Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ..Ψήφισμα για τα δικαιώματα της Γυναίκας με αφορμή τη δολοφονία της Μάxσα Αμίνι

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ πειραια1.-Ολόκληρη η υφήλιος συγκλονίστηκε από την δολοφονία της Μάxσα Αμίνι μετά από τον ξυλοδαρμό και τα βασανιστήρια που υπέστη η 22χρονη Ιρανή ενόσω ήταν κρατούμενη της «αστυνομίας ηθών» του Ιράν.

Η δολοφονία της Μάχσα Αμίνι αποτέλεσε το έναυσμα για τους πολίτες του Ιράν, γυναίκες και άνδρες ενωμένους να διαδηλώσουν μαζικά υπέρ της ισότητας των γυναικών και των δικαιωμάτων που οφείλουν να απολαμβάνουν και κατά της καταπίεσης από το Θεοκρατικό καθεστώς. Τις διαδηλώσεις αυτές η Ιρανική Πολιτεία προσπάθησε και προσπαθεί να καταπνίξει με όλα τα μέσα συμπεριλαμβανομένου εκείνου της ένοπλης καταστολής με αποτέλεσμα τον θάνατο 76 τουλάχιστον πολιτών για το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι γυναίκες και οι άνδρες είναι ίσοι και πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς κανέναν περιορισμό εξαιτίας του φύλου τους.

2.-Τα ανθρώπινα δικαιώματα συνιστούν τον πυρήνα του Κράτους Δικαίου και περιγράφονται αναλυτικά στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία στην αρχή της (αρθ.1) αναφέρεται ότι:

«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα».

3.-Αντίστοιχα φαινόμενα, όμως, έκαναν την εμφάνισή τους και στις «ανεπτυγμένες» κοινωνίες όπου τα δικαιώματα της γυναίκας βάλλονται. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη μεταστροφή της νομολογίας του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, όπως αυτή είχε τεθεί στην υπόθεση Roe v Wade (1973), αφού πλέον το δικαίωμα στην άμβλωση δεν καθορίζεται από την Ομοσπονδιακή Νομοθεσία με την ενιαία καθολική προστασία που επιβάλλει, αλλά από το εκάστοτε Πολιτειακό Δίκαιο. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η έκταση και η αξία του δικαιώματος, καθώς αυτό δεν νοείται πλέον ως κάτι που χρήζει ενιαίας προστασίας, αλλά ως κάτι λιγότερης σημασίας ώστε να επαφίεται στον πολιτειακό νομοθέτη. Δυστυχώς, τέτοιες επιθέσεις ενάντια στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του σώματος της γυναίκας συμβαίνουν και στην Χώρα μας, ευτυχώς μεμονωμένες όπως στην περίπτωση ανώτατου κληρικού που έκανε αναφορά στην άμβλωση ως εγκληματική πράξη.

4.-Ο αγώνας για την προστασία των δικαιωμάτων της γυναίκας είναι οικουμενικός και ανεξάρτητος από θρησκευτικές ή πολιτισμικές πεποιθήσεις, καθώς εδράζεται στην αρχή της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της ισότητας. Είναι λοιπόν, απαραίτητο εμείς ως δικηγόροι, συλλειτουργοί της δικαιοσύνης και θεσμικοί υπερασπιστές των δικαιωμάτων, να στηλιτεύουμε την καταπάτηση ή απόπειρα καταπάτησης των δικαιωμάτων αυτών από όπου και αν προέρχεται αυτή είτε αφορά ξένες Χώρες είτε πολύ περισσότερο αν αυτό συμβαίνει στην ίδια μας την Χώρα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ισότητα των γυναικών είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά στέκεται αλληλέγγυος με όλους τους αγωνιζόμενους πολίτες υπέρ της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Καταδικάζει τη βία και την θεσμοθετημένη καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών όπου κι αν αυτή λαμβάνει χώρα, καθώς και την μεταχείρισή τους ως υποδεέστερων πολιτών, θα συνεχίσει δε να αγωνίζεται για την προάσπιση του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια σε κάθε προσπάθεια περιορισμού των δικαιωμάτων των γυναικών.

Ο Πρόεδρος: Ηλίας Ι. Κλάππας

Η Γεν. Γραμματέας: Παναγιώτα Α. Μπουρλετίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *