H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ…Τιμές και δόξες εφήμερες και σαθρές ή στέρεες και αμετάθετες;

ΛΑΖΑΡΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣΙωάννης Σπ. Λαζαράκος

Email: jlazarakosdim@yahoo.grΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ

«Μικροῦ δ’ ἀγῶνος οὔ μέγα ἔρχεται κλέος.

–      Από ασήμαντο αγώνα δεν προκύπτει μεγάλη δόξα». (Σοφοκλής, 496-406 π.Χ., Αρχαίος τραγικός).

«Κενῆς δὲ δόξης οὐδέν ἀθλιώτερον.

–      Δεν υπάρχει τίποτα πιο άθλιο από την κενοδοξία».

(Μένανδρος, 4ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής).

«Ουχ ο τόπος τον άνδρα αλλ’ ο ανήρ αυτόν έντιμον ποιεῖ».

Αγησίλαος, βασιλιάς της Σπάρτης).

Αυτά τα τρία Αρχαία Ελληνικά γνωμικά επιλέξαμε για το παρόν χρονογράφημά μας.

Η κενοδοξία συνεχίζει και σήμερα να είναι ένα από τα αθλιότερα ανθρώπινα ελαττώματα. Ο κενόδοξος έχει εσφαλμένη αντίληψη του εαυτού του, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι ισορροπίες. Περίπου το ίδιο συμβαίνει και με τον μικρόψυχο.

Κατά τον Αριστοτέλη, η μεσότητα, ως ύψιστη αυτογνωσία, είναι αυτό που διασφαλίζει την αρμονική σχέση μεταξύ της προσωπικότητας και των πράξεων που εκτελούνται.

Σώφρων είναι αυτός που γνωρίζει καλά τον εαυτόν του. Ούτε τον υπερυψώνει, ούτε τον υποτιμά. Στην πρώτη περίπτωση ονομάζεται κενόδοξος και στη δεύτερη μικρόψυχος. Η κενοδοξία προσφέρει στους ανθρώπους τιμές και δόξες εφήμερες και σαθρές και ποτέ στέρεες και αμετάθετες. Οι τιμές και οι δόξες που μένουν εις τους αιώνες δεν χαρίζονται από την κενοδοξία, αλλά από σωφροσύνη και την οποία διαθέτουν μόνο τα άτομα με το ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ.

Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος μας διδάσκει: «Η κενοδοξία είναι ως προς μεν την μορφή, μεταβολή της φυσικής τάξεως και διαστροφή των καλών ηθών και παρατήρηση παντός αξιομέμπτου πράγματος. Ως προς δε την ποιότητα, σκορπισμός των καμάτων, απώλεια των ιδρώτων, δόλιος κλέπτης του θησαυρού, απόγονος της απιστίας, πρόδρομος της υπερηφανείας, ναυάγιο, μέσα στο λιμάνι, μυρμήγκι στο αλώνι, που είναι μεν μικρό, αλλά απειλεί να κλέψει αθόρυβα όλο τον καρπό και τον κόπο του γεωργού.

Το μυρμήγκι περιμένει να γίνει το σιτάρι, και η κενοδοξία να συναχθεί ο πνευματικός πλούτος…».

Ας αντιληφθεί ο καθένας, που είναι σώφρων, αυτά που συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο. Δηλαδή χάρη στις Νέες Τεχνολογίες οι Νεοταξίτες εξουσιαστές (Παγκοσμιοποιητές) προσπαθούν να μας οδηγήσουν όλους (κυριολεκτικά) στην ΚΕΝΟΔΟΞΙΑ. Δεν χρειάζεται να αναφερθούν παραδείγματα, η καθημερινότητα μιλάει από μόνη της.

Η αντίθεη Νέα Τάξη Πραγμάτων, αφού χρησιμοποίησε το ΦΟΒΟ κατά κόρον και χειραγώγησε τις συνειδήσεις των ανθρώπων, προχώρησε στο επόμενο στάδιο χωρίς φυσικά να διαγράψει το φόβο. Προχώρησε στις ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ.

Με τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει παράγει στο άτομο, από μικρής ηλικίας, επιθυμίες, επενδύοντας και αξιοποιώντας το ανθρώπινο χούι που λέγεται «κενοδοξία» και όπως λέγει ο Άγιος της Κλίμακος πρώτα φεύγει η ψυχή μας και μετά το χούι της κενοδοξίας.

Έτσι λοιπόν η λεγόμενη «Νέα Τάξη» έχει θρονιαστεί μέσα μας και εμείς εντελώς ανόητα διακηρύττουμε πως την πολεμάμε! Ζούμε με την ψευδαίσθηση πως εναντιωνόμαστε σε αυτή, ενώ στην πραγματικότητα την υπηρετούμε. Αυτό το παθαίνουμε εξ’ αιτίας της κενοδοξίας μας, όπου είναι το γόνιμο έδαφος για να φυτρώσουν οι πιο απίθανες επιθυμίες μας. Επιθυμίες που υπερβαίνουν την πραγματικότητά μας, ακόμη και τους αμετάβλητους φυσικούς νόμους.

Μέσα από τη Νεοταξική μας, επιθυμιακή συνείδηση διαστρέφεται το ομαλό σε ανώμαλο, το ταξινομημένο σε αναρχία, το εναρμονισμένο σε χάος και το θείο σε αντίθεο.

Λίγοι, προς το παρόν, μπορούν με ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ να απομακρυνθούν από αυτή την απάνθρωπη και αντίθεη κατάσταση. Πιστεύουμε όμως πως αυτό θα αλλάξει άρδην που θα μας φανεί ξαφνικό γιατί η κενοδοξία μας εμποδίζει να αντιληφθούμε τις διεργασίες αλλαγής, ανεξάρτητα το ποιο θα είναι το τίμημα για την ανθρωπότητα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *