μετά τη δίκη εξαιτίας του σάλου και της κοινωνικής αναταραχής που είχε προκαλέσει η είδηση της καταδίκης. Με την ενηλικίωση του το 1835 ο βασιλιάς Όθωνας, υπέγραψε την αποφυλάκιση τόσο του Κολοκοτρώνη όσο και των άλλων αγωνιστών!
Ωστόσο, οι δυο “ανυπάκουοι” δικαστές, εξόργισαν την Αντιβασιλεία των Βαυαρών, παύθηκαν από την υπηρεσία τους, προπηλακίστηκαν, κακοποιήθηκαν φυλακίστηκαν και τέσσερις μήνες μετά παραπέμφθηκαν σε δίκη, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της άρνησης υπηρεσίας. Δημόσιος κατήγορος στη δίκη τους ήταν ο Σκωτσέζος Έντουαρτ Μάσον, ο άνθρωπος που είχε ζητήσει την καταδίκη του Κολοκοτρώνη σε θάνατο. Οι Πολυζωίδης και Τερτσέτης αθωώθηκαν πανηγυρικά εν μέσω χειροκροτημάτων και σήμερα οι προτομές τους κοσμούν την πρόσοψη του Δικαστικού Μεγάρου Τριπόλεως