Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

Χωρίς κατηγορία

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ Ο ΑΚΤΉΜΩΝ

άγιος ματθαίος

«Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, οι δε εκζητούντες τον Κύριον, ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού». (Ψαλμός 33ος) ερμηνεία. Οι πλούσιοι εστήριξαν  την πεποίθησίν τους εις τα πλούτη τους και πίστευσαν ότι εξ αυτών θα ευτυχήσουν. Αντιθέτως αυτοί που εστήριξαν τις ελπίδες τους στον Κύριον, και με πόθον ζητούσαν Αυτόν, δεν εστερήθηκαν, ούτε θα στερηθούν κανενός αγαθού.

Περί ακτημοσύνης:

Ο Θεάνθρωπος στις εντολές του λέγει «…μη θησαυρίζετε επί της γης, αλλά στον ουρανόν, εκεί βρίσκεται και η καρδιά σας».

Λίγοι είναι οι άνθρωποι, που περιφρονούν  τα εγκόσμια και προσκολλώνται στα πνευματικά. Περιορίζουν τα περιττά και επιδιώκουν μόνον τα απαραίτητα. Η ακτημοσύνη, καθιστά τον άνθρωπον θαραλλέον, έχει παρρησία στον Θεόν αφού υπακούει στις εντολές Του. Δεν φοβάται τίποτε, ούτε να του κλέψουν την περιουσία, αφού δεν έχει.

«Ακτήμων ανήρ, εν προσευχή καθαρός, ο δε φιλοκτήμων εικόνα ύλης προσεύχεται» (Άγιος Ιωάννης Σιναϊτης).

Επομένως η έλειψις αγαθών και η αφθονία αυτών, χωρίζει στους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες «οι τα πάντα έχοντες, και οι μηδέν κατέχοντες».

Από το Ευαγγέλιον έχομε πολλά παραδείγματα πλεονεξίας, όπως ο πλούσιος νέος, οποίος δεν μπορούσε να απομακρυνθεί από τα πλούτη του και απεμακρύνθην από τον Κύριον. Ο Ιούδας, προτίμησε να προδώσει τον Κύριον για τριάκοντα αργύρια.

Φιλάργυρος είναι εκείνος, που καταφρονεί τις ευαγγελικές εντολές και τις παραβαίνει ενσυνείδητα.

Ο φιλοχρήματος δεν μπορεί να ζήσει, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Οι Πατέρες της Εκκλησίας παρακινούν τον άνθρωπον: Θησαύριζε, αδελφέ μου, για τον ουρανόν, εκεί μόνον είναι ατελείωτοι οι αιώνες της αναπαύσεως.

Υπάρχουν όμως και άγιοι δοσμένοι ολοκληρωτικά στον Θεόν.

Μία λαμπρή και οσία μορφή, είναι ο Άγιος, στον οποίον βρήκαν ανταπόκρισιν οι δύο μεγάλες εντολές του Θεού: η ακτημοσύνη και η νηστεία. Εγεννήθην εις την Σικυώνα της Κορινθίας περίπου το 1550- 1560, δεν γνωρίζομε όμως ακριβώς το έτος γεννήσεως του.

Δεν έχομε επαρκείς πληροφορίες, για την ζωήν του και την οικογένειάν του, ούτε οι λόγοι, που τον οδήγησαν στο όρος Σινά. Ίσως ο θείος ζήλος και η μοναχική ζωή. Πληροφορίες παίρνουμε από τον μετέπειτα Μητροπολίτη Ιεροσολύμων Νεκτάριον, ο οποίος επήγε στο Σινά, επομένως εκεί εσυνάντησε τον Ματθαίον, σε μεγάλην ηλικίαν. Η πρόνοια του Θεού πρόβλεψε να βρίσκεται εκεί στον θάνατόν του, ώστε να διασωθούν πληροφορίες για την μνήμην του.

Η μόνη πηγή πληροφοριών είναι το κείμενο του Πατριάρχου Νεκταρίου «Επιτομή της ιεροκοσμικής ιστορίας», η οποία εξεδόθη στην Βενετία το 1677.

Όταν ο Νεκτάριος μετέβην εις το Σινά και στην μονήν της Αγίας Αικατερίνης, εγνώρισεν πολλούς ενάρετους μοναχούς, αλλά και στο Κοιμητήριον της Μονής ευρίσκοντο και πολλά λείψανα αγίων, καθώς και κάποιου πνευματικού Πατέρα, Ματθαίου λεγομένου, από την Κορινθία και από την πόλιν Σικυώνα, τα σημερινά λέγομενα Βασιλικά. Απεβίωσε σε μεγάλη ηλικία. Όταν ο Νεκτάριος πλησίασε το λείψανό του, αυτό ευωδίαζε και μαρτυρούσε, ότι η ψυχή το βρισκόταν στον ουρανόν. Ο θησαυρός της ακτημοσύνης άνοιξε τας πύλας του Παραδείσου.

Περί νηστείας

Ο Άγιος Ματθαίος, εφήρμοζε πιστά τις εντολές του Κυρίου, ετρέφετο καθημερινά με ψωμί και νερό, σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου: «Τον άρτον ημών τον επιούσιον, δος ημίν σήμερον», δηλαδή είναι αρκετός ο άρτος για την ζωή. Η επίγεια ζωή του είχεν μετατραπεί σε ουράνια. Η νηστεία, η μεγάλη αυτή αρετή, για τον Χριστιανό, είναι η πρώτη εντολή, που δόθηκε από τον Θεόν στον Αδάμ. Νηστεία δεν είναι μόνον η αποχή από τις τροφές, αλλά νηστεία σε όλες μας τις αισθήσεις. Αποχή από τον κακόν λόγον, από την κακήν σκέψιν, από κακή πράξιν .Είναι το μαχαίρι, που κόβει κάθε κακία.

Και μετά από 350 χρόνια, ο Θεός ευδόκησε, να αναλάμψει η δίκαιη ψυχή του, να καταταγεί στην χορείαν των Αγίων, να λάβει τον στέφανον της δικαιοσύνης και να γίνει προστάτης, της γενέτειράς του Σικυώνας.

Η μνήμη του εορτάζεται, την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου, στον Ιερόν Ναόν, Μεταμόρφωσις Σωτήρος του Κιάτου.

Αγαπητοί μου Αναγνώστες, ας τον ικετεύσομεν «Άγιε Ματθαίε, πλήρωσον χαράς και ευφροσύνης τας καρδίας ημών».

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΊΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

Μαρία Τσακανίκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *